24-11-15

a)menselijke emoties

WP_20151106_15_55_21_Pro.jpg

 

Het voortijdig testament Deel V gedichten   http://octosfilopoeziepaginas.skynetblogs.be/

http://poezietievefotoquotesvertelsels.skynetblogs.be/

http://users.skynet.be/octo/index.html

  1. a) Menselijke emoties in hun tocht naar gevoelens en innercommunicatie

het houten ruimteschip in het woud van haast glazen bomen 1

stenen mannelijk, schelpen vrouwelijk 3

zicht van in de duinen de anijs in m'n raki 4

zo sschoon, zo wwreed, zo onmogelijk 5

de volle-maan-dagen 5

weet iemand wanneer het stopt ?9     ontwaken in een zetel 7

het labyrint genoemd 'leidraad' 8 was ik dan toch mis ? 8

?waarom sterven sommige mannen op middelbare leeftijd ? 9

puntjes op de i 9 april op een oude bank 10

de kersenboom 10 de laatste veroveringspoging 10

octoschets 10 anoniem afscheid 11

dolend 11

te veel ikken 12

op reis 13

het gezicht 13

het ergerlijke 13

mensen,wensen, wonen 13

verzoening en geweten 13

de twaalf geboden 14

u bent van geen tel 14

uitgeschreven 15

gelukkige verjaardag, vriendin-in 16 verlangen naar eerlijkheid 17

verzoening 17zodanig zot zchepselke 17 lessen van aan de Lesse 18

pa's nieuwe-eeuw-boodschap 18tussen ogen en benen 19

subtiele geheimen des levens 20 TOT 28 zelf te ontdekken titels

  1. a) Menselijke emoties in hun tocht naar gevoelens en innercommunicatie

Het houten ruimteschip in het woud van haast glazen bomen

Hier vond ik een soort onbeschrijfelijke rust in m'n eigen. Hier kon ik de eenheid met de natuur smaken en kon het ruwe, het nog niet tot het rijpbewuste ontwikkelde, me minder raken. Hier werd tussen hemel en aarde in gevreën, gestudeerd en gezonnebaad. Hier werd intens gedroomd en geanalyseerd en gewandeld. Hier kon je je eigen gedachtengolven laten smaken wat er in de wereld te observeren viel. Deze plaats leek een paraboolantenne die dingen ontving en doorgaf. Deze plaats laat zovele planten stralen en vogels bestaan. Hier ontwaken is je eigen op de trilling

van het draaien van de planeten zetten. Hier slapen is weten dat de schors van de bomen in je dromen meer dan echt zal zijn. Hier dagelijks vertrekken en dagelijks terugkomen is ondertussen weten wat die dromen voorspelden. Hier ontwaken is de groeipijnen van mensen met uitdagingen die problemen werden, gezuiverd terug de lucht insturen. Hier zijn is weten dat er niet altijd even aanvoelbare vormen van heel sterk licht bestaan...is weten dat zogenaamd dood en zogenaamd leven één zijn; één middelpunt voor wie het voelen kan. Hier leven is ook gewoon in een hangmat liggen zowel als vier maal per jaar de overlast van ook anderen hun riolering opruimen. Hier leven is beseffen hoeveel meer er door niet overvloedig eten, vrijkomen kan. Hier leven is weten dat je voornamelijk van liefde, water, planten en bomen of struiken-extrakten, fruit en kaas en af en toe wat vis en zo, leven kan. Hier drinken is alles met mate genieten, een wijntje, een pintje...en hoe minder suiker, hoe minder je zomers puffen moet. Hier leven is mensen met financiële en emotionele problemen tegenkomen, die ook daardoor de schoonheid hier niet meer aanvoelen kunnen...zomin als sommige mensen zonder financiële problemen dat soms kunnen. Hier leven is de tirannie van privéeigenaars van elektriciteit en andere aardse telekommunikatiewegen ondergaan. Hier sterven moet zijn zoals een boot die op het water brandt of een kiem waaruit nieuw leven komt. Hier zie je wat je mist, als de mist ochtendlijk zweeft tussen de bossen. Hier staat de zon soms buiten haar circel in brand als twee mensen in hun midden uit het donkere woud komen gewandeld. Hier fluit een bepaalde vogel dag en nacht...tot de dag dat die overbronstige nationalist in de caravan naast die bepaalde boom wonen kwam. Toen galmden hier smartlappen van 'laat me nu toch niet in de steek, ik kan niet zonder jou' door de eter. Hier vibreert alles. Hier kunnen ook de zwakke doden, genetische energie uit het verleden, je bereiken als je niet sterk genoeg staat.Hier is voor het sterke in je, het verleden helder, het NU een beetje toekomst reeds. Hier kan je verleden en toekomst doen verdwijnen in het NU...dan focust

                                                       

alles wat bestaat zich in jouw middelpunt. Je wordt onbeweegelijk, vast punt, je straalt door je ogen en geeft een soort onbegrijpelijke levensenergie door.

Die momenten zijn uniek en niet voortdurend en je moet altijd weer door het aardse lijden, altijd weer een beetje sterven om weer kiem en om weer straal te kunnen zijn. Straal, want een plant of dier ben je niet meer. Hier ontlast men zich met de deugd die het afscheiden van het oude, bewust geven kan.2   Hier wordt adem verbinding met aura. Hier worden organen spiegels van universele krachten, met elk een ander gezicht. Hier gaan chacra's open en wordt al het aardse bovengezogen, terwijl de rest van het kosmische naar beneden daalt. Hier wordt vrijen het zien en voelen van hele dikke en hele fijne aura, die jaren jonger maakt en die de tijd voelbaar opgevreten heeft.

Hier moet je jezelf eerst een tijd uittesten voor je dit allemaal doorhebt. Hier kan je zo gelukkig worden, dat je tenslotte weet dat je weer voor andere, moeilijke uitdagingen zult worden geplaatst. Hier zeg je dikwijls DANK aan de natuur, voor menig mooi SEKOND...voor ieder deeltje van een uur. Hier had je kunnen leven met de kunst-vrouw van je leven, maar je deed het altijd maar voor even...maar dat was dan ook LEVEN. Hier verzin je niet, hier komt altijd alles op je af. Hier begin je niet, hier werk je af. Hier luirik je niet...hier rust je uit.

Hier is 'hier' ook niét hier. Hier gebeurdt lachen veelal vanbinnen. Hier draai jij niet rond vanalles, maar ben jij vast scharnier, dat openingen maakt.

Hier hangt 's nachts al hetgeen in de dag niet bovengeraakte...morgen zal het weer worden beschenen en hoef je het maar te plukken...als je op je eigen trilling zitten blijven kan...en niet mee door anderen naar beneden wordt getrokken. Hier worden geneesmiddellen overbodig, want het bannen van je illussies en angsten alléén...geneest. Sommige emoties zijn soms illussies, geldstrukturen en hun legers zijn er de materiële uitwerking van. Hier hangt niet veel jaloezie, hebzucht, egoïsme, trots, agressie en onwetendheid meer, maar hun tegengestelde, uitgezuiverde...voorlopig... altijd voorlopig ?

Wie geen rust overerfd, kan ze hier zelf ontwikkellen. Met onrust kan je op ieder wilskrachtig moment breken en handelen of niet-handelen.

Rustgolven zullen je overspoelen, als na een hoogtepunt. Of de rustgolven blijven, hangt af van hoe vaak je al bereid was van te durven genieten en hoe vaak je lijden zonder angst op je nemen kon. Hier is niets toeval, alles een puzzel, die soms grillend en krakend uiteindelijk de meest heldere beelden zonder puzzelgrenzen vormt. Hier is weinig gepland, het vloeit allemaal weer in mekaar, telkens het peil in alle betrokken vaten op mekaars gemiddelde hoogte komt. Hier is een bloem iets met een ziel, een kracht met een ander frequentie en een andere uitwerking dan de struik ernaast. Hier is een boom een stroom naar

                                                        3

boven, een streling die je verstopte en kromme energiebanen rechttrekt, zin naar boven geeft. Hier is hout iets waar je van houdt. Hier voel je dat het groen genieten kan van dagenlang in de regen te staan.

Hier hangt niet de somberheid van op vele plaatsen elders; wanneer het weken donker en koud kan zijn. Hier duik je dan mee en voel je vallende bladeren als een even groot raadsel als al die soorten bloesems aan.

Hier heb je een band met allerleikleurige bomenkruinen die je de aan ieder nieuw moment aangepaste krachten sturen...als jij je er maar voor openhoud...en er intensief...vanuit je vezels om vragen kunt. Hier tintelen lichtjes vanop de bodem van verdriet, dat, wie? ... weet van waar het komt en dat je logisch soms niet meer vatten kunt. Hier moet je beseffen dat je je moet kompleet leegmaken kunnen, indien je de omgeving door jouw wil laten stromen.

Hier klop je niet achter vliegen en storen spinnen en mieren niet...en als je gebeten wordt denk je : ''t' is misschien wel gezond voor iets", zonder verwensen.

Ach, hier houden van, is altijd ook weer een beetje afstaan...of afstand nemen...en dat doet van die smakelijke vonken geboren worden. Ach, de liefde.

 

stenen mannelijk, schelpen vrouwelijk

een man stapt door de duinen bij avond

een vrouw is nog een dag aan zee

een maand ligt tussen de twee

het is wat laat, want weer stondt de avond

 

een hele lange wandelng met steeds weer zeewind

een goeie warme soep en een guiness

een uurtje wat bijpraten tot weer blijgezind

het is nacht, als dat maar weer geen nieuw begin is

 

een hete douche voor het slapengaan

één enkel verkeerd signaal eist zijn tol

een moeilijk kwartiertje over hoe verder gaan

een tijd om weer intensief te strelen en schelpend lulgelol

 

een halfuurtje van dat intiem ondergronds biogeproef                   4              

een ervaren van het nu gevulde opgevulde verlangen

een klankkreten atoomexplosie van opgestapelde energie

't wordt weer zeekalm, een nachtzoen, hoofd op poef

 

een reeks beelden voor het inslapen,gezichten onbekend

een droom, niet bijgebleven, vergaat

een ontwaken in de richting van vent naar lief serpent

het is tijd om uit te slapen wijl ze naar de winkel gaat

 

een ontbijttafel, buiten aan de zee

een zee van kleur, traag genietend opgegeten

een krant als kontrast in deze plaats van vree

het komt er nu even op aan weinig te willen weten

 

een wandeling met de voeten in het nat

een filosoferen en lachen en weer andere vondsten vinden

een kijken naar de mens, een echt kunstwerk, af

het moest geschreven dit gedicht, voor het zou 'verschwinden'

wat zal er nog gebeuren met deze 'beminden' ?

 

de vermenging van de steen der fysica, het bio van de schelpchemie

we zien wel wat we nog vinden

ik laat ze dit stukje lezen, de inventieve mie

 

zicht van in de duinen

vanop een afstand hangt er OOK een rust over de stad

vanop een afstand is alles anders dan het lijkt

de woontorens staan er als rechtgehouden door het licht

bejaarden met haast weer een peutergang, gaan af en aan

vanop mijn stoel laat ik woorden op papier ontstaan

vanin mijn geest zie ik de dingen zoals ze zonet zijn geweest

vanin het nieuwe dat weer vanergens naar boven komt

het is herfst morgen, maar toch nog zomer

vanachter deze woorden, groet U deze dromer

vanachter mijn ogen heb ik de ruimte opgezogen

vanachter de parasol loopt de tafel met schaduw vol

een meeuw wenkt met een vleugslag op een aanvulling op haar menu         5

vanvoor in de keuken wordt haar laatste wens bijna nu

 

de anijs in m'n raki

ontspannen geraakte verlangende lippen, oosters gehunker

levende beeldhouwwerkjes der natuur

die harde tepels over bollende velden van blank

veranderingen in geest en lijf, geesteslijf

taalspelletjes in alle talen

tongetje zo passend bij het mijne

zachte oorlelletjes laten zich sensueel bezoeken, verzoeken

welvingen vanop schouders, stijl omhoog kussend,

open de deuren van de sappen van beneden

doorgaan of afsterven

 

zo sschoon, zo wwreed, zo onmogelijk

de houthakker met de naam 'levenskracht',

doet zijn ronde in het bos

hij ziet het jouwe van jouw boom, het mijne van de mijne

hij ziet hun kruinen, zwaarder geworden dan hun wortels, hun stam

hij heeft hun groeien duizenden jaren gevolgd,

zo sschoon, zo wwreed,

hij krijgt het niet over zijn hart van ze allebei om te hakken

ze zouden toch niet vallen, vergroeid als ze zijn

ze zouden toch maar blijven rechtstaan

en nu hebben de vogels en de lucht en het licht er nog iets aan

zijn baas, de levenskracht, de natuur en zijn stormen zullen het werk wel doen

hun oud hout zal eens anderen binnen tot warmte dienen

terwijl buiten jonge bomen de hoogte zullen inschieten

zo bestaat het leven verder

mijn boom vertaalt de stilte in luisteren naar jazz en blues en zomeer

de jouwe geeft de jonge bomen raad en troost de ouwe

het lijkt vreemd en toch zo vertrouwd, die realiteit,

niet meer kunnen en mogen van te houwen

is het één van mijn vele wortels nog gegund, oh levenskracht

in een ander dan ons bos opnieuw wortel te schieten ?

kan men, al zo oud op een andere plek, naast een andere boom,             6

opnieuw ten volle van ander licht en ander lucht en vocht genieten ?

zal dan alleen de regen en de koude ons nog aan mekaar herinneren

of zal het licht en zijn seizoenen ons in momenten komen zoenen

al zijn we ondertussen zo ver verwijderd dat we mekaars kruin niet zien ?

nee, beantwoord dit alles maar niet en laat het je gewoon verblijen

het is een laatste windstoot die ikzelf in de storm van mijn leven

in jouw richting inblaas

                                                       

terwijl de boom die ik was zich omstandigheidsgebonden uit jouw levensweb trekt

en nu schuin over de poel van m'n leven, over het water hangt,

bewonderd en begrepen en onbegrepen aangekeken wordt

door een dichter in een kano

die vaart, de winter tegemoet en de dingen bedankt en begroet

de dichter heeft het weer begrepen, weer eens overmoed

hij ziet de houthakker, ziet de bomen met de zware kruinen

en voelt de levenskracht

doch, neemt in acht, in acht, in acht, in acht, in acht, in acht, in acht,

zijn quasi onmacht tegenover waarvoor mensen ten gevolge van omstandigheden

voor moeten moeten moeten moeten moeten kiezen,

alsof het vastgegroeide bomen zijn

het zal zo moeten zijn, al dat eindeloos aanvoelen en repeteren van pijn

en het genieten, dat misschiens een dag simpelder zal zijn

en voor de moment, ochtoe octo 't es allemaal goe

en 't doet er niet meer toe

toeter niet meer toe, niemand wil dat allemaal nog weten

ik zwijg en geniet van m'n innercommunicatie, da sie !

weg de tijd dat ik dacht dat het alleen ik het was die de takken bij wijlen brak

het waren de stormen en de draagkracht van ieder,

buigend onder de levenskracht

dra wrijven weer andere verleidingen over onze arm of rug

en kunnen we met al onze kennis en al het in kaart gebrachtte,

weer niet meer terug, gebonden, verbonden, verslonden, eens te meer;

ik weet, je zegt 'voor mij hoeft zoiets niet meer',

je zei het al menig maal, en zo komt het noodgedwongen korter bij       7

tot je ooit gedwongen wordt om totaal voor iemand te kiezen ?

al heb je dat wel misschien net als ik altijd al te complex voor iedereen gedaan...

en daarom is het ons zo vergaan en zal het zo verdergaan misschien

alles in het leven oh zo tijdelijk, de warme moederborst, de jeugd,

de droom van huis en gezin en iedereen mekaar begrijpen enzovoort

dat iedereen maar leeft zoals hem vindt dat het hoort

ik zie wel dat ik geniet van woorden, een eitje, observeren enzovoort

enzovoort enzovoort enzovoort...tot de dag dat niemand nog iets van me hoort

door het leven gevoed en vermoord opdat z'n woorden alleen maar...

omdat z'n woorden alleen maar zouden kunnen worden gehoord...

en altijd eerst achteraf zouden kunnen worden begrepen

...maar waar ligt achteraf, hier en nu en eindeloos verder...zo ver mogelijk

                                                       

de volle-maan-dagen

van 1700 staat ze in het oosten, om 0700 in 't westen

ik stuur je weer haar zalige licht en wens je het beste

de nieuwtjes op het werk; een gerucht doet de ronde,

dat tegen september 4000 man worden weggezonden

over het hart kunne we 't niet z'o blijven hebben

het hartezeer zal toch wel wegebben ?

tot de volgende gloed je verbazen doet

of die dan wel door mij zal komen

daar wil ik niet meer aan denken en dromen

ik moet mijn kaartenhuis immers weer langzaam opbouwen

maar er zijn in het spel meer heren dan vrouwen

vermits die meer zijn voor het zekere dan voor ideëen

raak ik hier nooit met z'n tweeen

ik zal zijn een nomade die altijd zijn tenten moet verleggen

omdat hij meent zijn waarheid te moeten zeggen

wat heeft de toekomst voor mij in spe ?

freelance boven de 48 knuffelen ok,de rest neem ik mee

ver sta ik van de idealen van de romantisch trouwe jongeling

't tweede best lijkt me de ongebonden mengeling

maar vermits een mengeling niet ongebonden kan zijn

krijgt de externe afgunst in triangels je toch weer klein             8

als de liefde zoiets als tanden krijgen is,

moeten we door de pijn tot het volledig gebit er is

en dan denken we dat we er zijn

maar volgt het verlies met weer die pijn

op de duur leggen we ons bij het vergankelijke neer

en vragen ons af, kom er nu niks meer ?

waarom moet dat allemaal wel zo zijn zal je vragen

ik weet het niet, dus mij zal je er niet over horen zagen

dit is maar een schets van een moment,

en niet elk moment weet je wat en hoe en wie je bent

, daarom is het goed dat je mensen kent en vertrouwt

en alleen de goede dingen onthoudt

zal nu met dit gedicht maar stoppen,

elk klein woordje kan dit kaartenhuis doen floppen

welke lessen te trekken uit het heden ?

als je 't soms niet meer snapt, het verleden

                                                        weet iemand wanneer het stopt ?

Kwam een man tegen, hij vertelde z'n verhaal.

Smoorverliefd op een meisje, spraken eigen taal.

Zouden inderdaad trouwen, kinderen krijgen.

De problemen met haar vader zouden nu zwijgen.

De man wilde de wereld verklaren, verbeteren.

De vrouw wilde teveel kuisen, om zich tegen haar eigen te weren.

Ze legde de zonden van de vader op haar man.

Hij kon er niet aan uit, niets misdaan, waar kwam het dan van ?

Zij vond een nieuwe vlam om over haar ziel te praten.

Had ze de rest niet beter gelaten,

want ze heeft toch haar man en kroost verlaten ?

Eerst gekwetst om wat het leven hem had aangedaan

Dan geloofd dat dit hem sterker maken zou voortaan.

Weer als rijper man verliefd geworden.

Op een vrouw die niet bij haar thuis gemist kon worden.

Was oh zo schoon en oh zo wreed.

NIet alles aan de band dat hem speet.

Kon verder niks van komen

Want éénmaal mekaar teveel aangedaan,                               9

Is het met de liefde gedaan.

Zelfs al is het niet allemaal een kwestie van schuld.

Je blijft zitten met de bult.

Alles wat je nooit hebt willen doen

Viel zoals met zes december vroeger in je schoen.

Kado's van 't leven.

 

ontwaken in een zetel

niks wat ik vandaag al deed krijgt zin

als ik m'n eigen niet verman

en tegen mezelf zeg

van de donkerte buiten en het ongelukkige gevoel, daar is niks van

Dus, de kaars in m'n eigen maar aangeknipperd

en weer op het zoek naar licht

'k had nooit gedacht dat dit zou komen dit gedicht

Verderborduren op een overwinning op de leegte

Vertrouwen dat de zin na de beproeving opkomt als de zon

Verschijnen daar waar je het meeste nodig bent

Verdwijnen als het scenario je niet meer nodig heeft

naast het vakje nieuw bericht

zag ik een smal vakje driehoek

ik dacht, ik tik het even aan

hopelijk komt deze blauwe lucht

zo snel als mijn gedachten aan

dit papier met dit motief

had ik graag boven '.mijn. ' bed

of het bed van '...?... ' en 'mij '

in een hemels bloemmetje gezet

best van daar niet alleen meer aan te beginnen

het lot zal in dit gedicht wel nieuwe namen verzinnen

of de oude opnieuw laten beginnen

nadat de natuur haar bladeren nog zomerdagen lang

na de tijd van de zonnebloem heeft ontloken

zien we in de velden de mais zijn tanden ontbloten

'de tijd van de passie' kondigt dit motief aan

vurig vuren de hormonen de lichamen aan

maar het zuiden, dat zijn niet alleen appelsienen, maar ook citroënen       10

en voor je 't weet is het weer

of gestart, herstart of

gedaan

chère amie,

na al die motieven, zijn we weer bij het witte aanbeland

hoe graag ik ook net wilde rijmen, dus opnieuw alles aan kant

 

het labyrint genoemd 'leidraad'

ik denk dat ik alles afmaakte, wat ik ben begonnen;

m'n kunstwerk is gemaakt, de draden gesponnen...

'k wil er niemand in vangen, maar tonen wat ik heb ontgonnen

'k mag er niet verstrikt in raken...

of de zwarte weduwe zal me komen afmaken

 

was ik dan toch mis ?

altijd beweerd dat geest en stof, onafscheidelijk zijn;

maar met teveel lichamelijke pijn kan m'n ziel niet kort meer bij m'n geest

en als ik echt lichamelijk lijdt, lijkt het

'oh, ben ik dan toch alleen maar stof ?'

toch geef ik het niet OF.                    

?waarom sterven sommige mannen op middelbare leeftijd ?

om weer als puur kind te kunnen herbeginnen

om meisjes weer te kunnen zien als vriendinnen

om te komen met nieuwe plannen voor de pinnen

of is na de dood gewoon alles voorbij

de genetische vertakte stamboom van het leven blijft beneden...

verder strevend naar vrede

puntjes op de i

nu veel is geweten en ontleed

nu niks nog door mij hoeft worden uitgelegd

kan ik gewoon wat mediteren,

schrijven, schoonheid om de schoonheid kreëren

want je moet niet zonodig intenser willen leven

ik heb het beste van mezelf aan ieder willen geven

nu weet ik, dit leven, het duurt maar even

en toch eeuwig, zo'n moeilijk en makkelijk probleem                     11

verdwijnt wanneer je wordt...bekweem

 

april op een oude bank

ben boom ben huis voel me thuis

ben stuk begin ben stuk einde, middenin

gescheiden en toch gezin,

schrijven geeft leven,

daarom hou ik dit moment even vast,

voor m'n lichaam duikt in last...da was't

 

de kersenboom

een boom is niet alleen stam

er hangt zoveel omheen

soms bestaat een stam zelfs uit meer dan één

ieder is stam, met zovelen om ons heen

iedereen is ook zijtak, zo ben je nooit alleen

 

de laatste veroveringspoging

er was eens een jongen die de liefde van zijn leven had

een vrouw wie hij om haar malse hart aanbad

zijn liefde zo groot zou hem soms verscheuren

maar af en toe kwam zij hem opbeuren

met periodes vond hij niet zijn gerief

en wou 't uitmaken met dat leed en lief

ze verstond maar niet dat verlangen ziek maken kan

en van samen rollen behang gaan kopen kwam niets van

de vrouw van een vriend las zijn liefdesroman

vond dat hij maar niet van zijn ex loskwam

de jongen, moe van in de woestijn roepen en vechten

had geen zin meer in hunkeren naar die echte

hij kan toch niet aan al die belangen en angst en maskers meer uit

gewoon geluk haalde hem op termijn altijd onderuit

maar allee verdomme even blijven liggen en verbijten

nooit gedacht dat hij ooit nog eens zou schrijven :

'loop maar allemaal ...'.

 

 

octoschets

het regent wolkentranen met tuiten geenenen vogel die ik hoor fluiten gelukkig was er wat wijsheid van Fellini op tv hij had het over het hoe en waarom van kunst

en ik was direct mee tussen het internetnieuws vond ik een site van doppers wat ze voor ford-genk voorstelden kan

een beetje kloppen niet staken, maar blijven werken in eigen beheer

zo doe je de kapitaalstrategie zeer ik gaf hun wat gedichten over de lef die de klasse ontbreekt

voor 't geval de taktiek van de gevestigde partij-en vakbondleidingen... hun weer renault-achtig zuur opbreekt

anoniem afscheid

een wonderlijk mooi en triestig orgelpunt

een afscheid in mineur en grandeur

de gave voor het verwoorden van verdriet en geluk

het werd ons allemaal gegeven

alsook de kracht om alsmaar verder te leven

tot we helemaal zijn opgebruikt

de gaaien, de vinken, de spechten

allemaal getuigen van ons lichte, ons zware ons echte

 

dolend

dolend in de stratenarmen van de stad

te lang had hij niet liefgehad

zoekend naar een opening

de absolute voorwaarde voor elk begin

lezend op gezichten in beslommeringen gevangen

dat zijn noden bot zouden vangen

zelfs geen warme lach of vriendelijk woord

werden door zijn ziel gehoord het leek wel of hij was een wandelend spook

dat ongevraagd in hun stenen wereld opdook                           12

dan toch een paar blije gezichten op de trein

van mensen die op reis zijn

 

te veel ikken

op alles wat hij hoort heeft hij een reactie

op alles wat hij leest een antwoord

bij alles wat hij ziet een gevoelen

bij alles wat hij denkt een uitleg

voor alle problemen een aantal oplossingen

naar iedereen toe de neiging om te verstaan en te helpen

ZO krijg je op den duur te veel ikken

want niemand is alleman-machtig

 

aan ieder zij eigen last om dragen

niet alleen wat ons is overkomen, verklaart ons geluk of ongeluk

ook het NU, dat al eens te complex geworden kan zijn

hij is te complex om mee te leven

omdat hij teveel heeft meegeleefd

 

op reis

op reis zijn we allen

voor we dood neervallen

of voor we zacht of woest in nevelen verglijden

na een leven van beleven van genieten en lijden

op zoek naar iets of iemand om ons te bevrijden

van een positie van onevenwicht

om te redden ons gezicht

 

het gezicht

kan alle toestanden van ons voelen aannemen

kan praten, lachen en wenen

kan ontploffen of heimelijk iets meer dan zacht doen ontluiken

kan doen hopen of elke verwachting fnuiken

 

het ergerlijke

met het ergerlijke in de medemens

is het soms zoals met de winter                                                                                

soms moet je doorbijten kunnen

of verhuizen naar een warmer land

waar gelukkig ook onvolmaakte mensen wonen

 

mensen,wensen, wonen

een huis is niet iets wat ouders bouwden

in feite bouwt de kinderwens het al

een huis is ook steen geworden wens

in feite is een huis gebouwd door de kinderen zelf

 

verzoening en geweten

hou van het lichaam waarin je leeft, het is je woning

hou van het huis waarin je woont,

het is niet alleen je adres

hou van de mensen die er wonen

en van hen die er dagelijks gaan en komen

hou van je werk...in zoverre...

je dat ook al niet onmogelijk wordt gemaakt

 

de twaalf geboden

ontwikkel het sterkere in jezelf

tracht naar objektieve kennis

overwin je negatieve emoties

wees solidair met rechtvaardigen

doe jouw deel van het werk

neem de tijd voor stilte en natuur

geld was een middel, geen doel

ontdek de ware betekenis van trouw

leef niet alleen om te werken

overmatige konsumptie vervuilt jezelf

ontdek de symboliek van de zin van het leven

kunst brengt je dichter bij de kern van het leven

 

u bent van geen tel

want hebt geen geld, geen grond, geen aandelen

niet het juiste diploma of papier                        14

wat wil u toch dat ik met u begin ?

ik heb geld en beslis wie er zal hebben

en val je uit de boot, redt mijn regering je... ternauwernood

om fysiek in leven te blijven

...en ook als je sterft verdienen we aan je dood

 

uitgeschreven

veel inkt liet ik al vloeien...

sinds m'n pen voor 't eerst de inktpot uitzoog

tergend traag, telkens voor het krassen

het papier zowaar een beetje bewoog

eerst het ABC, de cijfers, de woorden oefenen

dan de eerste vijfwoordenzin als begin

hoe meer je leerde lezen...

des te meer kreeg alles zin

maar na zo'n jaar of vijf, zes les

toen we het bestaan van god en z'n heersers hadden aangenomen

begon ons eigen bewustzijn met voorzichtig verzet

want al dat winstgerichtte weten, had ons onze dromen ontnomen

de slimsten zouden later 't meest verdienen

diegenen met mindere rapporten of tekorten

werden diegenen die veelal het echt zinnige werk deden

en van al dat ingewikkeld boekhoudkundig gewoeker...

wordt je geen levenszoeker

wat zal de wereld worden ?

een plaats waar de mens robotachtig gaat leven ?

een oord van kommer en kwel ?

of samen solidair zoeken naar vrede in medeleven ?

da's veel gezonder voor ons gestel

 

gelukkige verjaardag, vriendin-in

in het soms best niets meer uit te leggen                

   het ontwarren van soorten passie en dromen

   het koesteren van onze interessen

   het vallen in plooien

   het open omgaan en omsluieren

   het verwerken van verdriet van anderen                   15

   het uit-en aanmaken

   het leren uit pijn en vreugde

   het afstand houden

   het inleven in onze rol

   het ouder zijn

   het tussengeneratie zijn

   het luisteren naar verhalen en vertelllen ervan

   het beleven van natuur en kultuur

   het niet gedomineerd willen worden

   het overstijgen van wat niet lekker zit

   het zoeken naar de bestaanslijn

   het samen rusten en onrusten, reizen, vertrekken en aankomen

   het tv en media bekritiseren : het 'media-dieeten' want,

ben je niet nog altijd,

   m'n modem die m'n soms ingewikkelde signalen vertaalt

   m'n gsm die het qua inhoudt van berichten op anderen haalt

   m'n kameraad met alles erop en eraan

   al lijkt het soms dat veel is vergaan

   m'n reispartner door 't leven

   al sputtert de motor wel eens even

   m'n kurve met pieken en dalen

   al wil je wel eens teveel toppen halen

   m'n bron van mysterie en leed,

   al bekom je dan weer vaak dat ik dat weer vergeet

   m'n nachtmerrie en m'n droom

   al is wat ik zeg en schrijf niet altijd even schoon

   m'n geritsel en geruis, m'n slagen en donder

   al zijn we nog samen, soms is 't een wonder

   m'n breken en opnieuw beginnen

   al vaak gelijmd door het prikkellen van deze soort zinnen

   m'n afhaken en jouw inhalen

   al immer overstegen door het overstijgen van het balen en verhalen

   m'n kulturele geestesgenoot

   wie weet gaan we nog wel eens ...voor bloot

   m'n klaagmuur en ik de jouwe

   al zullen we niet trouwen                            

   m'n steen des aanstoots, m'n klavertje vier             16

   al is't om reeds lang uitgesproken redenen soms moeilijk

   kom nog maar eens hier

  1. zonder humor en gedichten hadden we het nooit volgehouden

 

verlangen naar eerlijkheid

is invullen willen aan de hand van wat echt is

echt is, wat zich aan jou wil en jouw wil wil openbaren

openbaren, omdat alles wat misgroeide;

daardoor voortdurend rechtgetrokken worden moet

 

maar je moet willen naar echtheid verlangen

zelfs als die echtheid je weer naar beneden trekt

omdat ze zo zwaar om dragen is soms

 

zo kunnen twee verstrikten, hoezeer ze mekaar ook ontstrikken

, soms verstrikken; en daarna weer een licht -en richtpunt voor mekaar zijn;

soms kiezen ze een andere weg,

nooit ver weg van hun opgave

 

de eigenlijke opgave, een leven in dienst van wie je vanuit

zieletoestanden verschuldigd bent...

eerst dan help je de groei van je geest;

die op 't einde van je leven, geboren worden moet,

maar nu al leeft, zolang je geeft

zie je over zieletoestanden heen, kleeft geen blok meer aan je been

 

                                                       

verzoening

iedereen op eigen kracht, niet de ene die de andere leegzuigt

niet de ene die de andere vanalles wijsmaakt of alleen maar troost,

soms omdat de andere de waarheid niet dragen kan

soms zelfs het onevenwicht van de andere niet doorheeft

vergeving en aanvaarding doen de energie weer vloeien

, houdt de bloedbanen open oordelen en veroordelen in de het zieleleven

 

                                                                  17

 

voedsel voor de geest

bijna alles voor mensen met interesse in :

filosofie, geschiedenis, samenleving,

psychologie...via uitleg, lezen, kunst en media

fa092640@skynet.be     of sms je telefoonnummer naar   0472/759268  

 

16780-ste dag van m'n leven       ZODANIG ZOT ZCHEPSELKE

         ZODANIG ZONNIG ZOMERS ZOENDE ZIJ ZIJDELINGGS M'N ZIJ.

ZODANIG ZIMPEL ZOOG ZE ZOMAAR ZOMER BOVEN IN HIJ.

ZULKSE ZALIGE ZEGENINGEN ZITTEN ZEKER HEEL ZIEP IN HAAR.

ZONDER ZORGEN ZEGEVIERT DE ZEVENDE ZEMEL IN ELK GEBAAR.

 

lessen van aan de Lesse

al krijg ik een overzicht ook onder gedichtvorm klaar,

'k heb te veel ander werk, vandaar

in plaats van een overzicht van een jaar of tien, dus dit klein gebaar

over één dag levenslessen leren aan de Lesse

een dag die begon met mijn dorst aan haar te lessen

in de auto naar het ons nabije Zuiden

kwamen weer van haar die echte vertelselgeluiden

over het oude en het jonge volkje om haar heen

over haar geluk en het moeilijke waar ze zwemt doorheen

je kan dat allemaal moeilijk opschrijven

en alles verandert voortdurend, 't is niet bij te blijven

aangekomen zochten we een rots aan de rivier

hadden er op onze manier vijf uur plezier

de bomen en het water hielden de hitte weg

de braaf progressieve krant hield ons niet van de werkelijkheid weg

de moppen die geboren werden waren zo goe

da we ze 's avonds al bijna vergeten waren, zo floe

zoals gewoonlijk had ze haar antwoord op m'n theorieen klaar

met niet teveel oog voor 't verstand maar voor de gevoelige snaar

nauwelijks de tijd om de duizenden kajaks voorbij te zien drijven

zelfs ik, de zogezegd oudere man had weinig oog voor jongere wijven

' s avonds na een dag vasten zijn we lekkere forel gaan eten

in de herberg LESSE POIRE, de 'hoop', weer iets om nooit te vergeten       18

 

 

 

Pa's nieuwe-eeuw-boodschap

Energie baarde het leven...en het evolueerde verder

Ondertussen zijn we al miljarden jaren wijter

Wie voorafgingen aan onze levens baarden ons

We proberen te begrijpen wie we zijn en wat we willen

We proberen niet vooruit te lopen, vandaag is vandaag

We proberen niet in 't verleden te blijven hangen

We proberen ons hart, ons lichaam, onze geest te volgen

Soms hebben die dezelfde taal

We proberen voor iedereen goed te doen zonder ons te schaden

Dat kan nogal verkeerd lopen, want ieder moet op eigen sterkte voort

Als 't helemaal mis gaat, even beter niet meer teveel proberen

Want soms kunnen we niet meer

We wensen niemand ongeluk of verwarring toe, al zijn we er soms oorzaak van.

Wat ik wel wens :

fijngestemde observatietrillingen, veel lachen, cultuur, gesprekken, vriendschap...en de ontdekking van wat liefde kan zijn en worden of verworden...het hangt allemaal van zoveel af; maar 't ligt in onze handen

...het al dan niet ons verbranden.

Aan ons om aan te voelen met wie nu juist wat gaat.

Het bestaat.

 

inzicht in dit zijn

‘t begint al heel klein

licht -donker/warm-koud / nat-droog

hard-zacht/honger en dorst

gegeten en gedronken

 

‘t heeft te maken met reizen tussen rust en onrust

met aanvaarden en verwerpen van gezag

met het willen domineren van anderen via gezaag

met roepen om aandacht en meelij-pijlen

 

‘t wordt misvormd door de heersende klieken

door wijzelf die ons meer en beter voelen dan                   19

door de tijd die we in geldverwerving steken

door eerst over details te vergaderen

 

‘t blijft steken in onze onverwerkte ervaringen

in waar we niet overgeraken kunnen

in wat we hadden gewild dat zou kunnen zijn

in eindeloos vluchten in de toekomst

 

‘t groeit waar genoeg geobserveerd,

genoten en geleden is

 

tussen ogen en benen

tussen m'n ogen

Tussen m'n ogen ontsteekt de vonk,

de gassen in de hemel schieten in brand;

gevoed door de zuurstof die komt en gaat.

Een gloed verbrand alle oude illussies

achter m'n vensters op de wereld.

Wat overblijft is niet de stilte uit de oren,

maar de rust.

Verborgen jonge zaden en reeds opschietende wortels onder de asse :

weer verlangend naar het licht.

M'n benen weer trots in dienst van de richting van m'n voeten;

of bij stilstand : gehoorzaam aan het onverschillig evenwicht.

Opdat wat moet komen toch komt.

tussen m'n benen

Tussen m'n benen stuwen m'n sappen al sinds de natuur

de eerste cellen uit haar atomen deed ontsnappen.

Je kan ze uit me weglokken door je vrouwelijkheid;

door aanraking, uitstraling, gewilligheid.

Ze laten zich om onnavolgbare redenen soms beteugelen door trouw.

Ze laten zich niet zomaar meer inpakken door een 'ik hou van jou'.

Ze kunnen verzaken en het dan laten bliksemen en donderen,

veel te lange hitte en droogte en woorden brengen zo'n wonderen.

Telkens wanneer het evenwicht tussen m'n ogen en tussen m'n benen is bereikt;

en m'n buik ...emotieloos, tevreden zwijgt...

voel ik me weer enorm verrijkt.                             20

 

subtiele geheiimen des levens

HOE JE EEN DEUR OPENT EN SLUIT ALS ANDEREN NOG SLAPEN

DE ZACHTHEID VAN JE TRED OP DE TRAP

DE MOOR DIE JE NIET LAAT FLUITEN ALS JE THEE ZET

HET LEREN VAN DE ONGEHAASTE KAT

HET HANDIG SORTEREN VAN AFVAL AL VOOR JE KOOPT BEGINT DAT AL

WETEN WIE WAT NIET TEGEN WOEKERPRIJZEN REPAREERT

ZELF VEEL REPAREREN OF STUKGAAN VOORKOMEN                                              

 

voor pa René

afscheid van een wijs en goed man

afscheid van een verzoener van mensen

afscheid van een werker, een doener

afscheid van een vredebrenger, geen oorlog maar FRUIT uitvoeren

afscheid van een hagelander die ontelbare bomen bloeien liet

afscheid van een mens die geloofde in vrouw en familie

afscheid van een medemens die mensen doorgronden kon

afscheid van een iemand die het goede in iedereen beloonde

afscheid van een ondernemer die werk schiep

afscheid van een gelovig man in vele vormen

afscheid ...en toch geen afscheid, maar een her-verwelkomen

verwachting hem in onze geest nog dikwijls te ontmoeten

verwachting hem in gedachten sterkte te vragen

verwachting hem nog dikwijls te citeren

verwachting om van zijn gepast leren zwijgen te leren

verwachting zijn heilzame invloed verder te zetten

verwachting zijn lessen aan het moderne leven door te geven

verwachting van zijn goed doen verder te willen geven

verwachting van ons aan zijn daadkracht op te trekken

verwachting van een steeds betere wereld

verwachting van hem in ons eindstation weer te zien

 

iets blonk als gouden glas in het gras

ik ging op m'n knieën zitten

zag dat het een dauwdruppel was

en toen deed ik m'n was en hakte het hout

om me te verwarmen bij nat en koud

een dichter is soms een MYSTicus

mist is vocht en regen en koud en warm tegelijk

en al die dingen maar een moment lang rijk

                                                        21

 

 

de taal van het dichten

een plensbui, de ruiten van een auto open

onverwacht gekletter van water na een broeierige atmosfeer

weldaad

de ruiten van de auto die je gaat dichtdraaien

een teken van verbondenheid

de auto bracht je immers op tal van plaatsen

en je rekent ook nog verder op hem

in de vriendschap, ook opbouw van wolkenvelden na een tijd goed weer

ook de zorg dat de andere niet beschadigd raakt

een mensenhart en een motor; beide scherm je ze af

je parkeert ze in je buurt

een fiets, een auto en m'n eigen voeten

een liefde, een vriendschap, kennissen

ik gebruik ze allemaal om m'n motor droog te houden,

om ergens in het 'meer' van het dagdagelijkse te raken

een gesprek met een dorpsbewoner, een knuffel, uitwisseling

geen enkele parkeert zich permanent bij mij

want ze hebben hun eigen wagenpark te onderhouden

ik ben een garagist voor veel merken

een stuk uit één auto kan ik niet altijd voor een ander gebruiken

maar op de energie van de pomp van m'n hart loopt of sputtert iedereen

om redenen van ver terug en dichterbij

vermits onze auto's met al die jaren van dienst 's avonds overmatig snurken

slapen we onze nachten alleen

wijzelf hebben van onze decibels geen last

dat begint soms alleen maar in de dag

als de spoken van het verleden willen stoken

dit mag wel, dat mag niet, je zult branden in de hel

ook voor het volgen van je gevoel

als iets fout gaat ben je de schuld van alles, slecht

daartegen verzet ik mij terug, m'n bedoelingen waren goed

leven is leren geen pijn te hebben, want dan haal je uit naar anderen

raak je verstrikt en loopt de motor niet meer

 

 

 

 

22

bang om de eindigheid

neemt vele vormen aan

niet genoeg van dit en niet genoeg van dat

niet genoeg van die en niet genoeg van die ander

teveel voor die, te weinig voor mij

angst om te sterven en verliezen vermeerdert de pijn

laat ons allen toch gewoon zijn en onszelf en anderen verdragen

als we dat kunnen verdwijnt de angst in onze dagen

dan weten we weer dat we toch eeuwig hetzelfde en toch anders zijn

verdwijnen de oordelen en de pijn

niets blijft altijd voor eeuwig onder dezelfde gedaante

alleen je goede kern overwint alle venijn

 

In een gedicht kan je alles kwijt

Je kan zeggen voel je niet schuldig aan m'n onbehagen

je hebt nooit beloofd wat een verliefd man wel kan verdragen.

Je kan zeggen bedankt voor de mooie momenten vóór 't rei-zen

ze gaven me vleugels maar 't blijkt niet de bedoeling te zen.

In vrouw zit het woord rouw omdat kinderen en man werden verlaten

omdat men voelde dat men wat het hart en 't lichaam moest aan 't woord laten

De rede toch zo ambetant

Het andere plezant

Omwille van een onverwerkt verleden, ijdelheid, energieverschillen:::

iets moest die honger naar en de onvolmaaktheden van toch stillen

In man zit het woor 'kan'

Kan ook nog die of die, waarom niet ...

ook ijdelheid, en afweer van jaloezie dat altijd waarom nie .

Het erge aan de liefde is gewoon dat twee die daar allemaal boven zouden staan

niet met al die beslommeringen zouden moeten zijn begaan.

Als ze niet voor mekaar kiezen...

dan moeten ze maar zitten kniezen...

misschien is veel ziekte en nervositeit gewoon een straf

onderweg in de richting naar het graf.

Echte liefde zegt altijd...ik neem de spons...

maar in veel gevallen is 't voor iedereen beter...de bons

 

 

                                                                                 

                                                                                  23

geroosterde boterhammen

Kocht een piepklein koffieapparaat voor twee tassen

echt klasse

nu nog iemand uitnodigen op de koffie

zomaar zozie

dan nog een machientje dat warme boterhammen levert

tot rust komen,genoeg gezeverd

een verbod op praten over moeilijkheden ingesteld

alleen leuke dingen worden nog verteld

voorlopig moet ik wel nog twee koppen drinken

ze lopen niet dik die met mij willen klinken

ik zoek het echter zelf zal je me wel vertellen

wie wil er nu om te filosoferen bij iemand aanbellen

voor je het weet is hij vertrokken

zijn publiek met z'n uitleg en vergelijkingen te schokken

en dan zijn poëzie,

water stroomt uit de kraan, muziek uit de radio

het leven uit het lichaam, alles lijkt ergens uit te komen, kado

waar stroomt dan het leven bij de dood in over?

misschien door een naar meer of minder pover

misschien in zien en voelen en denken zonder vlees en botten

in symboliek, 'k hou op, wil niemand bedotten

 

doe

doe niet mottig

maar vlieg vlinder

vlieg

doe niet stekelig

maar zoem bijtje

zoem

doe niet horzelig

maar bestuif hommeltje

bestuif

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                              24

 

got this jiny,jiny, jiny-grid good feeling upon me

Jiny, jiny, jiny-grid, wait a bit, wait a, wait a bit.

Awoke up with her today-ay , jiny, jiny, jinygrid

Heavenly smells and bodyly warmth surrounding

surrounding the books on the floor and in the garden

Garden, garden of Eden, with Jiny, jiny-grid

Why do we wait a bit, wait a bit, jiny-jinygrid

She's in love with books with a bit of me around

still not profound, jiny-jinygrid just you just wait a bit

jiny, jiny-grid                                                                                                                                     

 

Indonesian night

While the rain played it's melody

We had already talked our misunderstandings away.

On the small sized bed of her grace

We lay.

It seemed like the wood and walls had waited for years.

For this moment to pass by.

While the wind assured the freshness of the outside.

Again waiting for our goodby.

Morninglight broke through the clouds.

We held a breackfast and a book to be read.

Another day to confront the outside world.

Enough having been set, preparing for a new reset.

And so the day came, fel in a deep sleep for a while.

She, with her waves on exercice

Her sheep don't understand whyyyyy

I, studying the book I took, is it a disguise ?

Filtering all this information, comparing it with science

Finding some points of recognition

Read that the reader sould remain himself dough

Found some mistakes ready for abolition

 

Openingssymfonie van de 2x4 week

 

Op een kanno in een bijna novemberpracht

van kleuren uur na uur meer zacht,

werd een ode aan de 70jaar-kosterviering gebracht.

Het dobberen dompelde ons onder in zomerse beelden

het ene moment vloot in het andere, niemand verveelde

elke mekaar aanvullend woord heelde.

Oh drie uur stipt, maar eigenlijk vier

het licht oh zo buitengewoon genadig weldoende viel...

en nodigde uit voor een zitsiesta aan het riet.

Zij aan zij, eerst zijn gevoel tegen haar verstand

mooie uitwisseling van beelden en ideeën, een ideaal bestand

tot haar conclusie kwam, die man koos de verkeerde kant.

Dus zocht ze de zon weer op, nu zat ze met haar gevoel links van mij

en ik ondertussen met mijn analysekant aan haar zij....

het idee van d'er met een rietstengeltje te kietelen kwam niet uit die kant van mij

Het heet water voor de thee stond te lang al op en deed de vakantiefoto's zweten

geen nood, we hielden ons 'fatsoen' en 't babbelen deed ons weer meer weten.

We hadden het ook over die 'kapel' in ieder van ons eigen

die soms al de rest buiten ons ons eigen doet zwijgen,

om even terug te keren naar het innerlijke in de topjes van onze twijgen.

We hebben ons inderdaad volledig aan die mooie namiddag gegeven

en hebben er veel voor teruggekregen

zoveel dat onze lichamen alhoewel, zwegen.                         25

paarden- hoef- jes niet te koud of te heet

mijdend het moe-ras op Romein'se sandalen

zachte stralen verbinden ons hemels licht

gekleed in aardse kleuren tussen herftse stralen, geuren, plicht

squawend zoekt ze een weg, 

ook de krijger vanachter heeft z'n zeg

samen schreven ze het boek van de zomer van 006

voor beiden nog dagelijks vol menig wijze les

slechts heel zelden zuigt Real Art bezoekers aan

herinnert ze aan hun 'bekwaam'

nooit kwam er iemand zonder talent over de mossen vloer

reigers, vissen, eekhoorns, katten, vogels, groen vindt er z'n voer

de kale takken van de winter houden het leven nog even binnen

weten nu al wat er in de lente kan herbeginnen

krijg je het soms al eens te koud

de kunst weet je, is 't die van je houdt

loving life is the greatest art, living together also

forever not always means no

                                                                                 

 analyse :

de namiddag doen wesmelten de dag vóór haar boiler 't begaf

door lezen bij iemands kern tot fusie komen

bij het diepgaande wordt proza poezie en omgekeerd

mijn boek in haar hand, zo licht als een zware borst,

zo universumzwaar, mijn gebaar naar de toekomst 

zij vindt dit natuurlijk m'n voorgeschiedenis,

voorsprong nemen doet ze graag, strategie aanreiken,motiveren

ach ja de liefde, het vervolg vh witte boek heeft geen geheimen

ze is er wel klaar voor, want geen jaloerse-feeks gehalte

daarvoor alleen al zou je de platonika in ere houden

al is deze platonika bijwijlen zeer erotisch

een che wil ik niet zijn, zijn experiment bloemt  

andere plaats, andere tijd, andere methoden

wees gelukkig met wat je weet, sommigen zijn niet te bekeren

zijn best tevreden met in hun verleden vast te zitten

misschien houden ze gewoon de groeipijn tegen

omdat ze onbewust weten wat ze aankunnen en wat niet

omdat er zich toch geen tegenspelers aandienen

die moet men misschien verdienen

leren aanvaarden er voor stagnerenden te willen zijn, siert ook

je hebt het jarenlang gekunt, het zware bij tijd verdunt

het zelfbehoud is je meer dan gegund, ook ik kies er soms voor

de twee kanten van de medaille niet laten verroesten,

draaien, ophangen, rechtzetten,

dagelijks met positieve en negatieve leren leven,

als je er de kracht voor hebt, anders er in een boog omheen

eerlijk en goedbedoeld is onze luxe

met confrontatie en transformatie heb ik geen probleem

ik zet een cd met marokmusic op en ben al ginder

zoals wanneer ik je naar je kijk almeteen op je golf zit

welk een hoogte of laagte ze ook vertolkt

wat ben jij toch weinig bewolkt, zal het blijven ?

oeps, de muziek beinvloed almeteen ook dit schrijven

almeteen verschijn je als buikdanseres voor m'n ogen

het meisjes met vlechten, vetes tussen noord en zuid eruit

daar kwam ze voor als kiem voor mensen op lange termijn

in overdrive door de harde praktijk, geen klassiek voorbeeld

zonder moeilijkheden, zoals de reklamewereld het schetst

als vrouw op spirituele hoogten bereikbaar               26

als je echt de tijd neemt voor haar en wat ze met je kan 

of hoe ze inspeelt op wat je geeft                                                                                                                

angst geen energie te hebben verdwijnt door zelfinschatting

een kol van eerste kategorie niet willen oprijden is geen angst

te voet langs de paadjes veel meer aangepast

sneller op je doel afgaan moet je fysiek heel goed voor zijn...

dat komt wel vanzelf alleen als het nodig is

hechting en onthechting, ont-echting, hechtgenoten,echtgenoten

de moderne hechtingsdraden worden door het lichaam verteerd

onze hechting is niet van draden, maar van stralen

het enige 'missen', sappen en huid...vergaan voor een stuk

ze hoopt op m'n verwerking en m'n 'serieuse' zaken, taken...

ik zie lijnen van wetmatigheden, zij komt in driehoeken voor

ik beland er altijd in en leerde er veel van over de mens,mezelf

voorbestemd om uit hoogten en laagten te distileren

om tijdens en na dit leven door te kunnen geven

nergens deelachtig aan geluk en pijn, sluit men zich af

na geluk en pijn wordt men wijs en dan is afsluiten iets anders

onverschillig evenwicht, de brug tussen handelen en niet-handelen,

innerllijk geluk, innercommunicatie ten top

altijd op je hoede voor euforie, je weet hoe dat gaat

geniet ze ter plaatse, de dag zelf, geef ze door,

projekteer ze niet naar geluk voor eeuwig 

Interakties tussen mensen, in stilte en bescheidenheid

een alternatief beleven dat ook door de veroorzakers

in de driehoek(en) begrepen wordt.

eigenlijk zijn we allen veroorzakers van bij mekaar komen

en van uit mekaar gaan of de tussensoort

niet proberen het allemaal in de sterren te zien

alhoewel mooi opgezocht en gebracht en energie gevend

er zijn zeker zoveel auteurs als meningen over het 5-jaar

'voorbereiding om doelgericht nieuwe inzichten te volgen'

...zal ik onthouden, zij die 'doemgericht' willen afschudden

houwvast... heilig boek, hier komen we...

het heilig boek is niet zozeer van papier, maar onze levens zelf

tijdspanne tweelingen achterlatend, tijdspanne kreeft tegemoet

 

 

veelzijdig en toch zo gezellig rond

glühwein hoefde nauwelijks, zijzelf warmte

aandachtig, speels woorden ontlokken

in afwachting van de eerste sneeuwvlokken

geen splitsing, geen afstand, geen vereniging

alleen dwars door en door mekaar stralen

al bestond er geen taal om ons uit mekaar te halen

ook dat is een reden waarom het goed met mensen gaat

de ene die gewoon als mens naast de andere staat

aanvaarding en wil tot begrijpen, engelengeduld

de hebzucht is steeds messen slijpen

wij smelten het ijzer om tot ploegen in de menselijke geest

goed dat er ooit ook zo'n koppel zal zijn geweest.

 

 

 

 

 

                                                                  27

c)filosofische poezie-citaten-quotes

WP_20151110_12_59_50_Pro.jpg

c)Filosofische gedichten, overdenkingen,citaten

c)gedichten

 

dankbaar blijven

Om het voorrecht van je weg mogen gevolgd te hebben.

Om de kennis en het verdiepen van het aanvoelen ondertussen.

Om het leren decoderen van de taal die je zelf bent.

Om ontluisterende uitspraken van zielsverwanten te duiden.

Om te mogen zien hoe Robert...Dylan werd.

Om documentaires die de waarheid onverhuld brengen.

Om bij het ouder worden jeugd te zien ontstaan.

Om een buurvrouw die "ga uit de regen jongen zegt".

Om het gevoel eeuwig de tijd om te reizen te hebben.

Om de top honderd van radio Lokaal.

Om de duidende bestanddelen die een woord woord maken.    

Om het gevoelen van 'the bridge over troubled water'.

Om tranen als het even teveel wordt.

Om de afstand tussen jezelf en gezichten in te schatten.

Om het tot stand komen van telecommunicatie.

Om de openingen naar sociale rechtvaardigheid.

Om de uitstappen naar de droomwereld naast het open venster.

Om dieren en groen, kleuren en geuren, muziek.

Om van vele analyses de fundamenten en groei één te maken.

Om het eten en drinken.

Om de steeds uitgestelde aanrakingen, andere dan deze.

Om de stille hoop op nieuwe eeuwige liefde.

 

geroosterde boterhammen

Kocht een piepklein koffieapparaat voor twee tassen

echt klasse

nu nog iemand uitnodigen op de koffie

zomaar zozie

dan nog een machientje dat warme boterhammen levert

tot rust komen,genoeg gezeverd

een verbod op praten over moeilijkheden ingesteld

alleen leuke dingen worden nog verteld

voorlopig moet ik wel nog twee koppen drinken

ze lopen niet dik die met mij willen klinken

ik zoek het echter zelf zal je me wel vertellen                                         

wie wil er nu om te filosoferen bij iemand aanbellen

voor je het weet is hij vertrokken

zijn publiek met z'n uitleg en vergelijkingen te schokken

en dan zijn poezie,

water stroomt uit de kraan, muziek uit de radio

het leven uit het lichaam, alles lijkt ergens uit te komen, kado

waar stroomt dan het leven bij de dood in over?

misschien door een naar meer of minder pover

misschien in zien en voelen en denken zonder vlees en botten

in symboliek, 'k hou op, wil niemand bedotten

 

 

 

ode aan een punt

vederlicht, immens zwaar, zou ik willen toeven,

in het punt van waarheid, echtheid

waarrond alles cirkelt, dacht ik zo

...behoed het willen weten van verscheurd raken

...behoed de ontsluierende kracht van zich in te willen graven

...kijk uit voor het teveel verlangen naar de overkant

 

troebelwitte stilte, vertel me van het luisteren

sterreverre draagwijdte, eindeloze ontwikkeling

kijk uit naar een brug naar ergens

vraag een eeuwigheid stilte voor onvatbare dingen

leef, mens leef, weef mens weef

temidden het stille, eenvoudige en goede

dankbaar voor al het goede en mooie,

zelf te zien, zelf te zoeken;

dwars doorheen kortzichtige onwetendheid

 

na de dood

De stilte,

is allen die niet meer bestaan

is opkomen en overgaan,

is terug naar onze essentie

in stille beelden blijven we voor de levenden achter

wat we onszelf wijsmaakten verdwijnt

wat blijft, onze menselijke waarde;

licht, schijnend in licht,

met ook de lucht ingeademd door de nog ademenden                                

 

Licht,

is ook die die er niet meer zijn

Lucht,

doet niemand pijn

Tijdens de zwaarte van het leven reeds even

stilte, lucht en licht zijn,

ze zijn wie de heengeganen waren.

 

 

HOOPJE ELLENDE

Geminacht door haar vader.

Gelukkig geen gelijke van haar moeder.

Genomen door de juiste verkeerden. Gevangene van haar knopen.

Genaaid aan de jas van genetica.

Geconditioneerd door maatschappij. Geteisterd door niet meer mogen hopen.

Gedwongen tot half-moeder zijn.

Gezopen tegen de pijn.

Gevierd midden teveel lawaai.

Gehangen voor het vonnis.

Getrouw aan het proberen zorgen voor haar kroost.

Gehuwd, maar voor hoelang nog ?

Geleefd, veel te bang.

Gehunkerd naar teveel bezitten

Geld maakte alles nog ingewikkelder.

Geloofd in het leven niet meer.

Gelachen, dat doet geen zeer.

Geluk, af en toe nog eens.

Geteisterd door op den duur haar eigen.

Ge weet niet wat ge voor zo iemand nog kunt doen.

Geen perspektief, toch één, de toekomst van de kinderen.

Gek, voor eens stuk althans.

 

 

 

 

 

                                                                                                             doorgeven

Wat licht aan mekaar...

om kunnen blijven verder te leven... .

Van dat licht, verwant met de glans in ogen

die door onze woorden en aanrakingen geboren wordt

                                                                                            

 

Doorgeven. Wat lucht aan mekaar...

om ons blijvend fris te houden.

Van die lucht, vol van geesten

die nog graag beneden meefeesten.

 

Doorgeven. Wat stilte, weinig of veel;

om onze kalmte te bewaren.

Van die kalmte, verwant aan het alles,

verstrikt in niets.

 

Doorgeven. Wat water en mineralen...

om ons te laven en 't overbodige weg te spoelen

Van dat laven, niet te veel of te weinig,

juist wat nodig is.

 

definities van dichten uit geest en tuinieren op grond

Er is niet-dichten, gewoon genieten van alles wat vrijelijk en gebonden ontkiemt

ontkiemt uit de wortels van de geest, hoog boven het vuur in de aarde.

Er is dichten, een vreemd midden tussen tuinieren en al dromend vliegen,

je lichaam, de aarde even verlaten.

Tussen patatten en kruiden tijdig met tussenruimte planten

en het wieden van gedachten en gevoelens die zijn te veel, te druk.

Tussen dit en tussen dat.

Tussen weten wat mogelijk levensvatbaar en wat te nat of te droog is.

Tussen voor het inslapen voor je eigen je dromen op aanvraag bestellen

en in de dag lekker eten voor je maag.

 

de Essentie

M'n kat kijkt weer zo van 'ik weet het toch altijd beter'.

M'n hond komt weer kwispelend op me af, vanuit z'n zetel.

Wat is alles toch zo mooi simpel soms.

Zoals gedichten, gesprekken met jezelf niet om te publiceren,                                                                                                                                                     

 

 

 

zelfs niet om voor te dragen...kunnen zijn.

Gewoon wat geluk dat je met je mee mag dragen.

Onmogelijk daarna te willen uitleggen hoe dat eigenlijk kwam.

Hoe zinnen tot stand kwamen.

Na het ontwaken, de geest die een aantal beelden enzo... zomaar verbond...

in het warme ochtendbed begon te hersenspinnen.

Sta je dan niet op en laat je de inkt niet stromen;

verzwind de muze weer, verblind door de problemen van de nieuwe dag.

Mijn leven, één lang gedicht,

onderbroken door het verhaal van het dagelijkse leven.

Vol mensen en dingen die je dat 'meer dan er is'-gevoel aangeven.

Die sferen die zorgen voor de tonen, de letters, de woorden...

en dan het geestelijke klaarkomen...lijk honingrasters honing omzoomd.

Ik ben er zeker van...dat als we sterven...

we alle zulk een dingen van onszelf gaan erven. Erven...nerven...tot in het oneindige door woorden en beelden vertakt.

dichterseucharistie, zeg maar gewoon 'dichtersmis'

Gemis van de dichter, vertaald in sfeer.

Uitgesproken tussen de stiltes van de spaties door.

Samenzijn wordt zijn.

Resultaat van gedeeld hebben en weer alleen zijn...

van je weg zoeken tussen de prikkeldraad van samenleving en zijn relaties....

of het graven naar zin en roots en rode draden.

Monding van balanceren tussen rust en onrust.

Tot niets de woorden nog omkegelen kan.

Eénmaal door het oor in het graniet van komen bovendrijven gebeiteld...

groeien de mooiste dingen, daar waar je ze niet verwacht.

Blijvend via het zachte het harde bereiken,

het harde weer voor het zachte laten wijken.

Op het ritme van de 'acht', de bloedsomloop.

Woorden en harmonische klanken zijn als perfekte wiskunde,

opgezogen vanuit veel onkunde. De ideale formule, het gedicht.

Zoals nu, geboren tussen ochtenddonker en ochtendlicht.

Vanuit het pooldonker ineens het poolsterklaar.

                                              

INNERVOICE

When everything you wanted to write aout life, has been written.

When everything you wanted to speak about, has been said.

When you've experienced all about love and hate.

When you've tried everything to influence the battle for power.

 

Then you realise you've only touched the mechanisms,

even dough you added a lot of undiscovered things.

Then you feel that even only in trying, you changed things,

while the negative tensions kept on giving life to the positive.

Then, when absolute calm is restored, you hear your inner voice again.

What was and is IT (she-he?) always talking about ?

Then you start wondering, why did it made you feel heavenly,

why did in some periods, it made you confuse ?

 

Could it be that matter and mechanisms are one thing

and the energy that makes that energy travel ...an other ?

Could it be that matter or mechanisms also can make sick

and do so because the original real strength must recover ?

Could it be that real strength is always beiing challenged

and must descend in to where the changement is due to come from ?

 

Oh purest voice of sensitivity

let your part of wind blow, your part of matter glow,

your part of the water rise, your part of light inspire,

so I'll know what to write in a new way;

because the sky, aswell as other matter, is full of hidden energy

Oh dearest desteny, show me the narow pad

between rationality and the inner voices of intuition,

show me which seeds where to plant

so I and we can act more then as one

because thruth otherwise causes to much suffering.

 

While travelling on the narrow pad

the contact with the past and future voices of nature

came back again from beiing lost

in every period of your life , that you weren't an honnest child any more.    

When you aren't an honnest child any more, in fact you fall a sleep.

Falling asleep is not knowing where you really are.                                          

Sleeping also is necessary, but while you're awake,

try to have the wisdom of an honnest child.

 

everybody has a name

My name is combination. I combine. The innocent aspirations of youth,

with the illusions and desillusions of reality, of growing up,

with the hopes for new illusions to believe in,

with the fate that we evolve to the real lessons, to the real feeling,

to the best act in real art's NOW

                            I combine. The pains and joies of the past,

with understanding the present ones

with the aspirations of tomorrow

with all the energy deep inside me

                            I combine. The political theories

with the working conditions,

with te real emotional world of daily people,

with wanting to change things

                            I combine. The news on war, poverty, famine,

with all kind of wealth disseases,

with all kinds of unhappiness that reigns,

with breaking the solitude of the individual

                            I combine. The living and the dead,

with the longing for fullfilment

with wanting to recognise , who in fact I am,

with observing all kinds of forgotten energies

                            I combine. Friendship and Love and Lust

with satisfaction and negative emotions,

with solutions and new problems,

with rest and unease

                            I combine, I combine, I combine.

I cannot do otherwise, aldough I try, I always have to combine.

Because combination shall be my name untill it's no longer necessary...

and I'll become ...another world ?  

                 _8888 OCTO   888-                                                                        

 

1.innerlijke overdenkingen,

Peace will come in the hart of the one with the honnest soul.

Your name is COMBINATION.

Preserve the earth from destruction and lead the people towards better     lives. The world is one, never ever forget. There is only one life and one world, take your responsibility and live as intensive as possible. Be light to be a guide. Go to the streets, speak of joys to be.

Your place is everywhere you will feel free. Observe, restrain your forces.

Show them what the material world and the spiritual matter is all about.

The truth is very simple. It’s hidden in the past, lives in the presents and needs the future.

Why is there so little joy to be found amongst many ? People do not wonder enough about who they really are and what the life they lead really means. They should be more philosophers than materialists, they should ask themselves why they can’t always ‘deal’ with their emotions, why they live in a society of wealth and poverty, peace and war, stress at work and unemployment.

But there are other reasons for the lack of joy also. ..reasons I cannot write about yet…and reasons one cannot write about »

 

Evolutie van het bewustzijn.

Eerst was ik supersnel, straling, weet je wel. Toen begon ik te vertragen, atoompjes gingen me dragen. Daarna begonnen die wat te prullen en dra zaten we met molekulen. We hadden het kunnen weten, dat eindigde met planeten. Dat was dan weer redelijk eenzaam, maar nu was't gedaan want er zaten celletjes aan te komen. Die celletjes leerden altijd nieuwe spelletjes. Ze moesten zichzelf niet meer kopiëren toen ze met sex begonnen experimenteren. Van die celletjessex kwam dan het eerste orgaan en lichaam en nog was 't niet gedaan. Tussen alle verschillende soorten groot en klein is ook de mens ontsproten. Wat had hij een leven. In 't begin bleef hij in de buurt van z'n bomen hangen, eten genoeg, aan loonwerken ging hij zich niet laten vangen. Nog bossen genoeg in die tijd, jacht en pluk en nog allerlei andere leuke dingen. Van zodra 't ergens te koud werd zijn we daan van d'ene streek in d'andere gekomen...altijd maar van 't goeie leven blijven dromen. Toen kwamen er tussen de mensen zij die nooit kontent waren met

                                                                 

zo maar genoeg of een beetje...ze wilden...je kan't al raden 'stamhoofd' en   'koning' worden geheten. Alles wat er voordien teveel werd gemaakt, eigenden ze zich toe...en verkochten het...wat maakten ze ons daarmee moe. 'Handel' noemden ze het en 'geld' en 'duiten', meer en meer konden we

naar ons schoon leven fluiten. Toen vonden die nooit-kontenten dan ook nog eens wapens uit om ons anderen hun bezittingen leren te veroveren...zo verdween op den duur alles wat ons vroeger nog kon betoveren. D'ellende bleef maar duren, stopte nooit voor lange jaren meer. Ondertussen kwamen er velen, ze noemden Confucius, Lao-Tse, Boedha, Sirach of onzen-lievn-heer...ze hadden het allemaal wel goed voor, maar werden ook voor nog meer uitbuiting gebruikt. Vroeger hadden we genoeg aan de zon en de maan, een kampvuur en eten...waarom moesten we dat nu nog allemaal weten ? Ook veel filosofen sloegen zich door allerlei uitleg heen, ieder tijdvak volgden ze alle wel en wee op de been. 't Ergste was altijd dat een deel van die tisten alles in dienst van negatieve machthebbers wisten. In feite kwam het samenleven beheren ons toe en niet de nooit met genoeg kontenten...maar 't was al te laat...ze bestonden al uit een legertje serpenten. Hun pluim of hun toets, hun bik of hun krijt, altijd tot kollaboratie met het kwaad doen bereid.

We besloten ons wel ten allen tijde tegen hen te keren. Waarom zouden we voor hun onzin blijven kreperen ? We bestudeerden hoe dat toch allemaal kwam dat we ons lieten vangen door hun steeds heraangepast gezwam.

De ene keer riepen z " 't zijn heidenen, hak ze in de pan", dan weer "pak ze want ze lezen de 'koran". Nu durven ze wel niet meer te roepen "pak de olie"...maar we zijn nog altijd de dupe verdorie. Is het geen waanzin van een systeem te willen instandhouden dat niet kan blijven bestaan als het niet altijd meer goederen produceert...wanneer zullen we dat hebben geleerd ? Dan nog liever een diktatuur van de meest menselijke oplossingen. De dupe, de dupe, we zijn weer dik de dupe, al eeuwen, eeuwen lang. Betaald in verschillende soorten en toch allemaal gelijk voor de wet, ja, men heeft ons dik afgezet. Oh die allerrijkste der Staten, ze kunnen het niet laten, van Vietnam tot Irak, kwamen, komen ze terug in een zak en lieten verwoesting achter, geen humanitair doel maar de macht van het geld en de militaire stellingenoorlog zit erachter. Hadden ze ginder een maand serieus gestaakt, dan waren ze nooit uit vechten geraakt. Want van 't eigen werkvolk hebben ze schrik...waarom geven wij in geval van oorlog te weinig kik ? Onrecht is niet echt...het is meer gevecht. Er is maar één land en dat is moeder      

aarde...'k wou dat het in de wereld wat bedaarde. Als het zo verder gaat dan staan we als terroristen te boek als we nog eens serieus boos worden omdat men ons dan beschouwd als onbeschaafde horde.

Sommigen komen rond met bijna niks, anderen hebben nooit genoeg...is er al een regeerder die ons daarover een menig vroeg ? Waarom moet wie waar worden omvergeworpen...het privébezit van de grote sektoren heeft ons inderdaad onderworpen. Wapens ? Wie betaald die allemaal ?   Wapens hebben nog nooit iets opgelost...zo iets kannibaal !!! Maar van nu af aan alles beter. Weg met de macht van de poen, geef mekaar een zoen, belet van mekaar kwaad te doen.

Heb alleen eerbied voor wie eerbied toekomt in de geschiedenis, eer alleen de strevers naar gerechtigheid en niet de volksverlakkers. Kritiek op de leiding van de kleine groep die het grote geheel versmacht heeft ons al altijd verder gebracht.

Eerst de adel dan de burgerij en dan de laatsten...de proleten...zullen de laatsten zich ooit eersten weten ?

Geen wonder dat we vaak verdeeld naar voren treden kameraden...we zoeken teveel het verschil ipv de gelijkenis...we weten wat daar is mis...van daaruit moeten we vertrekken om samen op te trekken met een heel goed alternatief plan over hoe het ook anders kan.Lezen, een zegen, kritisch lezen een verworven gave, schrijven z'n doel het onrechtvaardige begraven.

Op tijd ne boek lezen over het verzet tegen de oorlog, de onderontwikkeling en de sociale strijd en alles zal beginnen veranderen in je hoofd mettertijd. Zolang sommigen als nihilistische nozems willen leven en niks om 't gewone in 't leven geven, om het belangerijke, niet zozeer om teveel goederen...zal alles blijven verloederen. Zo verloopt dag na dag en ook vandaag gebeurde er weer heel wat, maar nog altijd hebben wij gewone zelfstandigen en loontrekkers weinig vat en doen te weinig aan ons be-vattingsvermogen. In Ecuador leeft ne stam,héél eenvoudig, ze moeten van die olie-boorders die hun bomen kappen niets weten...hopelijk zijn wij wat zij nog weten nog niet vergeten...dan kunnen we gezond blijven eten.

Blijf maar mensen afstompen gij rechtse kranten, de arbeidersklasse, de boeren, weten ooit nog wel weer van wanten.

Als 't weer tijd is om te slapen en je in de morgen weer beter dan gisteren weet wat er fout loopt, komt de hoop weer dagen, weer je schouders nodig om het waarom van ellende te helpen schragen. Cineasten aller landen, ook uw lampen moeten blijven branden, niet om kitsch te maken, niet om       8C nepgangsters te tonen, maar om hen te ontmaskeren die masakreren, jobs of levens...in 't beeld brengen alsjeblief...pak de echte dief...hun zelve herstruktureren ze niet...een topjob hier, eentje daar, de kleine man, altijd de sigaar. Aandachtig zijn, want de media heeft je liever klein. Koningshuis, papendom, veel fait divers, je weet toch waarom? Je mag niet echt weten waarom alle elledigheid tot in den treure gebeurd...blijf maar liever goedgehumeurd. wat sport en spel en je leven is geen hel, je bril gekleurd. Modern fascisme is veel slimmer dan het oude...voor wanneer het moderne kollektivisme ? Allochtonen. Het valt dagelijks over de mond...een woord dat nog niet zolang geleden niet eens bestond. Eigenlijk is er maar één politiek ding dat telt : recht op werk en op tijd stoppen voor onze zerk. Dikke nekken. Gerespekteerd. Toch zo geleerd. NEerbuigend doen vermijden ze natuurlijk, alles wat ze miszegden bedoelden ze niet zo...letterlijk of figuurlijk achteraf...en wij maar blijvend in bewondering staande...PAF.

Nog éénmaal schrijf ik de essentie van het conservatieve gewauwel neer : ze willen meer en meer en meer. ALs't moet gaan ze nog liever kapot aan het bestrijden van ons en mekaar...maar 't zal geen worden worden.

Wie is er rijk en arm, niet iets als dag en nacht, maar iets als te weinig solidariteit en te weinig kansen...leer samen groeps te dansen. Op vele plaatsen tegelijk ondergaan we de gevolgen. Ogenschijnlijk zitten we goed in 't Westen...we trekken ons van de politiek niks aan...'t zal allemaal wel overgaan. Honger en armoede...ver weg, allée komaan, niks aan te doen zeg !

Angst voor de vreemdeling in 't land...zo zie je maar het probleem komt toch naar de overkant. Goed, die oorlogen dan, zo ver weg...tot de auto's niet meer zullen kunnen rijden...hoe komt dat nou zeg ? Ongeloofelijke cirkels van wraak en weerwraak teisteren de wereld. Totaal herbeginnen op basis van een menswaardig inkomen voor iedereen.

Wat vergiftigt de menselijke geest het meest : ongezonde voeding, ongezond denken, ongezond fantaseren, doemdenken kies maar uit...de produktie in handel in dit alles verbieden en daarmee uit ? Blijven geloven dat de wereld niet bedoeld is om voor altijd de gevolgen van onderontwikkeling in al zijn vormen moeten te blijven ondergaan. Toegeven dat er eerst het ei (de cel) en dan pas de kip was. Het onzichtbare, de straling, schiep de materie, daarna schiepen wij al bij al op tijd veel miserie.

We moeten er echt iets gaan aan doen als we voor eeuwig willen rusten...zodat er overal vrede aanspoeld aan de kusten.          

 

De fietstocht naar de notenberg

Helder, zonnig weer, de benen doen alleen in 't begin zeer.

De fiets, hij kraakt zelfs niet meer op de terugweg.

Glijdend door de bries tussen de bloesems van appellen en peren

elk een andere kleur en geur en tijdstip dat de bloesems ontkelken

Bloesems van fruit lijken niet te verwelken, ze ontkelken, hun blaadjes vallen af naar gelang de wind

of de vrucht die in de bloem is gevormd.

Typische notenbergsteen gevonden, door maaimachine in twee gekliefd, groen vanbuiten, blauw vanbinnen, denk ik althans, ik zal het eens vragen aan iemand die het beter weten kan.

In gras gelegen, nagedacht ...of wat is dat bij mij over dementie en allerlei wereldproblemen                                                                                        

Poezie in m'n hoofd :

ik zal geen pisbloemen 'paardebloemen moet je zeggen' hun zaad meer rondblazen

laat de wind dat maar doen

ik zal geen mensen meer proberen overtuigen

laat het leven en de geschiedenis dat maar doen

ik zal niet meer geloven dat ik soms gek aan 't worden ben

laat de anderen dat maar doen

ik zal geloven dat wat iedereen op een warme manier wenst

ooit op de een of de andere manier toch eens uitkomt

al is die persoon al lang gestorven, al is het met andere mensen

ik zal geloven dat ik geen transmitter ben

die een piepklein stukje van dat alles mogelijk maakt, gewoon mens

terwijl ik het schrijf fietst er iemand al fluitend onder mijn raam voorbij

als we met z'n allen moesten geloven dat vrede mogelijk is, dat bewustzijn mogelijk is,

dat verzet mogelijk is, was het overmorgen met oorlog en armoede gedaan

Opeens was de zon weg, de fiets op naar huis dit even neerpennen

De rest van de dag mijn rol tussen mensen weer gespeeld.

En achteraf weer veel te veel overbodige? en nodige verbanden moeten verwerken.

 

 

                                                              

aan iedereen die...

 

Die het leven hongerig liefhebben blijft.

Die weet dat er niets zonder gekende of nog onbekende vormen van energie kan bestaan.

Die weet dat leegte niet bestaat, maar dat je ze in je leven wel oproepen en scheppen of overkomen kan.

Die zich niet door de heersende ideologie laten overwoekeren heeft.

Die in het bestaan allerhande soorten bewustmakende en levensnoodzakelijke evoluties naar meer zin ontdekt.

Die weet dat het nieuwe en het oerlijke, alhoewel verschillend van uiterlijk en inhoud nog altijd één willen zijn.

Die denkt dat de dood slechts gedeeltelijke onbereikbaarheid is.

Die vanuit diverse tastbare werkelijkheden zoals allerhande soorten wetenschappelijke kennis en diepgaand geanalyseerde gevoelens, reeds de kunst van het intuitieve innerlijke observeren beheerst.

Die vanuit de kracht van deze innerkommunikatie probeert te kommunikeren.

Die de waan en de echtheid, het kaf en het koren, al onderscheiden kan.        

Die weet dat ook de eenvoudigen van geest je kunnen vooruitstuwen.

Die weet dat eenvoud de sleutel tot het begrijpen van het complexe is.

Die de 'aanraking' en het 'betoverende' in het lezen en uitspreken en vergelijken van woorden ervaart.

Die de samenhang van de gebeurtenissen in z'n leven als wisselwerking met de totale eenheid van alles kan zien

...en daardoor zijn individueel en kollektief bewustzijn verhoogt.

Die weet dat het denken over z'n eigen leefwereld onlosmakelijk verbonden is met de totaliteit.

Die, misschien onderbroken, maar immer konstant aan de kwaliteit van de communicatie rondom zich werkt.

Die begrijpt dat al het vorige in een nieuwe manier van met mekaar en zichzelf omgaan zal resulteren.

Die beseft dat het beheersen van de dynamiek achter het persoonlijke samenleven van mensen; van de kleinste kernen tot de algehele wereldmaatschappij; dat dit alles al op zich een nieuwe vorm van kunst is... een kunst die van een gezonde innercommuniatie vertrekt.

                                                       

Die weet dat het individuele en kollektieve kennen tot een hogere mate van bewustzijn leidt...en dat dit bewustzijn de wegen naar het kwantitatief en kwalitatief betere opent.

Die weet dat bepaalde juridische en morele wetten zowel veilligheid als bedreiging kunnen zijn.

Die weet dat alles zich uiteindelijk toch ontwikkeldt in de richting van wat het optimaal zijn kan.

Die weet dat gedachten en strukturen die het nefaste deel van het oude willen in leven houden op kleine en grote schaal schade aanrichten .

Die beseft dat sommigen die dit alles nog niet goed verwoorden kunnen, soms meer bereiken en soms meer uitstralen dan zij die dit alles snappen en uitleggen kunnen.

Die met dit alles begaan wil zijn...omdat je er uiteindelijk niet meer los van geraken wil.

Die de ware inhoud van het woord vrijheid snapt.

Die vanuit zichzelf en anderen tot volle rijping komen wil. Die op positieve en negatieve manier tot het opbouwen van mijn begrijpen heeft bijgedragen, van de holbewoner tot en met mijn huidige buur.

Die weet dat geld alleen niet gelukkig maakt.

Die weet dat we met het woord 'God' eigenlijk de bovenmenselijke eigenschappen in onszelf bedoelen.

Die weet dat alles wat bestaat zowel natuur en cultuur tegelijk is...en dat er niets anders kan bestaan.

Kortom : Graag leven, net als samenleven is de grootste kunst...innerkommunikatie is de nieuwste kunst. »

spiritualiteit is ...

***het kunnen genieten van het onbestaande niets, temidden altijd iets

***is een werkmens die 30 jaar na WOII zegt : 'kom nog eens af, maar niet met zovelen tegelijk' (hoelang zal het duren vooraleer dat ook weer in de BalKAN kan

***zijn de ogenblikken waarin blikken mekaar voelen, niet alleen mekaar bekijken

***is het soort durven dat overdreven egodenken overschrijdt en solidariteit wordt

***is mensen die je via negatieve emotionaliteit willen overdonderen, handelend overvleugelen***is ook ekonomische uitbuiting bewust afwijzen en maatschappijkritisch denken              

***zijn die dagen dat je je zo goed voelt, dat bepaalde periodieke stukjes van je levenspuzzel je aangereikt worden, zonder dat je teveel tobben of lijden moet

***zijn ook de zware dobbers in het leven

***zijn de echte dromen en de echte beelden en het echte vooraanvoelen

***is de wetenschap dat gepast zwijgen veel energie vrijmaken kan

***zijn de toppen van nederigheid, gespiegeld aan de pieken van eigenwaarde

***is vanuit veelzijdigheid inspelen op de rol die van je verwacht wordt

***is weten dat rechtvaardigheid meestal op lange termijn werkt...en waarvoor spiritueel 'geloof' dient

***is hopen dat het geplande positieve grote oogst voortbrengen mag

***is het als negatief aangevoelde niet eindeloos herhalen, maar analyseren, ontmijnen en omkeren

***is de theorie tot in de fijnste vertakkingen in de praktijk aanvoelen kunnen

***is weten dat je geen meelij moet hebben, maar door soms mee te lijden, 'ervaart' en begrijpt , zodat nadien anderen beter zouden kunnen begrijpen ( kan je niet blijvend blijven doen)

***is aanzetten geven opdat de zin van 't leven begrepen wordt

***is machtsstrukturen door soepele taktieken in een dwingend alternatief ombuigen

***is weten wanneer vertrekken, wanneer ophouden, welke snelheid, welke tijd...is soms ook niets van dit alles weten, maar kunnen licht blijven, vol vertrouwen je weg gaan...echt geloof

***is geen negatieve straling laten vertrekken, alles en iedereen speelt z'n rol

***spiritualiteit vertrekt van een goede innercommunicatie met jezelf            

                                                                                                                         

philosophy

the dry leaf leaves the three

what a windy musical way to go, who left who ?

the three the leaf or the leaf the tree ?

the answer : as one as chicken and egg...that will do.

in every atom there is already an idea

like it takes you and me to get to three

philosophy makes this interaction understood

from where life began till what's to be done                

the more patient and wise

the more nihilism looses it's disguise

no distance between reptile and human beiing

now we understand, then we were only seeing

life, one big orchestra of real art

each of us playing our daily part

dating back from times nobody counted the days

when space and matter wanted to find a way

to express by word and image where they came from

to unfold the mystery of the becoming of real freedom

even if you do not act ...you do !

the neverending spiritual adventure needs you too

life is not only about genes beiing created

but also about values beiing updated

the laws of nature are the notes of life

matter wrote the symphony for the piece of man and wife

matter became us, we became friends, family, lovers...

...why, is what we will have to discover

our essences confront each other

sometimes we help by not helping, not bother

biology transmits it's problems and solutions

the new generations always ad to the conclusions

love is lightening the strong and weak parts

it proves that living together is the greatest arT

 

c)beschouwende citaten

 

een beter kennis van de geschiedenis van de materie, de mens, het sociale overleven, de filosofie, de psychologie en andere krachten; draagt bij tot een betere innercommunicatie met jezelf en de dialogen die daaruit voortkomen

 

mensen van goede wil krijgen vaak zoet geserveerde bittere pillen te slikken

 

zinloosheid versus leven

 

hebzucht leidde tot politieke organisatie...verweer ertegen ook    

iedere keer het verweer toegaf aan de hebzucht werd de organisatie ervan verpletterd...

of ontaarde in oorlogen telkens de kollaboratie met de hebzucht werd voorbereid

karl marx bidt voor ons

 

eerst als je berust in het feit dat je relatie is uitgeblust

wordt het tijd dat je een ander kust

 

de verworvenheden van de arbeidersstrijd heeft vele reformisten een kortere neus gegeven om langs te kijken

 

als de zon ondergaat schildert ze in een uur op mijn muur een met de wind bewegend schilderij.

 

de krachtsverhoudingen tussen individuen en sociale groepen en wat wanneer en met wie

onder bepaalde omstandigheden maar mogelijk was...noemt men geschiedenis of liefde

 

voor de bovenmatig begaafde observateur is alles voorspelling

 

interpretatie is alleen moeilijk vanwege zijn multifunktioneel karakter

 

idee voor iemands doodsprentje : eindelijk kan hij doorslapen

 

je kan niet blijven broeden op onbevruchtte eieren

 

onverschillig evenwicht, twee eenden, dobberend op het water kammen pluimen

 

bijgelovig is soms best als je ziet wat men als waarheid verkoopt

 

er zijn twee manieren om het leven te interpreteren

de ene zoals een bos, aangepland door de mens, recht op recht.

de tweede is de manier waarop de natuur dat bos plant          

 

als het leven een vuur is, zijn de krachten die het aanmaakten, bijzonder getalenteerd

 

maybe love is a kind of hypnose that an often unknown force uses to bring people together because it wants to experiment with their strong and weak emotions

 

maybe the whole world was an internet even before it was invented

-spirit is one

 

bedankt sommige filmakers, want sommigen hebben beelden nodig om zich realiteiten voor de geest te kunnen halen

 

als vogels van sommige dino's afstammen is de evolutie een symbolisch spel van log naar licht en vliegen...en de reis van aap naar mens dan ?

 

ode aan de kip, merci voor al die eieren per jaar, al dat scharrellen een mooi gebaar

 

soms is eenzaamheid helend voor genieën...soms pijnlijk

 

diegenen die het niet zo kunnen uitleggen hebben alleen hun geloof in zichzelf nodig

 

vreemd hoe iemand voor zijn tijd al een stukje sterven kan

 

op een mislukte, goedbedoelde poging groeit soms nog wel een bloem

 

het zelf eerst achteraf versteld staan van je werk, onbeschrijfelijk gevoel

 

de filosofie kan mens en samenleving veranderen

                                                                                                                

een braambes is een zichtbare molekule

 

HUMOR. INDIEN ONS MA ONZE PA VOOR ZE MIJ MAAKTEN, HAD LATEN ZITTEN;

DAN WAS IK NEN HELEN ANDERE GEWEEST !            

 

het geestelijke is een relatie met je eigen, in de totaliteit van het alles.

 

zijn wij niet de slaven van onze wonden ?

 

één druppel olijf-en één druppel visolie maken grote kunst op een wateroppervlak

...moet je eens proberen

 

er zijn drie soorten 'verdragen', je eigen en anderen...en...

 

al wat je dient te weten daar kom je ook achter op de meest ongeloofelijke manieren

welke funktie heeft ze nog, de voorbijgestreefde ziekelijke jaloezie ?

 

ER MOET ERGENS EEN GELIJKENIS ZIJN TUSSEN WETEN HOE JE EEN KACHEL MET HOUT MOET AANMAKEN EN HET JUISTE MOMENT OM EEN ROMAN TE KUNNEN SCHRIJVEN.

 

EEN MENS HEEFT EEN GEHEUGEN. DAARIN ZOUDEN OOK STEMOPNAMES VAN BEPAALDE MOMENTEN MOETEN ZITTEN OM TE WETEN HOE HIJ DAN KLONK.

DAARVOOR ECHTER ZIJN ER DE ANDEREN EN HUN OGEN EN OREN WAARBIJ WE DAN TERECHTKUNNEN. DE ANDEREN ZIJN ONS TWEEDE GEHEUGEN.

 

LES MOTS SONT LE DECOR. VIVE UNE SOCIETE SANS ARGENT; SEULEMENT POSSIBLE SI ON N'EST PLUS SI DEPENDENTS DE NOS EMOTIONS NEGATIVES.

 

GOD IS NIET ALLEEN ZELFKENNIS EN ALDUS KENNIS VAN DE WERELD, MAAR KAN OOK EEN ORGASME, UIT WARE WOORDEN EN GEDACHTEN GEBOREN, zijn.

 

woorden kunnen in een negatieve strategie ingepast worden

 

 

terwijl ik de zaadjes zie ronddwarrellen probeer ik m'n filosofie te ontwarrellen

 

IS ER TOCH IETS STERKER DAN HET WOORD ? ER ZIJN LIEFDESNACHTEN DIE MEN VANWEGE HUN GEHALTE OP PAPIER ZET. ER ZIJN ER OOK DIE JE NIET OP PAPIER ZET, MAAR DAAROM NIET MINDER INTENS WAREN. ER ZIJN ER OOK DIE JE BEST NIET OP PAPIER ZET.

 

WEER EEN TITEL VOOR WEER EEN BOEK DAT IK NOOIT ZAL SCHRIJVEN MAAR ZICH IN REALITEIT DAGELIJKS ECHT TOONT : 'HET LEVEN VAN KOETS TOT LIJKWAGEN'.

 

filosofie staat nooit los van de rest

 

boeten we gevoelsmatig voor de weg die we niet volgden en die toch de onze is ?

 

de media stopt soms valse helden in ons hoofd, door onze interesseloosheid vragen we daar soms om

 

een dichter is soms een MYSTicus. Mist is vocht en regen en koud en warm tegelijk...en al die dingen maar een moment lang echt

 

iets blonk als gouden glas in het gras, ik ging op m'n knieën zitten en zag dat het een dauwdruppel was                                                                  

 

HET GELOOF IN HET OP BEPAALDE MANIEREN VOORTBESTAAN VAN ONZE GEEST,

HOEFT NIET TEGENGESTELD TE ZIJN AAN DE ONTWIKKELING VAN DE WETENSCHAP. GODSDIENST, DIE GEEN 'RELIGIE' WORDEN KAN, DIE DUS FILOSOFIE EN WETENSCHAP NIET LEERT 'verbinden' (relieëren) IS IN HEEL VEEL GEVALLEN EEN GEVAARLIJKE THERAPIE.

 

ZEI DIE VROUW TEGEN HAAR MAN : "ALS ER EEN HEMEL BESTAAT, DAN ZULLEN DAAR ZEKER EEN KLEINE MINDERHEID MANNEN ZITTEN. WAAROP HIJ REPLIKEERDE "PROFITEER ER HIER DAN NOG MAAR WAT VAN WANT GINDER GAAT GIJ ZEKER ALLEENSTAANDE ZIJN".

 

Aan een ex moet je kunnen terugdenken zoals aan goede reizen die je gemaakt hebt;                                            

met hier en daar wat tegenvallers.

 

armoede, zowel als rijkdom kunnen een bron van fanatisme zijn

 

rijkdom, armoede, emoties en conservatieve religie; zitten in de weg van progressieve mensen

 

je moet eens in de buurt van een militaire vliegtuigdemonstratie gaan als je een klein beetje wil weten hoe afschuwelijk het moet zijn van gebombardeerd te worden

 

werkmoto : don't hurry be happy in plaats van het klassieke 'don't worry'

 

een scheiding is een langzaam of snel proces van ontdekken dat je toch niet zo aantrekkelijk bent voor mekaar

 

                     VOEDSEL VOOR DE GEEST

bijna alles voor mensen met interesse in :

filosofie, geschiedenis, samenleving,

psychologie...via uitleg, lezen, kunst en media, wandelroute met teksten

en citaten of je op de vijver begeven

                                                                                                    

elk seizoen heeft zijn eigen soort stilte

 

als je naar een groeiende appel kijkt, kan je hem niet zien groeien, maar

je weet dat hij groeit

 

niet altijd waar voor PC én mens :om een gedicht te maken moet je een programma hebben

_vier fasen van het leven : zich tegen het lot verzetten, er door gaan, het aanvaarden en

dan je eigen perspektief zoeken

_gebeurtenissen en woorden maken soms beelden en indrukken om een boodschap mee te delen die je 's avonds uit je slaap houdt en 's morgens klaar wakker maakt

 

is er een stof die zich bewust is van het zijn en die heel de weg van atoom tot cel en mens NIET moeten afleggen heeft om dat bewustzijn te bereiken ?

 

gezichtspunten evolueren voortdurend totdat je doorhebt waarom alles was zoals het was en is zoals het is en wordt wat het voorlopig maar worden kan

 

theorieën over doden en levenden : of niks meer, maar niks bestaat niet ,of A hoort B wel, maar B A niet of omgekeerd en ze proberen dat mekaar duidelijk te maken, of kompleet gescheiden werelden of één dezelfde geest of alleen erfelijke reïnkarnatie

of al sterven terwijl we nog leven

 

zorgen voor jezelf is de beste manier om voor anderen zorg te kunnen dragen

 

jij bent alles voor mij, van druppelteller tot hogedrukstraal

 

leven is dingen doen en denken die je dermate interesseren dat je niet nodeloos gaat zitten filosoferen over dingen die niet bestaan en zaken of mensen najagen die voor jou onbereikbaar zijn

 

de strategen van 't grootkapitaal, het is ze niet zozeer om het geld, maar om het dwaze geldspel zelf te doen                                         

 

pedofielen zijn als vandalen die telefoonkasten vernielen, of suptieler, de draden ervan

verwissellen

 

spijtig dat rijpheid ook soms het in liefde elkaars hemel en hel gedeeld hebben is

en dat je daar eerst achteraf zicht op krijgt

 

liefde is weten hoe je woorden, beelden, dromen, geluiden en symboliek kan interpreteren

kent de massa de woorden erektie en orgasme beter dan 'imperialisme' en 'grootkapitaal'?                                              

it is time to take a true valuable point of view concerning the madness all around

 

'de stengel is de uitloper van de tak', wilt iets zeggen maar ik weet niet wat, denk er zelf maar eens over na

 

de wereld zet een advertentie :' burgerlijke staat, burgerlijk kapitaal en burgerlijke filosofie vraagt wetenschappelijk socialisme '

 

'opgepast voor loslopende honden' is verschietachtiger dan 'voor onze kinderen rijdt voorzichtig' voor sommige automobilisten voor wie de straat een snelweg is

 

ik hoor liever spreken van een strijd tussen het lelijke en het mooie dan een strijd tussen het kwade en het goede

 

mensen willen duidelijk weten wat ze moeten doen

 

de één ziet uitgestrekte akkerlanden, de ander denkt aan de vroegere wouden en het labeur van hen die alles vlak maakten, de soldaten die eronder liggen

                                                                                                                

als je enkele dagen geen mens meer gesproken hebt, weet je pas wat je mist tot de klanktafel die je hoort niet bepaald jouw stijl van voelen heeft

 

porno is niet bewustzijnsverruimend, maar instinktverruimend en jaloezie is een ontvlambaar produkt

 

wanneer je eenzaam bent zijn duizenden waardevolle ervaringen onbereikbaar

-'alle politiekers zouden rood moeten worden'

 

er is een verschil tussen het zijn en kunnen zijn van iemand

 

onmogelijk wordt definitief onmogelijk als je het mooie teveel theoriseren wil...                                                              

theoriseren wordt dan terroriseren

 

beter een oude mens dan een oud monument opzoeken

 

schrijven is sterker dan praten omdat men niet echt meer praat

 

de dubbele bodem van het sympathieke beeld met bijbedoelingen

 

spijtig komen sommige intelektuelen veel vlugger tot schrijven dan veel arbeiders

 

hij begreep iedereen maar werd er weinig om begrepen

 

een mogelijke bron van schrijven : het onbegrip van de niet-filosoferende mens

 

schrijftaal, filmtaal, citaten; wat blijft ons bij ?

 

een dichter staat dichter

 

schrijven is de materie die zich in vergelijkingen aan mij opdringt

 

ogen als zwaarmoedige deelgenoten van een innerlijke verscheurdheid    

 

mensen zijn als bananen, je moet ze de tijd geven om te rijpen

 

ik ging buiten en de eerste bladeren waren terug, alles is voortdurend in beweging,

alleen door tijd zie je dat zo niet

 

het bewustzijn is de meerwaarde van het individuele aanvoelen van alle elementen uit de tabel van Mendeljev

 

de rook van een vliegtuig in de lucht is als het spoor van een slak of aardworm beneden

 

sterven eenden op het water ?                                                                          

 

de pijn uit het verleden is niet het belangrijkste, alleen het begrepen hebben en de goede herinneringen zijn de vlinder, de rest cocon

 

de jeugdigen moeten nog een stuk meer aarden, de ouderen terug meer hemelen

 

welk is het verband tussen weerstand, elasticiteit, kracht en geloof en de steeds wisselende levensopgaven ?

 

minder kan soms voorwaarde zijn voor meer en beter

 

ogen zijn het gezicht van de levenskrachten

 

de eenzame vogel verandert zijn lied niet tot één eentonige klank

 

dat stinkt hier, dat lijkt nergens op, want het is hier zo mooi

 

het spel van licht en lucht met water en groen, meer heb ik soms niet vandoen                                                                                                        

 

 

 

 

Citaten na 2007

Een training in inzicht en resistentie, is het leven.

Mekaar kunnen uitstaan en weten hoe met mekaar omgaan, kan je leren

Er zijn altijd speciale en gewone redenen waarom mensen niet met mekaar omkunnen.

De hele strenge winter, na lentewerk beschouwd, een echte prestatie achter de rug.

Geen slaaf van het geld worden en dan sterven.

Denk aan 'n personage uit je leven,'n biblioteek met boeken,hoofdstukken opent zich.

Hoe hoger de wijsheid,hoe meer intensiteit van observatie, kalmte, hoe rijper de raad.

Zo'n vreemd voorgevoel over anderen of jezelf, waar komt dat van ?

Soms onthouden we alleen de dialogen die we verkeerd interpreteerden.

Analyseren wat er werkelijk gebeurde, gebeurdt soms op lange termijn,achteraf.

Positief leren denken heeft soms eigen conflikten nodig.

Teveel afgedreven van waarmee je meer zou moeten bezig zijn, schaadt dat niet ?

Bestaan, altijd in functie van de energie die je overal achterliet,altijd weer opwekt.

De ziel in een biologsch huis, embryo van of transformator naar een spirituele wereld ?

Ratio en Logica worden nogal een verliefd op Muze,Fantasie en baren inspiratie.

Waarom zou een eerste indruk toch vaak zo belangrijk zijn ?

Heb je soms ook dat gevoel dat iets heel grappigs staat te gebeuren ?

Blijven doen waar je een hekel aan hebt, heeft zelden voordelen.

Uit vrije wil iets beslissends en ingrijpends doen, krachtig iets.

Als je je té goed voelt, komt de polariteit daarvan al gauw om de hoek kijken.

Wat gebeurdt, gebeurdt op tijd op de schaal van evolutie.

Ineens kan er iets totaal vergeten opnieuw opduiken ,des te beter nét je dat nodig hebt.

Orienteren op eigen sterkte om de eigen koers te kunnen aanhouden.

Je kan anderen wenken geven, het stuur van hun fiets hebben ze zelf vast.

Soms verbergt men info voor je, soms verberg je best zelf een beetje.

Kennis, rode loper voor de spiritualiteit.

Gewicht loslaten door lachen, observeren,douchen, bewegen,wc....

Heerlijk als je gedachten niet stokken en alles zomaar door je vloeit.

Waanzin is soms een crash van vliegen op te grote hoogte of te lang kruipen op grond

Afstand en samen weg afleggen, beide nodig.

Interactie in hoe dingen tot stand komen door mensen, opmerkelijk fenomeen.

Beelden die uitgroeien tot symbolen van, tekens van het zijn.

Intuitie staat symbool voor waar de ziel het spirituele raakt.

Interpretatie van gebeurtenissen en emoties en gevoelens, een levensopdracht.

Je innercommunicatie op punt stellen, voorwaarde voor een spirituele visie.

Niet uitgesproken woorden en leren luisteren zijn partners.

Intuïtieve en spirituele analyses raken mekaar.

Zoals het weer veranderen ook stemmingen door allerlei factoren.

Het positieve voorbereiden van momenten en hun personen dient de dialoog.

Een goed gevoel proberen vast houden maakt veel meer mogelijk.

Vragen stellen aan jezelf, aan anderen, op het hoger bewuste gericht.

In relaties de mogelijkheden duidelijk van de moeilijkheden onderscheiden.

Een zin vol woorden kan een praktische, psychologische en spirituele waarde hebben.

Ook woorden zijn symbolen van het dagdagelijkse tot het spirituele.

Ruimte en tijd, veel relatiever dan we zouden kunnnen veronderstellen.

Een opdracht als positieve wens in de richting van een andere aanvaarden, brengt heil.

Gewoon kracht vragen helpt, wanneer ze ontbreekt.

De genezende werking van juiste beeldvorming en inzichten,er zijn geen studies over.

In elke periode van je leven verwek je in waar je dan mee bezig bent.(zijn kunt)

Gedachteöverdracht zonder woorden wordt mogelijker bij intenser bestaan.

Geheel der gebeurtenissen en toestanden,onlosmakelijk met evolutie personages.

Het DNA,waar het verleden woont en werkt

Hoog inzetten om iets te bereiken, zelfs al gaat het per stap en is de top voor anderen

Via al die personages in je leven begrijp je het totale plaatje meer en meer of minder en minder.

Een zoeker naar zin is eigenlijk een detective.

Magisch magnetisme, duiven vinden hun weg terug zonder gps.

Alles als een remix van het vorige, met steeds weer meer bewustzijn en skills.

Dood.Als je in je eindstation voor de 'zee' afstapt en niet verder kan,ben je nog ergens.

Straling.Fysische,chemische,bio,denk,ziele,kunst,geestesWERELD.Straling.Eenheid.

Laat ons niet mekaars vulkaan zijn die ons belet van te vliegen.

Barst maar eens goed uit dat het over is.

Begrijp wie je bent en dat je voor een stuk bent wat en wie je naar hebt gezocht.

Het zijn is kleiner en neemt toch meer plaats in dan de groffe materie.

Zekerheden kunnen zo eenvoudig zijn, elk kent zijn eigen geaardheid in feite.

Evolutie van straling tot onze ziel en weer geest,straling. Heilige drievuldigheid.

Werp het dopje van een citroen in water en je ziet de zon en kringen der planeten.

Zijn plantenzaadjes in de lucht zich bewust waar ze naar toe moeten om te aarden ?

Zin en ziek hebben meer met mekaar te maken dan men denkt.

Leven, levens, voortdurend voorbereid.

Op takken van de boom van verontwaardiging kunnen scheuten van inzicht uitschieten.

To be or not to be, but what is to be ?

vervolg

Oppassen met aannemen van haast onmogelijke werken.

Ook jij bent een stuk van de oplossing.

Doen wat je voelt dat ok is, moment per moment.

Dichter bij spirituele raken is facetten van de ziel van het totale bestaan doorleven.

Verbinden van de eerste indruk met de voorlopig laatste...doorlopende analyses.

't Meeste confronterende waarheid te verwerken,grootste kans op verdringen.

Ongemakken zijn er niet om op anderen af te wentelen.

Karma zoekt altijd evenwichten tijdens dit leven zelf,we proberen het door te geven.

Kennen alle personages de betekenis van de stukken waarin ze spelen ?

Emotioneel is dit een zowel gevaarlijke als hemelse wereld.

Produceert onze biozielspirit niet betere stoffen om kalmte te bereiken dan pillen ?

Je weet maar wie je bent als je weet waar je vandaan komt.

Van jongsafaan weten wat voor je ligt, zo werkt het niet,al kloppen vermoedens eens.

Die en die ga je tegenkomen en dat en dat ervaren,geleidelijk weten waarom.

Dood.Uiteenvallen elementen. Straling. Genetische verbondenheid.Uitwisseling ?

Leven is dagelijkse voorbereiding van verbetering van het kwalitatieve bestaan.

Niet te doen, alle inspiratie proberen te onthouden, dat zoekt zijn wegen wel.

Wijsheid komt niet alleen op een top, ook bij het dalen,stijgen,rusten,bezinnen... .

Dromen, soms surrealistische remix, kunstwerkjes mét en zonder boodschap.

Mensen, op hun best als je de stukjes onopgeloste negativiteit niet merkt.

Aarde...hiernamaal...daarnamaals...altijd een NU is een eenvoudiger voorstelling.

Bestaat 'tijd' alleen voor hen die zich niet goed in hun vel voelen ?

Het verleden, 'heengeganen', altijd één in het repeteren (NU)van de volgende show.

Zowel de geletterde als de ongeletterde snappen niet alle structuren.

Energie is ook : uiten woorden,handelen,geloof in het mooie en goede,hoop,... .

Inzicht dat tot +Energie leidt,wordt gedeeld, uitgewisseld,ervaren,niet zomaar afgetapt

Je kan en hoeft niet iedereens leed aan te kunnen.

Onnodig blijven slikken en incaseren zonder te leren...ach kom nou !

Te dit en te dat, veelal op te lossen door TEvreden.

'Waar is de nacht alweer naartoe, 'denk je al eens bij het morgenlicht.

Elk ontwaken is een kans op een vervolg.

Iemand aan je zijde willen en je alleen aan jezelf intereseren...is bijna leegte.

In het boek van 't al is elke mens een hoofdstuk.

Jezelf tot leven wekken is de wortels van je angsten uittrekken en inzichten planten.

Machtig gevoel op momenten dat alles achter je waarachtig zin heeft gehad.

Vanuit de beweegredenen van velen neemt men aan het leven deel.

Je hebt het of je hebt het niet of nauwelijks,je kan het wel leren verwerven.Wat ?

De zin van het zinvolle, soms nauwelijks te achterhalen, onzin is soms duidelijker.

Worden is ervaren door observeren en handelen of niet handelen, door de juiste woorden of het gepaste zwijgen, door leren luisteren...heel gunstig voor alle gedachten die leiden tot juiste inzichten in functie van goede doelen tijdens het proces van interpreteren van de onevenwichten.

Is alles dan toch te gek voor woorden ?

'Relier' is zich bijvb.verbinden met het geheel van 'zijn',kerken maakten er 'religion' van.

Las al eens wat onthechting aan alles en veel in, de natuur wacht buiten op je.

Ervaren observeren, becommentariëren, los van druk der omstandigheden.Opgave !

Gezondheid is een onderschat geluk.

Wens op tijd wat veiligheid en goede

 

 

 

lichtjes gecoorigeerd, zie acer computer

de notenbergcitaten (tot 18de tot 25ste week 2006°)

-Kleed de naakten nit in luxe

-Zijn, van straling naar atoom, planneet en cel en weer naar straling.

-Materie, de dochter van de geest, van straling,

mannen en vrouwen, kinderen van de geest.

-De logika is de olie van de geest.

-Indien ik geen andere mensen kende, zou ik deze gedachte niet hebben.

-Hoelang je nog leeft hangt hoofdzakelijk van je bestaansredenen af.

-Een mens is geen machientje dat zolang of zolang meedraait, zijn bestaansvoorwaarden zijn met de bestaansredenen van anderen verbonden.

-Struktuur is een ladder naar hogere zijnsvormen van bewustzijn...chaos kan soms een parachute zijn als je te snel gestegen bent.

-Internationalisme kan alleen lukken als gewone mensen overal voor gewone rechten opkomen.

-Wie onrecht doet begaan, kan niet meer recht in zijn schoenen staan.

-Wat je weet, waar wordt het bewaard ?

-Het is heerlijk te weten dat je het leven bewust aan 't beleven bent.

-Iets willen of niet meer willen doen, gekoppeld aan overovertuiging,

riskeert van niet of weer voor te vallen.

-Roddels die bijdragen tot een mindere reputatie, beschermen je soms uitzonderlijk.

-Sommige dingen bestaan in funktie van te worden vergeten, na de geboorte van het inzicht...een ander deel verhuist mee naar de eeuwige stralingsvelden.

-Veel moet gebeuren, veel gebeurd niet, alles is noodzakelijk en minder noodzakelijk, soms bijna overbodig, weinig is vermijdbaar...zo komponeert men een eeuwig lied.

-Elke dag is een jaarring van je leven.

-De fiets vraagt de brommer stiller te zijn, de trein vraagt de auto van thuis te blijven,

wij vragen ook voortdurend dingen aan mekaar.

-De notenbladeren dansten op de berg, alsof ze door de wind werden bemind.

-De wetenschap is geen tegenstander van het geloof in vormen van eeuwig leven.

-Het praten kwam tot leven, niet alleen om te overleven, maar meer en meer opdat we onszelf zouden kunnen uiten.

-Het schrijven is uitgevonden opdat mensen zouden verderdoordenken.

-Vroeger bewerkte ik velden en boomgaarden. Nu rust ik er en schrijf ik er dan vruchten van de geest neer.

-Als je kalm bent ben je meer op de plek waar je op een bepaald moment moet zijn...

ben je niet kalm veelal ook...maar dan leef je niet tenvolle.

-Zoals een vogel voor het oog van een vogelbespieder opduikt, zo volg ik soms m'n geest tot hij iets van speciale waarde ontwaart, formuleert...onnoemelijk veel kleine dingen gaan zo'n moment vooraf, werken zowel mee als tegen.

-

-Een mens is soms een kalkoen en kakelt maar wat als hij beter zou zwijgen.

Al is reïnkarnatie een misleidend aantrekkelijk idee, sommigen zou ik het niet aanraden...vaak is rechtstreekse biologische inkarnatie al moeilijk genoeg voor hen.

-Als ik 's avonds buitenkom begint hij altijd vanop dezelfde plaats te kwaken,

alleen een reiger zou hem daar aan kunnen doen verzaken, maar ach ja, 's avonds

slapen de reigers.

-De kracht van onze kern leeft verder, de vrucht van onze opgedane kennis en wijsheid, ons vermogen tot het dragen en geven van liefde.

Hoe die kracht dan verder leeft...? misschien niet zoals we ze nu ervaren, maar een soort energie die dingen doet o n t l u i k e n in de klassieke 'levenden'...ze

'v e r s m a c h t e n doen we zelf wel.

-Als er beelden op je tv komen vanuit de lucht, als je kan telefoneren en praten en schrijven en zelf vanbinnen of vanbuiten een scherm hebt...waarom zou het leven dan niet een eindeloos doorevolueren in verschillende dimmensies zijn ?

-Een wekker heb je niet altijd nodig om iets met iemand af te spreken.

-Niet goed opgepompte banden zijn een verspilling van energie...een bewustzijn dat niet helder gehouden wordt ook.

-Heel af en toe is er iets dat je zomaar aangeeft dat aanbreekt waarnaar je hebt gestreefd...een moment, een uur, een dag, een week, een jaar later ben je er dan weer bijna opnieuw korterbij.

-Geen dag is dezelfde, hoe meer tijd voor niet-geestdodende keuzen,

hoe meer inspiratie voor een verdergaande leuze.

-Soms zie je in een blik hoeveel watertjes nog iemand doormoet,

soms heb je het te laat door en wordt je toehoorder voor je het weet ineens een zagerige koor uit een onverwerkt verleden...op zoek naar een gehoor.

-Soms moet je van plaats veranderen om het hele plaatje te begrijpen.

-Soms moet je je leren inleven in iemand anders...om de struktuur van wat er mis kan gaan beter te verstaan.

-Aan ieder voorwerp is wel een bepaalde herinnering verbonden die een vergelijking oproepen kan...'ook stenen spreken', zegt men dan.

-Aan ieder wezen kleven annekdoten over het specifieke zijn...het is een waar festijn om in dit oord van tegenstellingen te zijn...als je het lang genoeg uithoudt en ook het grappige ervan inziet.

-Is heel ons geheugen een deeltje van de globale software van onze geest en zijn onze hersenen alleen de, in dit geval, 'malse' hardware...

of zijn we allen keurig ingebonden boekjes, buiten of in ons hoofd ?

-Schrap al eens iets waar je zelfs na lange tijd niet aan uitkunt...en je probleem verdwijnt...omdat het misschien het jouwe niet is.

-In veel geschriften zit een beetje waarheid, een leugen wordt het pas als ze voor de verkeerde dingen gebruikd wordt.

-Hoe wijzer je bent, hoe meer het soms voor de buitenwereld lijkt alsof je je tijd verspilt.

-Het leven is een uitroepteken...de dood een vraag ernaar.

-Een dichter staat soms veel te dicht en ziet daarom ook niet alles altijd even klaar als hij na de euforie van de waarneming niet de juiste afstand innemen kan.

-Nieuwe wezenlijkheden waarnemen is euforie, ze beschrijven daar wacht men best mee...tot de nieuwe morgen ze analyseert...dan nog is het fout van ze te snel willen in te kaderen tot het finale beeld...dat na een tijdje weer moet worden aangevuld met andere waarnemingen en ander geduld.

-Ook hij die alles op een rij heeft, kan niet verder zonder fantasie.

-Soms is het uitstellen van een ontmoeting wel ok, maar je blijft er wel alleen mee, soms tot wel, soms tot wee.

-De kracht die je bij het lezen van iets dieps voelt...is veelal niet dezelfde als de kracht die je door het voorlezen aan iemand anders denkt over te brengen.

-Na de dood zijn we symbolisch zo'n beetje als een parfum, het energetisch resultaat van levende bio die veel processen heeft moeten ondergaan om een goede distillatie te verkrijgen.

-In de komplexiteit van het leven van anderen kan je vaak alleen kleinschalig ingrijpen, een bemoedigend woord, een lach, een simpele aanraking.

-Hoe zou het komen dat iemand die niet kan lezen of schrijven ook het essentiële van de rode draden in zijn leven onthoudt ?

-Als onze levens zijn verbonden en we zien mekaar bijna niet, gaat de communikatie dan niet langs de onzichtbare delen van het geestelijke spoorwegennet ?

-Tijdens de ontlading van inspiratie gebeuren er in de buitenwereld al andere dingen die de nieuwe inspiratie opbouwen...zo vergaat het ook ons leven en onze dood als inspiratie zelf.

-Zalig zo'n moment waarop je eens niets meer te verkondigen hebt.

-

-Een beetje emotie met een keer, doet soms al genoeg zeer en voorkomt het tot herhaling weerkerende, vervelende 'toch niet weer'.

-Als je te hardnekkig naar een 'ware' blijft zoeken doet het leven je wel 't een en 't ander uit de doeken...en wordt het zoeken soms vloeken.

-De liefde uit het verleden had zijn plaats en tijd en zin, maar een herbegin, zit er omwille van de toekomst zelden in. Wat diende te worden begrepen en overgebracht is immers op zijn tijd volbracht.

-Mensen die zich opofferen voor mekaar, gebeurdt best in tamelijk evenredige delen.

-Al zie je op een dag maar één iemand, het kan een iemand teveel zijn voor die dag.

-Woorden van duizenden jaren geleden kunnen nog doorwerken in 't heden.

-De natuur, een rustige plek, een zalige stek...geeft z'n kalmte en licht af op een moment van gebrek...ga haar ook daarbuiten eens bezoeken.

-Iemand ontvangen terwjl je je kalmte laat verdringen, wordt geen samen zingen.

-In een gesprek spreek je nooit alleen uit wat je wl zeggen...je doet het in feite samen...twee lampen branden niet zonder stroom in hetzelfde huis.

-Als handen niet op tijd iets of iemand vastnemen, riskeren woorden te star te zijn.

-Wil je een goed gesprek, bgin dan niet over een teveel aan gebrek van anderen, maar probeer door van uit jezelf te spreken iets negatiefs te veranderen.

-Iemand die aan porno is verslaafd, meent een dieper aanvoelen te hebben.

-Niets of niemand kan het op de wereld komen verhinderen.

-Medikamenten zijn er voor fysieke pijn, laat de andere pijn gewoon zelfgenezend zijn...alleen iemand met een anderen bedreigende zielskrater gooit men best een pilletje in z'n water.

-Het mensworden woelt voortdurend in die delen die je van jezelf en anderen niet accepteert...tot weinig nog moet worden geleerd en men vanuit een innerlijke rust berust.

-Rust gerust, ook voor de dood, die voor sommigen hemelse schoot, voor anderen een herexamen...buiten de school van het bioleven...of komt het herexamen eerst na de volgende bigbang ? Rust gerust, want altijd komen er andere dingen op je af...en was er ooit iemand die het te vroeg begaf ?

-Als je iets langs een logische weg niet wil doen, zal je er soms toch langs een andere manier naartoe gedreven worden.

-Je kan het leven en de dood wetenschappelijk verklaren, maar gelukkig voor eenieders verhaal, blijft er een groot stuk geheim...of slechts een moment lang begrijpbaar...meer kunnen we niet aan.

-Zonder ouder zijn kinderen niet. Met een teveel of tekort van de ene of de andere ouder soms moeilijker. En dan hebben we het nog niet over de voorouders.

-De droom is niet alleen aan de nacht gebonden en altijd van licht.

-De kleine en grote dingen des levens die mensen echt binden, verslijten niet.

-De donderbeestjes kondigen het onweer aan, eens gedaan...waar komen ze dan volgende keer weer vandaan ? Je kan konfrontaties niet ontlopen, je moet gewoon op tijd op goed weer hopen.

-We zijn zo vernunftig en toch doen we zoveel naar de botten, door opzettelijk naast goede doelen te sjotten, terwille van het plat gewin,...spin mens, spin en bemin.

-Wees wat je worden wil maar doe het niet uitsluitend om je in de ogen van anderen te bewijzen.

-"Ge moet dat de tijd geven", zei iemand ooit tegen mij. Al heb ik die iemand nooit teruggezien, toch gaat die waarheid nooit voorbij...al hielp ze maar één dag, 't is waar dat een waarheid ook op latere dagen nog veel vermag.

-In een land met weinig zonnige dagen moet je net dan geen gezaag aandragen.

-Al lijkt iets nog zo aanlokkelijk, al is iemand nog zo slim of mooi...vermijd geklooi...of je beland in je eigen kooi.

-Droomde van een wereld, kon overal op vakantie zonder gevaar voor bommen, in al die warme streken leefde men van het toerisme, de werklozen kregen geld om alle vijf straten een frietkot open te doen, de winst van de olie werd gebruikt voor de bewoners van door oorlog verschroeide streken.

-Denk niet te vlug dat je iemand echt kent, je zou je oren niet kunnen geloven als alles eens kwam naar boven.

-Wil niet alles van iedereen weten, dat heeft er al menigeen gespeten.

-Ieder wezen is een raadsel uit een ook genetisch bepaald verleden, uit geschiedenis en evolutie van de opvoeding, uit karakter en levensomstandigheden...

je ontsnapt er zomaar niet aan door je eigen raadsel op te lossen, maar door mekaars ontraadselaar te zijn.

-Als we samen een puzzel van de geest zijn, hebben we dan maar één specifiek en uniek plaatsje in het bestaan ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-do not unto others what they are doiing to you

-ik zei tegen een vlieg, 'laat me jou vangen, dan gaan we samen vissen'

-velen willen wel, maar grijpen de kansen die ze krijgen niet aan

-spreek op speciale momenten een beetje vrank soms tegen sommigen in plaats van ze te pamperen om de innerlijke konfrontaties die ze nodig hebben te willen stoppen

-vogels hebben geen bruggen nodig

-omdat je steeds nog zoveel niet weet hangen er soms onverklaarbare spanningen in de lucht...kalm blijven en geduld hebben als je vindt dat je op de juiste plaats jouw rol speelt

-een kou van iemand vatten kan, een slecht gevoel van iemand vatten ook ?

-vandaag schep je morgen

-a fellow swalow fell low

-als de zon schijnt zie je klaarder

-alleen zijn zendt soms signalen naar toekomstige ontmoetingen, velen blijven aarzelen, omdat ze in twijfel en gewoonte en gedeeltelijk gepredestineerd leven blijven hangen

-als men de beweging wegdenkt, bestaat tijd niet, en toch bestaat voorgevoel

-De dood bij leven al achter de rug hebben...is zoveel kennis,inzicht en wijsheid verzameld hebben dat je totaal vrij van vrees bent geworden en vol van overgave aan je innerlijke goede gevoel.

-Intimiteit, inzicht en inkomen...of wat de meeste mensen in meer of mindere mate boeit.

-Menselijke contacten zijn op het verleden gebaseerd en schuiven in het heden naar hun enig mogelijke plaats in de toekomst.

-Kleiner of gelijk aan nul kan niemand of niets worden en alles heeft een vorm.

 

 

Energetic quotes to meditate upon

Life is a training in understanding, resisting and enjoying.

To be able to support one another, one can learn.

There always are ordinary, special and to secret reasons why people do not get along.

After a hard winter, feeling spring, proud having survived.

Do not become a slave of money and then just die.

When one thinks about someone, often a library is opened in your head.

The higher the wisdom, the more intensity of observation, calm, the more mature the deed.

Such a strange ‘for’ feeling about others or yourself, where does it come from ?

Sometimes we only remember the dialogues we did not understand.

Analyzing what really happened often works on a longue term, afterwards.

Thinking positively sometimes needs it’s blessings and conflicts.

Drifted to far away from what you should be doing, it harms doesn’t it ?

Existing in function of the energy one leaves behind and regenerate from time to time.

The soul of a biological home, embryo, transformer to the spiritual world ?

Ration and Logic fall in love with muse and fantasy and give birth to inspiration.

Why is a first impression often so important .

Do you ever get the feeling something very funny is about to happen ?

Continuing doing what you don’t like sometimes for someone has an advantage.

Out of free will doing something important with positive consequences, special event.

When you feel too good, polarity is ready around the corner.

What happens always happens on a scale of evolution.

Something one completely forget, all at once it is there when one needs it.

One loves hearing people talk, but not if it is empty talk.

Orientate on your own strength to keep on your own course.

Sometimes one hides info for you, sometime it is best hidden for you.

Knowledge, red carpet for spirituality

Letting go weight by laughing, observing, showering, moving, toilet, walking… .

Marvelous, when taught flow through you without effort.

Madness sometimes is a crush because touching the sky to long or crawling too much.

Distance and walking together, both needed.

Understanding interaction in how things and situations come in too being.

Images that become symbols of and grow and grow to more insights.

Intuition is where one’ s soul reaches the spiritual world.

Interpretation of events, emotions, feelings, intuition…a lifelong task.

Like the weather, moods change, due to a number of conditions.

Preparing for each kind of moment when one meets someone serves the dialogue.

Sticking to a good feeling very often makes a lot more possible.

Posing questions at one’s self and others with the aim of getting more conscious.

In relations, separate the possibilities clearly from the difficulties.

A sense full of words can have more implications then practical and psychological ones.

Words are symbols of the daily as well as the spiritual.

Space and time, a lot more relative then we might imagine.

Send positive things in the direction of others, without always accepting missions.

Just ask for the strength your inner needs, when strength fails you.

Do there have to be studies about the healing power of knowledge, insights, wisdom… ?

In each period of your life you awake in yourself the things you must deal with.

Passing thoughts without words becomes easier when one exists intensively.

Measuring the evolution of oneself and the people one knows, not so easy.

The DNA, where past lives and works ?

To reach something, risk something even if it goes step by step and the summit is not yours.

Through the ones you know you understands the total picture more, sometimes less.

A searches for meaning is a kind of detective.

Magnetism, pigeons find their way home, we need a map.

Everything is a remix of what came before, with more and more consciousness.

Dead. Like a train station near the see…it seems like this is it.

Radiation. Physics. Chemistry. Bio. Soul. Thought. .Art. Spirit. Radiation.

Do not be each other’ s volcano that prohibits one from flying.

Burst out in something, that you get it over with.

Understand who you are and that you are who you were looking for.

Being is smaller than matter, but a lot bigger.

Each one knows the way he is, but not completely.

Evolution of radiation to our soul and radiation again. Holy trinity.

Are seeds in the air aware of where they can land to flourish ?

Put the top of a lemon in water and you get rings around the sun.

Lives, living, constantly prepared. Prepare to want.

The leaves of indignation lead to understanding sometimes.

To be or not to be, but what is to be ?

 

Watch out for accepting nearly impossible tasks.

You are a part of the solution as well.

Doing what one does, moment by moment.

Getting closer to the spiritual is living through all ,passed to you, facets of the soul.

Connecting the first impressions with the last for the time of being always.

The more confronting reality is, the more one pushes it away.

Not feeling well is not meant to push in the direction of others.

The karma of our own lives is looking for balance.

Do all personages know the meaning of the pieces they play in ?

Emotionally this is both a dangerous as heavenly world.

Our bio –soul- spirit produces better stuff then the factories of pharmacy.

One knows who one is by understanding the past better.

From an early age knowing what is in front of you, it does not work like that, but… .

That one and that one one will meet, slowly understanding why.

Dead. Return to separate elements. Radiation. Relations. Exchange ?

Life is a daily preparation of improvement of the quality of being.

One cannot remember all of the inspiration…it will find road to reach us again.

Wisdom not only comes on a top, also by descending, resting, meditating.

Dreaming, a surrealist remix, works of art with and without message.

Earth, hereafter, thereafter, always NOW is more easy to understand.

Time, does it exists only for those who do not feel well in their skin ?

The past, that what was, always in repetition to prepare the next show.

Both the literate and not literate do not always understand all structures.

One often forgets, speaking words, thinking is energy as well. Energy has consequences.

Energy is also faith, acting, believing… .

Insight that leads to energy is shared, exchange, experienced, not only tapped.

One cannot and does not have to be able to support all the pain of others.

Being satisfied often helps against too much or too little.

Keep on swallowing without learning, you must be wanting to become a zombie

Each awakening is a change to write a prolongation.

Wanting somebody at your side and only thinking of yourself is nearly emptiness.

In the book off all, each person is one of the different kinds of personages.

To give yourself your life back, understand it’s roots and plant understanding.

On moments you realizes the meaning of it all…one feels great.

On joins life starting from all those reasons for living of others too.

You’ve got it, or you don’t…or nearly, but you can get it…what ?

The meanings of the meaningful, hard to understand ? Nonsense easier ?

Becoming is experiencing by observing and acting or not acting.

Acting or not acting. The wright words, silence, listening, intervening...

…by doing so, wisdom an progress come easier…interpreting the unbalances.

In fact sometimes everything is too crazy for words.

Connecting and combining while understanding is almost the French word ‘religion’.

Make some time for nature from time to time.

Observe and commentate inside, outside, free from stress and circumstances.

Wish some good things from time to time.

The greater your interests and your desire to know you are and what you can do, the more you can control your life. Emotions are a teacher in different phases. We can change direction every time we understand more and know what we want and don’ t want.       Then we can act or not act from a balance situation…with the hope and believe that this acting will be positive for yourself and others…even if in the beginning it does not appear like it will be. Who can understand for others which direction will be positive for them ? The answers lay in our environment for the grasping if we really want…if we didn’t give up searching, that is.

 

Without wires, there isn’t a single electrical lamp that burns (except for those with an inner battery). We exist because of inner power and connections.

 

 

De echte kunstenaars

Wandel door onze steden en dorpen..

Wie bouwde alles wat staat en beweegt en in onze winkels ligt ?

Wie onderhoudt de akkers, de plantages en weiden ?

Het werkvolk begot. Zelfstandig of als loonkracht op zich.

 

voortijdig testament

Begraaf me maar,

desnoods aan de andere kant van de wereld.

Intens heb ik hier leren leven en innig meegeleefd. Op weg naar meevoelen, te veel medelijden gehad.

Te veel lasten willen dragen en lusten willen begrijpen.

Mee gedogen van en in verzet komen tegen wat een mens te beurt kan vallen.

Op kleine en grote schaal, in heden en verleden, lichtbakens uitgezet naar dan.

Niet teveel naars meer moeten verdragen, mijn kinderlijke droom blijft.

Vreemd genoeg is er aan narigheid geen gebrek.

Vaak hebben we niet genoeg aan het spontane om gelukkig te zijn.

De eenvoud van de natuur is ons dan te rustig.

De redenen waarom mensen bij elkaar horen, te complex.

Het deel innerlijke rust van de naaste, zalig of onuitstaanbaar bij momenten.

Vermengd met het deel onzekerheid en onrust, de basis van het bestaan.

Van daar ook weinig tijd voor de ontwikkeling van een sociaal bewustzijn.

De regels van produceren en distribueren, we zijn gewillige onderdaan.

Er meer mee begaan dan bij het wezenlijke in het leven.

Dus, begraaf me maar, leg me niet in chemisch bijtend zuur.

Het ‘oplossen’ van dode lichamen, weer iets nieuw om geld mee te verdienen.        

Ach, graaf me een kuil en wikkel me desnoods naakt in een oud tapijt.

Of in een oude boekenkast met een plank er op, geef de boeken weg…

Als ik er de kans zelf niet toe kreeg.

Wees een verlengde van mijn leven door geen ruzie over bezittingen te maken.

Mijn echte erfenis zit eigenlijk voornamelijk in jullie ziel en wat ik er achter liet.

 

Simpel als een stilstaand beeld in een emmer water

Wanneer je een emmer water neerzet, zal je merken dat het spiegelbeeld daarin precies dronken ronddanst en altijd vertraagt tot dat ene moment van complete bewegingloze helderheid van zodra ondermeer het evenwicht met de snelheid van de aarde rond de zon is bereikt. Op zo'n moment besef je het belang van helder denken.

Voorwaarde tot het verstaan van de essentie van helder denken is het doorheen de vaak woelige praktijk van allerhande bewegingen in het leven (zie het water in beweging), zo vaak mogelijk tot stilstand, tot rust geraken.

Vermijden van verstrikt te geraken in de overcomplexiteit van allerhande situatie, is ten zeerste aan te raden, maar wegens oorzaken in verleden en heden en hun bijna onvermijdelijke gevolgen in de toekomst; niet altijd even goed doenbaar. Gelukkig volgt er op een these altijd een anti-these en een synthese...wat zowel voor maatschappijen als personen in alle mogelijke relaties gelden kan. Dat allemaal met één bedoeling : dat iedereen de naar zijn omstandigheden dosis bewustzijn opdoet. De hoeveelheid vrijheid die je in deze spirituele evoluties krijgt kan beperkt of zeer ruim zijn, naargelang de omstandigheden en het kunnen aanhouden van je innerlijke evenwicht dat je veel omleidingen kan besparen en je een waardevoller inzicht over de verhouding tussen plicht en vrijheid kan geven.   Een goed begrip van de details rond een bepaald gegeven, vertrekt altijd van innerlijk evenwicht en eenvoud...zoniet ga je worden platgewalst door de complexiteit.

 

 

 

voortijdig testament

Begraaf me maar,

desnoods aan de andere kant van de wereld.

Intens heb ik hier leren leven en innig meegeleefd. Op weg naar meevoelen, te veel medelijden gehad.

Te veel lasten willen dragen en lusten willen begrijpen.

Mee gedogen van en in verzet komen tegen wat een mens te beurt kan vallen.

Op kleine en grote schaal, in heden en verleden, lichtbakens uitgezet naar dan.

Niet teveel naars meer moeten verdragen, mijn kinderlijke droom blijft.

Vreemd genoeg is er aan narigheid geen gebrek.

Vaak hebben we niet genoeg aan het spontane om gelukkig te zijn.

De eenvoud van de natuur is ons dan te rustig.

De redenen waarom mensen bij elkaar horen, te complex.

Het deel innerlijke rust van de naaste, zalig of onuitstaanbaar bij momenten.

Vermengd met het deel onzekerheid en onrust, de basis van het bestaan.

Van daar ook weinig tijd voor de ontwikkeling van een sociaal bewustzijn.

De regels van produceren en distribueren, we zijn gewillige onderdaan.

Er meer mee begaan dan bij het wezenlijke in het leven.

Dus, begraaf me maar, leg me niet in chemisch bijtend zuur.

Het ‘oplossen’ van dode lichamen, weer iets nieuw om geld mee te verdienen.        

Ach, graaf me een kuil en wikkel me desnoods naakt in een oud tapijt.

Of in een oude boekenkast met een plank er op, geef de boeken weg…

Als ik er de kans zelf niet toe kreeg.

Wees een verlengde van mijn leven door geen ruzie over bezittingen te maken.

Mijn echte erfenis zit eigenlijk voornamelijk in jullie ziel en wat ik er achter liet.

 

Simpel als een stilstaand beeld in een emmer water

Wanneer je een emmer water neerzet, zal je merken dat het spiegelbeeld daarin precies dronken ronddanst en altijd vertraagt tot dat ene moment van complete bewegingloze helderheid van zodra ondermeer het evenwicht met de snelheid van de aarde rond de zon is bereikt. Op zo'n moment besef je het belang van helder denken.

Voorwaarde tot het verstaan van de essentie van helder denken is het doorheen de vaak woelige praktijk van allerhande bewegingen in het leven (zie het water in beweging), zo vaak mogelijk tot stilstand, tot rust geraken.

Vermijden van verstrikt te geraken in de overcomplexiteit van allerhande situatie, is ten zeerste aan te raden, maar wegens oorzaken in verleden en heden en hun bijna onvermijdelijke gevolgen in de toekomst; niet altijd even goed doenbaar. Gelukkig volgt er op een these altijd een anti-these en een synthese...wat zowel voor maatschappijen als personen in alle mogelijke relaties gelden kan. Dat allemaal met één bedoeling : dat iedereen de naar zijn omstandigheden dosis bewustzijn opdoet. De hoeveelheid vrijheid die je in deze spirituele evoluties krijgt kan beperkt of zeer ruim zijn, naargelang de omstandigheden en het kunnen aanhouden van je innerlijke evenwicht dat je veel omleidingen kan besparen en je een waardevoller inzicht over de verhouding tussen plicht en vrijheid kan geven.   Een goed begrip van de details rond een bepaald gegeven, vertrekt altijd van innerlijk evenwicht en eenvoud...zoniet ga je worden platgewalst door de complexiteit.

 

Citaten

citaten

Een training in inzicht en resistentie, is het leven.

Mekaar kunnen uitstaan en weten hoe met mekaar omgaan, kan je leren

Er zijn altijd speciale en gewone redenen waarom mensen niet met mekaar omkunnen.

De hele strenge winter, na lentewerk beschouwd, een echte prestatie achter de rug.

Geen slaaf van het geld worden en dan sterven.

Denk aan 'n personage uit je leven,'n biblioteek met boeken,hoofdstukken opent zich.

Hoe hoger de wijsheid,hoe meer intensiteit van observatie, kalmte, hoe rijper de raad.

Zo'n vreemd voorgevoel over anderen of jezelf, waar komt dat van ?

Soms onthouden we alleen de dialogen die we verkeerd interpreteerden.

Analyseren wat er werkelijk gebeurde, gebeurdt soms op lange termijn,achteraf.

Positief leren denken heeft soms eigen conflikten nodig.

Teveel afgedreven van waarmee je meer zou moeten bezig zijn, schaadt dat niet ?

Bestaan, altijd in functie van de energie die je overal achterliet,altijd weer opwekt.

De ziel in een biologsch huis, embryo van of transformator naar een spirituele wereld ?

Ratio en Logica worden nogal een verliefd op Muze,Fantasie en baren inspiratie.

Waarom zou een eerste indruk toch vaak zo belangrijk zijn ?

Heb je soms ook dat gevoel dat iets heel grappigs staat te gebeuren ?

Blijven doen waar je een hekel aan hebt, heeft zelden voordelen.

Uit vrije wil iets beslissends en ingrijpends doen, krachtig iets.

Als je je té goed voelt, komt de polariteit daarvan al gauw om de hoek kijken.

Wat gebeurdt, gebeurdt op tijd op de schaal van evolutie.

Ineens kan er iets totaal vergeten opnieuw opduiken ,des te beter nét je dat nodig hebt.

Orienteren op eigen sterkte om de eigen koers te kunnen aanhouden.

Je kan anderen wenken geven, het stuur van hun fiets hebben ze zelf vast.

Soms verbergt men info voor je, soms verberg je best zelf een beetje.

Kennis, rode loper voor de spiritualiteit.

Gewicht loslaten door lachen, observeren,douchen, bewegen,wc....

Heerlijk als je gedachten niet stokken en alles zomaar door je vloeit.

Waanzin is soms een crash van vliegen op te grote hoogte of te lang kruipen op grond

Afstand en samen weg afleggen, beide nodig.

Interactie in hoe dingen tot stand komen door mensen, opmerkelijk fenomeen.

Beelden die uitgroeien tot symbolen van, tekens van het zijn.

Intuitie staat symbool voor waar de ziel het spirituele raakt.

Interpretatie van gebeurtenissen en emoties en gevoelens, een levensopdracht.

Je innercommunicatie op punt stellen, voorwaarde voor een spirituele visie.

Niet uitgesproken woorden en leren luisteren zijn partners.

Intuïtieve en spirituele analyses raken mekaar.

Zoals het weer veranderen ook stemmingen door allerlei factoren.

Het positieve voorbereiden van momenten en hun personen dient de dialoog.

Een goed gevoel proberen vast houden maakt veel meer mogelijk.

Vragen stellen aan jezelf, aan anderen, op het hoger bewuste gericht.

In relaties de mogelijkheden duidelijk van de moeilijkheden onderscheiden.

Een zin vol woorden kan een praktische, psychologische en spirituele waarde hebben.

Ook woorden zijn symbolen van het dagdagelijkse tot het spirituele.

Ruimte en tijd, veel relatiever dan we zouden kunnnen veronderstellen.

Een opdracht als positieve wens in de richting van een andere aanvaarden, brengt heil.

Gewoon kracht vragen helpt, wanneer ze ontbreekt.

De genezende werking van juiste beeldvorming en inzichten,er zijn geen studies over.

In elke periode van je leven verwek je in waar je dan mee bezig bent.(zijn kunt)

Gedachteöverdracht zonder woorden wordt mogelijker bij intenser bestaan.

Geheel der gebeurtenissen en toestanden,onlosmakelijk met evolutie personages.

Het DNA,waar het verleden woont en werkt

Hoog inzetten om iets te bereiken, zelfs al gaat het per stap en is de top voor anderen

Via al die personages in je leven begrijp je het totale plaatje meer en meer of minder en minder.

Een zoeker naar zin is eigenlijk een detective.

Magisch magnetisme, duiven vinden hun weg terug zonder gps.

Alles als een remix van het vorige, met steeds weer meer bewustzijn en skills.

Dood.Als je in je eindstation voor de 'zee' afstapt en niet verder kan,ben je nog ergens.

Straling.Fysische,chemische,bio,denk,ziele,kunst,geestesWERELD.Straling.Eenheid.

Laat ons niet mekaars vulkaan zijn die ons belet van te vliegen.

Barst maar eens goed uit dat het over is.

Begrijp wie je bent en dat je voor een stuk bent wat en wie je naar hebt gezocht.

Het zijn is kleiner en neemt toch meer plaats in dan de groffe materie.

Zekerheden kunnen zo eenvoudig zijn, elk kent zijn eigen geaardheid in feite.

Evolutie van straling tot onze ziel en weer geest,straling. Heilige drievuldigheid.

Werp het dopje van een citroen in water en je ziet de zon en kringen der planeten.

Zijn plantenzaadjes in de lucht zich bewust waar ze naar toe moeten om te aarden ?

Zin en ziek hebben meer met mekaar te maken dan men denkt.

Leven, levens, voortdurend voorbereid.

Op takken van de boom van verontwaardiging kunnen scheuten van inzicht uitschieten.

To be or not to be, but what is to be ?

vervolg

Oppassen met aannemen van haast onmogelijke werken.

Ook jij bent een stuk van de oplossing.

Doen wat je voelt dat ok is, moment per moment.

Dichter bij spirituele raken is facetten van de ziel van het totale bestaan doorleven.

Verbinden van de eerste indruk met de voorlopig laatste...doorlopende analyses.

't Meeste confronterende waarheid te verwerken,grootste kans op verdringen.

Ongemakken zijn er niet om op anderen af te wentelen.

Karma zoekt altijd evenwichten tijdens dit leven zelf,we proberen het door te geven.

Kennen alle personages de betekenis van de stukken waarin ze spelen ?

Emotioneel is dit een zowel gevaarlijke als hemelse wereld.

Produceert onze biozielspirit niet betere stoffen om kalmte te bereiken dan pillen ?

Je weet maar wie je bent als je weet waar je vandaan komt.

Van jongsafaan weten wat voor je ligt, zo werkt het niet,al kloppen vermoedens eens.

Die en die ga je tegenkomen en dat en dat ervaren,geleidelijk weten waarom.

Dood.Uiteenvallen elementen. Straling. Genetische verbondenheid.Uitwisseling ?

Leven is dagelijkse voorbereiding van verbetering van het kwalitatieve bestaan.

Niet te doen, alle inspiratie proberen te onthouden, dat zoekt zijn wegen wel.

Wijsheid komt niet alleen op een top, ook bij het dalen,stijgen,rusten,bezinnen... .

Dromen, soms surrealistische remix, kunstwerkjes mét en zonder boodschap.

Mensen, op hun best als je de stukjes onopgeloste negativiteit niet merkt.

Aarde...hiernamaal...daarnamaals...altijd een NU is een eenvoudiger voorstelling.

Bestaat 'tijd' alleen voor hen die zich niet goed in hun vel voelen ?

Het verleden, 'heengeganen', altijd één in het repeteren (NU)van de volgende show.

Zowel de geletterde als de ongeletterde snappen niet alle structuren.

Energie is ook : uiten woorden,handelen,geloof in het mooie en goede,hoop,... .

Inzicht dat tot +Energie leidt,wordt gedeeld, uitgewisseld,ervaren,niet zomaar afgetapt

Je kan en hoeft niet iedereens leed aan te kunnen.

Onnodig blijven slikken en incaseren zonder te leren...ach kom nou !

Te dit en te dat, veelal op te lossen door TEvreden.

'Waar is de nacht alweer naartoe, 'denk je al eens bij het morgenlicht.

Elk ontwaken is een kans op een vervolg.

Iemand aan je zijde willen en je alleen aan jezelf intereseren...is bijna leegte.

In het boek van 't al is elke mens een hoofdstuk.

Jezelf tot leven wekken is de wortels van je angsten uittrekken en inzichten planten.

Machtig gevoel op momenten dat alles achter je waarachtig zin heeft gehad.

Vanuit de beweegredenen van velen neemt men aan het leven deel.

Je hebt het of je hebt het niet of nauwelijks,je kan het wel leren verwerven.Wat ?

De zin van het zinvolle, soms nauwelijks te achterhalen, onzin is soms duidelijker.

Worden is ervaren door observeren en handelen of niet handelen, door de juiste woorden of het gepaste zwijgen, door leren luisteren...heel gunstig voor alle gedachten die leiden tot juiste inzichten in functie van goede doelen tijdens het proces van interpreteren van de onevenwichten.

Is alles dan toch te gek voor woorden ?

'Relier' is zich bijvb.verbinden met het geheel van 'zijn',kerken maakten er 'religion' van.

Las al eens wat onthechting aan alles en veel in, de natuur wacht buiten op je.

Ervaren observeren, becommentariëren, los van druk der omstandigheden.Opgave !

Gezondheid is een onderschat geluk.

Wens op tijd wat veiligheid en goede

 

 

beschouwende citaten

 

een beter kennis van de geschiedenis van de materie, de mens, het sociale overleven, de filosofie, de psychologie en andere krachten; draagt bij tot een betere innercommunicatie met jezelf en de dialogen die daaruit voortkomen

 

mensen van goede wil krijgen vaak zoet geserveerde bittere pillen te slikken

 

zinloosheid versus leven

 

hebzucht leidde tot politieke organisatie...verweer ertegen ook     16

iedere keer het verweer toegaf aan de hebzucht werd de organisatie ervan verpletterd...

of ontaarde in oorlogen telkens de kollaboratie met de hebzucht werd voorbereid

karl marx bidt voor ons

 

eerst als je berust in het feit dat je relatie is uitgeblust

wordt het tijd dat je een ander kust

 

de verworvenheden van de arbeidersstrijd heeft vele reformisten een kortere neus gegeven om langs te kijken

 

als de zon ondergaat schildert ze in een uur op mijn muur een met de wind bewegend schilderij.

 

de krachtsverhoudingen tussen individuen en sociale groepen en wat wanneer en met wie

onder bepaalde omstandigheden maar mogelijk was...noemt men geschiedenis of liefde

 

voor de bovenmatig begaafde observateur is alles voorspelling

 

interpretatie is alleen moeilijk vanwege zijn multifunktioneel karakter

 

idee voor iemands doodsprentje : eindelijk kan hij doorslapen

 

je kan niet blijven broeden op onbevruchtte eieren

 

onverschillig evenwicht, twee eenden, dobberend op het water kammen pluimen

 

bijgelovig is soms best als je ziet wat men als waarheid verkoopt

 

er zijn twee manieren om het leven te interpreteren

de ene zoals een bos, aangepland door de mens, recht op recht.

de tweede is de manier waarop de natuur dat bos plant           17

 

als het leven een vuur is, zijn de krachten die het aanmaakten, bijzonder getalenteerd

 

maybe love is a kind of hypnose that an often unknown force uses to bring people together because it wants to experiment with their strong and weak emotions

 

maybe the whole world was an internet even before it was invented

-spirit is one

 

bedankt sommige filmakers, want sommigen hebben beelden nodig om zich realiteiten voor de geest te kunnen halen

 

als vogels van sommige dino's afstammen is de evolutie een symbolisch spel van log naar licht en vliegen...en de reis van aap naar mens dan ?

 

ode aan de kip, merci voor al die eieren per jaar, al dat scharrellen een mooi gebaar

 

soms is eenzaamheid helend voor genieën...soms pijnlijk

 

diegenen die het niet zo kunnen uitleggen hebben alleen hun geloof in zichzelf nodig

 

vreemd hoe iemand voor zijn tijd al een stukje sterven kan

 

op een mislukte, goedbedoelde poging groeit soms nog wel een bloem

 

het zelf eerst achteraf versteld staan van je werk, onbeschrijfelijk gevoel

 

de filosofie kan mens en samenleving veranderen

                                                                                                                

een braambes is een zichtbare molekule

 

HUMOR. INDIEN ONS MA ONZE PA VOOR ZE MIJ MAAKTEN, HAD LATEN ZITTEN;

DAN WAS IK NEN HELEN ANDERE GEWEEST !            18

 

het geestelijke is een relatie met je eigen, in de totaliteit van het alles.

 

zijn wij niet de slaven van onze wonden ?

 

één druppel olijf-en één druppel visolie maken grote kunst op een wateroppervlak

...moet je eens proberen

 

er zijn drie soorten 'verdragen', je eigen en anderen...en...

 

al wat je dient te weten daar kom je ook achter op de meest ongeloofelijke manieren

welke funktie heeft ze nog, de voorbijgestreefde ziekelijke jaloezie ?

 

ER MOET ERGENS EEN GELIJKENIS ZIJN TUSSEN WETEN HOE JE EEN KACHEL MET HOUT MOET AANMAKEN EN HET JUISTE MOMENT OM EEN ROMAN TE KUNNEN SCHRIJVEN.

 

EEN MENS HEEFT EEN GEHEUGEN. DAARIN ZOUDEN OOK STEMOPNAMES VAN BEPAALDE MOMENTEN MOETEN ZITTEN OM TE WETEN HOE HIJ DAN KLONK.

DAARVOOR ECHTER ZIJN ER DE ANDEREN EN HUN OGEN EN OREN WAARBIJ WE DAN TERECHTKUNNEN. DE ANDEREN ZIJN ONS TWEEDE GEHEUGEN.

 

LES MOTS SONT LE DECOR. VIVE UNE SOCIETE SANS ARGENT; SEULEMENT POSSIBLE SI ON N'EST PLUS SI DEPENDENTS DE NOS EMOTIONS NEGATIVES.

 

GOD IS NIET ALLEEN ZELFKENNIS EN ALDUS KENNIS VAN DE WERELD, MAAR KAN OOK EEN ORGASME, UIT WARE WOORDEN EN GEDACHTEN GEBOREN, zijn.

 

woorden kunnen in een negatieve strategie ingepast worden

 

 

terwijl ik de zaadjes zie ronddwarrellen probeer ik m'n filosofie te ontwarrellen

19

IS ER TOCH IETS STERKER DAN HET WOORD ? ER ZIJN LIEFDESNACHTEN DIE MEN VANWEGE HUN GEHALTE OP PAPIER ZET. ER ZIJN ER OOK DIE JE NIET OP PAPIER ZET, MAAR DAAROM NIET MINDER INTENS WAREN. ER ZIJN ER OOK DIE JE BEST NIET OP PAPIER ZET.

 

WEER EEN TITEL VOOR WEER EEN BOEK DAT IK NOOIT ZAL SCHRIJVEN MAAR ZICH IN REALITEIT DAGELIJKS ECHT TOONT : 'HET LEVEN VAN KOETS TOT LIJKWAGEN'.

 

filosofie staat nooit los van de rest

 

boeten we gevoelsmatig voor de weg die we niet volgden en die toch de onze is ?

 

de media stopt soms valse helden in ons hoofd, door onze interesseloosheid vragen we daar soms om

 

een dichter is soms een MYSTicus. Mist is vocht en regen en koud en warm tegelijk...en al die dingen maar een moment lang echt

 

iets blonk als gouden glas in het gras, ik ging op m'n knieën zitten en zag dat het een dauwdruppel was

 

HET GELOOF IN HET OP BEPAALDE MANIEREN VOORTBESTAAN VAN ONZE GEEST,

HOEFT NIET TEGENGESTELD TE ZIJN AAN DE ONTWIKKELING VAN DE WETENSCHAP. GODSDIENST, DIE GEEN 'RELIGIE' WORDEN KAN, DIE DUS FILOSOFIE EN WETENSCHAP NIET LEERT 'verbinden' (relieëren) IS IN HEEL VEEL GEVALLEN EEN GEVAARLIJKE THERAPIE.

 

ZEI DIE VROUW TEGEN HAAR MAN : "ALS ER EEN HEMEL BESTAAT, DAN ZULLEN DAAR ZEKER EEN KLEINE MINDERHEID MANNEN ZITTEN. WAAROP HIJ REPLIKEERDE "PROFITEER ER HIER DAN NOG MAAR WAT VAN WANT GINDER GAAT GIJ ZEKER ALLEENSTAANDE ZIJN".

 

Aan een ex moet je kunnen terugdenken zoals aan goede reizen die je gemaakt hebt;                                             20

met hier en daar wat tegenvallers.

 

armoede, zowel als rijkdom kunnen een bron van fanatisme zijn

 

rijkdom, armoede, emoties en conservatieve religie; zitten in de weg van progressieve mensen

 

je moet eens in de buurt van een militaire vliegtuigdemonstratie gaan als je een klein beetje wil weten hoe afschuwelijk het moet zijn van gebombardeerd te worden

 

werkmoto : don't hurry be happy in plaats van het klassieke 'don't worry'

 

een scheiding is een langzaam of snel proces van ontdekken dat je toch niet zo aantrekkelijk bent voor mekaar

 

                    VOEDSEL VOOR DE GEEST

bijna alles voor mensen met interesse in :

filosofie, geschiedenis, samenleving,

psychologie...via uitleg, lezen, kunst en media, wandelroute met teksten

en citaten of je op de vijver begeven

elk seizoen heeft zijn eigen soort stilte

 

lichtjes gecoorigeerd, zie acer computer

de notenbergcitaten (tot 18de tot 25ste week 2006°)

-Kleed de naakten niet in luxe

-Zijn, van straling naar atoom, planneet en cel en weer naar straling.

-Materie, de dochter van de geest, van straling,

mannen en vrouwen, kinderen van de geest.

-De logika is de olie van de geest.

-Indien ik geen andere mensen kende, zou ik deze gedachte niet hebben.

-Hoelang je nog leeft hangt hoofdzakelijk van je bestaansredenen af.

-Een mens is geen machientje dat zolang of zolang meedraait, zijn bestaansvoorwaarden zijn met de bestaansredenen van anderen verbonden.

-Struktuur is een ladder naar hogere zijnsvormen van bewustzijn...chaos kan soms een parachute zijn als je te snel gestegen bent.

-Internationalisme kan alleen lukken als gewone mensen overal voor gewone rechten opkomen.

-Wie onrecht doet begaan, kan niet meer recht in zijn schoenen staan.

-Wat je weet, waar wordt het bewaard ?

-Het is heerlijk te weten dat je het leven bewust aan 't beleven bent.

-Iets willen of niet meer willen doen, gekoppeld aan overovertuiging,

riskeert van niet of weer voor te vallen.

-Roddels die bijdragen tot een mindere reputatie, beschermen je soms uitzonderlijk.

-Sommige dingen bestaan in funktie van te worden vergeten, na de geboorte van het inzicht...een ander deel verhuist mee naar de eeuwige stralingsvelden.

-Veel moet gebeuren, veel gebeurd niet, alles is noodzakelijk en minder noodzakelijk, soms bijna overbodig, weinig is vermijdbaar...zo komponeert men een eeuwig lied.

-Elke dag is een jaarring van je leven.

-De fiets vraagt de brommer stiller te zijn, de trein vraagt de auto van thuis te blijven,

wij vragen ook voortdurend dingen aan mekaar.

-De notenbladeren dansten op de berg, alsof ze door de wind werden bemind.

-De wetenschap is geen tegenstander van het geloof in vormen van eeuwig leven.

-Het praten kwam tot leven, niet alleen om te overleven, maar meer en meer opdat we onszelf zouden kunnen uiten.

-Het schrijven is uitgevonden opdat mensen zouden verderdoordenken.

-Vroeger bewerkte ik velden en boomgaarden. Nu rust ik er en schrijf ik er dan vruchten van de geest neer.

-Als je kalm bent ben je meer op de plek waar je op een bepaald moment moet zijn...

ben je niet kalm veelal ook...maar dan leef je niet tenvolle.

-Zoals een vogel voor het oog van een vogelbespieder opduikt, zo volg ik soms m'n geest tot hij iets van speciale waarde ontwaart, formuleert...onnoemelijk veel kleine dingen gaan zo'n moment vooraf, werken zowel mee als tegen.

-

-Een mens is soms een kalkoen en kakelt maar wat als hij beter zou zwijgen.

Al is reïnkarnatie een misleidend aantrekkelijk idee, sommigen zou ik het niet aanraden...vaak is rechtstreekse biologische inkarnatie al moeilijk genoeg voor hen.

-Als ik 's avonds buitenkom begint hij altijd vanop dezelfde plaats te kwaken,

alleen een reiger zou hem daar aan kunnen doen verzaken, maar ach ja, 's avonds

slapen de reigers.

-De kracht van onze kern leeft verder, de vrucht van onze opgedane kennis en wijsheid, ons vermogen tot het dragen en geven van liefde.

Hoe die kracht dan verder leeft...? misschien niet zoals we ze nu ervaren, maar een soort energie die dingen doet o n t l u i k e n in de klassieke 'levenden'...ze

'v e r s m a c h t e n doen we zelf wel.

-Als er beelden op je tv komen vanuit de lucht, als je kan telefoneren en praten en schrijven en zelf vanbinnen of vanbuiten een scherm hebt...waarom zou het leven dan niet een eindeloos doorevolueren in verschillende dimmensies zijn ?

-Een wekker heb je niet altijd nodig om iets met iemand af te spreken.

-Niet goed opgepompte banden zijn een verspilling van energie...een bewustzijn dat niet helder gehouden wordt ook.

-Heel af en toe is er iets dat je zomaar aangeeft dat aanbreekt waarnaar je hebt gestreefd...een moment, een uur, een dag, een week, een jaar later ben je er dan weer bijna opnieuw korterbij.

-Geen dag is dezelfde, hoe meer tijd voor niet-geestdodende keuzen,

hoe meer inspiratie voor een verdergaande leuze.

-Soms zie je in een blik hoeveel watertjes nog iemand doormoet,

soms heb je het te laat door en wordt je toehoorder voor je het weet ineens een zagerige koor uit een onverwerkt verleden...op zoek naar een gehoor.

-Soms moet je van plaats veranderen om het hele plaatje te begrijpen.

-Soms moet je je leren inleven in iemand anders...om de struktuur van wat er mis kan gaan beter te verstaan.

-Aan ieder voorwerp is wel een bepaalde herinnering verbonden die een vergelijking oproepen kan...'ook stenen spreken', zegt men dan.

-Aan ieder wezen kleven annekdoten over het specifieke zijn...het is een waar festijn om in dit oord van tegenstellingen te zijn...als je het lang genoeg uithoudt en ook het grappige ervan inziet.

-Is heel ons geheugen een deeltje van de globale software van onze geest en zijn onze hersenen alleen de, in dit geval, 'malse' hardware...

of zijn we allen keurig ingebonden boekjes, buiten of in ons hoofd ?

-Schrap al eens iets waar je zelfs na lange tijd niet aan uitkunt...en je probleem verdwijnt...omdat het misschien het jouwe niet is.

-In veel geschriften zit een beetje waarheid, een leugen wordt het pas als ze voor de verkeerde dingen gebruikd wordt.

-Hoe wijzer je bent, hoe meer het soms voor de buitenwereld lijkt alsof je je tijd verspilt.

-Het leven is een uitroepteken...de dood een vraag ernaar.

-Een dichter staat soms veel te dicht en ziet daarom ook niet alles altijd even klaar als hij na de euforie van de waarneming niet de juiste afstand innemen kan.

-Nieuwe wezenlijkheden waarnemen is euforie, ze beschrijven daar wacht men best mee...tot de nieuwe morgen ze analyseert...dan nog is het fout van ze te snel willen in te kaderen tot het finale beeld...dat na een tijdje weer moet worden aangevuld met andere waarnemingen en ander geduld.

-Ook hij die alles op een rij heeft, kan niet verder zonder fantasie.

-Soms is het uitstellen van een ontmoeting wel ok, maar je blijft er wel alleen mee, soms tot wel, soms tot wee.

-De kracht die je bij het lezen van iets dieps voelt...is veelal niet dezelfde als de kracht die je door het voorlezen aan iemand anders denkt over te brengen.

-Na de dood zijn we symbolisch zo'n beetje als een parfum, het energetisch resultaat van levende bio die veel processen heeft moeten ondergaan om een goede distillatie te verkrijgen.

-In de komplexiteit van het leven van anderen kan je vaak alleen kleinschalig ingrijpen, een bemoedigend woord, een lach, een simpele aanraking.

-Hoe zou het komen dat iemand die niet kan lezen of schrijven ook het essentiële van de rode draden in zijn leven onthoudt ?

-Als onze levens zijn verbonden en we zien mekaar bijna niet, gaat de communikatie dan niet langs de onzichtbare delen van het geestelijke spoorwegennet ?

-Tijdens de ontlading van inspiratie gebeuren er in de buitenwereld al andere dingen die de nieuwe inspiratie opbouwen...zo vergaat het ook ons leven en onze dood als inspiratie zelf.

-Zalig zo'n moment waarop je eens niets meer te verkondigen hebt.

-

-Een beetje emotie met een keer, doet soms al genoeg zeer en voorkomt het tot herhaling weerkerende, vervelende 'toch niet weer'.

-Als je te hardnekkig naar een 'ware' blijft zoeken doet het leven je wel 't een en 't ander uit de doeken...en wordt het zoeken soms vloeken.

-De liefde uit het verleden had zijn plaats en tijd en zin, maar een herbegin, zit er omwille van de toekomst zelden in. Wat diende te worden begrepen en overgebracht is immers op zijn tijd volbracht.

-Mensen die zich opofferen voor mekaar, gebeurdt best in tamelijk evenredige delen.

-Al zie je op een dag maar één iemand, het kan een iemand teveel zijn voor die dag.

-Woorden van duizenden jaren geleden kunnen nog doorwerken in 't heden.

-De natuur, een rustige plek, een zalige stek...geeft z'n kalmte en licht af op een moment van gebrek...ga haar ook daarbuiten eens bezoeken.

-Iemand ontvangen terwjl je je kalmte laat verdringen, wordt geen samen zingen.

-In een gesprek spreek je nooit alleen uit wat je wl zeggen...je doet het in feite samen...twee lampen branden niet zonder stroom in hetzelfde huis.

-Als handen niet op tijd iets of iemand vastnemen, riskeren woorden te star te zijn.

-Wil je een goed gesprek, bgin dan niet over een teveel aan gebrek van anderen, maar probeer door van uit jezelf te spreken iets negatiefs te veranderen.

-Iemand die aan porno is verslaafd, meent een dieper aanvoelen te hebben.

-Niets of niemand kan het op de wereld komen verhinderen.

-Medikamenten zijn er voor fysieke pijn, laat de andere pijn gewoon zelfgenezend zijn...alleen iemand met een anderen bedreigende zielskrater gooit men best een pilletje in z'n water.

-Het mensworden woelt voortdurend in die delen die je van jezelf en anderen niet accepteert...tot weinig nog moet worden geleerd en men vanuit een innerlijke rust berust.

-Rust gerust, ook voor de dood, die voor sommigen hemelse schoot, voor anderen een herexamen...buiten de school van het bioleven...of komt het herexamen eerst na de volgende bigbang ? Rust gerust, want altijd komen er andere dingen op je af...en was er ooit iemand die het te vroeg begaf ?

-Als je iets langs een logische weg niet wil doen, zal je er soms toch langs een andere manier naartoe gedreven worden.

-Je kan het leven en de dood wetenschappelijk verklaren, maar gelukkig voor eenieders verhaal, blijft er een groot stuk geheim...of slechts een moment lang begrijpbaar...meer kunnen we niet aan.

-Zonder ouder zijn kinderen niet. Met een teveel of tekort van de ene of de andere ouder soms moeilijker. En dan hebben we het nog niet over de voorouders.

-De droom is niet alleen aan de nacht gebonden en altijd van licht.

-De kleine en grote dingen des levens die mensen echt binden, verslijten niet.

-De donderbeestjes kondigen het onweer aan, eens gedaan...waar komen ze dan volgende keer weer vandaan ? Je kan konfrontaties niet ontlopen, je moet gewoon op tijd op goed weer hopen.

-We zijn zo vernunftig en toch doen we zoveel naar de botten, door opzettelijk naast goede doelen te sjotten, terwille van het plat gewin,...spin mens, spin en bemin.

-Wees wat je worden wil maar doe het niet uitsluitend om je in de ogen van anderen te bewijzen.

-"Ge moet dat de tijd geven", zei iemand ooit tegen mij. Al heb ik die iemand nooit teruggezien, toch gaat die waarheid nooit voorbij...al hielp ze maar één dag, 't is waar dat een waarheid ook op latere dagen nog veel vermag.

-In een land met weinig zonnige dagen moet je net dan geen gezaag aandragen.

-Al lijkt iets nog zo aanlokkelijk, al is iemand nog zo slim of mooi...vermijd geklooi...of je beland in je eigen kooi.

-Droomde van een wereld, kon overal op vakantie zonder gevaar voor bommen, in al die warme streken leefde men van het toerisme, de werklozen kregen geld om alle vijf straten een frietkot open te doen, de winst van de olie werd gebruikt voor de bewoners van door oorlog verschroeide streken.

-Denk niet te vlug dat je iemand echt kent, je zou je oren niet kunnen geloven als alles eens kwam naar boven.

-Wil niet alles van iedereen weten, dat heeft er al menigeen gespeten.

-Ieder wezen is een raadsel uit een ook genetisch bepaald verleden, uit geschiedenis en evolutie van de opvoeding, uit karakter en levensomstandigheden...

je ontsnapt er zomaar niet aan door je eigen raadsel op te lossen, maar door mekaars ontraadselaar te zijn.

-Als we samen een puzzel van de geest zijn, hebben we dan maar één specifiek en uniek plaatsje in het bestaan ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-do not unto others what they are doiing to you

-ik zei tegen een vlieg, 'laat me jou vangen, dan gaan we samen vissen'

-velen willen wel, maar grijpen de kansen die ze krijgen niet aan

-spreek op speciale momenten een beetje vrank soms tegen sommigen in plaats van ze te pamperen om de innerlijke konfrontaties die ze nodig hebben te willen stoppen

-vogels hebben geen bruggen nodig

-omdat je steeds nog zoveel niet weet hangen er soms onverklaarbare spanningen in de lucht...kalm blijven en geduld hebben als je vindt dat je op de juiste plaats jouw rol speelt

-een kou van iemand vatten kan, een slecht gevoel van iemand vatten ook ?

-vandaag schep je morgen

-a fellow swalow fell low

-als de zon schijnt zie je klaarder

-alleen zijn zendt soms signalen naar toekomstige ontmoetingen, velen blijven aarzelen, omdat ze in twijfel en gewoonte en gedeeltelijk gepredestineerd leven blijven hangen

-als men de beweging wegdenkt, bestaat tijd niet, en toch bestaat voorgevoel

-De dood bij leven al achter de rug hebben...is zoveel kennis,inzicht en wijsheid verzameld hebben dat je totaal vrij van vrees bent geworden en vol van overgave aan je innerlijke goede gevoel.

-Intimiteit, inzicht en inkomen...of wat de meeste mensen in meer of mindere mate boeit.

-Menselijke contacten zijn op het verleden gebaseerd en schuiven in het heden naar hun enig mogelijke plaats in de toekomst.

-Kleiner of gelijk aan nul kan niemand of niets worden en alles heeft een vorm.

 

 

Energetic quotes to meditate upon

Life is a training in understanding, resisting and enjoying.

To be able to support one another, one can learn.

There always are ordinary, special and to secret reasons why people do not get along.

After a hard winter, feeling spring, proud having survived.

Do not become a slave of money and then just die.

When one thinks about someone, often a library is opened in your head.

The higher the wisdom, the more intensity of observation, calm, the more mature the deed.

Such a strange ‘for’ feeling about others or yourself, where does it come from ?

Sometimes we only remember the dialogues we did not understand.

Analyzing what really happened often works on a longue term, afterwards.

Thinking positively sometimes needs it’s blessings and conflicts.

Drifted to far away from what you should be doing, it harms doesn’t it ?

Existing in function of the energy one leaves behind and regenerate from time to time.

The soul of a biological home, embryo, transformer to the spiritual world ?

Ration and Logic fall in love with muse and fantasy and give birth to inspiration.

Why is a first impression often so important .

Do you ever get the feeling something very funny is about to happen ?

Continuing doing what you don’t like sometimes for someone has an advantage.

Out of free will doing something important with positive consequences, special event.

When you feel too good, polarity is ready around the corner.

What happens always happens on a scale of evolution.

Something one completely forget, all at once it is there when one needs it.

One loves hearing people talk, but not if it is empty talk.

Orientate on your own strength to keep on your own course.

Sometimes one hides info for you, sometime it is best hidden for you.

Knowledge, red carpet for spirituality

Letting go weight by laughing, observing, showering, moving, toilet, walking… .

Marvelous, when taught flow through you without effort.

Madness sometimes is a crush because touching the sky to long or crawling too much.

Distance and walking together, both needed.

Understanding interaction in how things and situations come in too being.

Images that become symbols of and grow and grow to more insights.

Intuition is where one’ s soul reaches the spiritual world.

Interpretation of events, emotions, feelings, intuition…a lifelong task.

Like the weather, moods change, due to a number of conditions.

Preparing for each kind of moment when one meets someone serves the dialogue.

Sticking to a good feeling very often makes a lot more possible.

Posing questions at one’s self and others with the aim of getting more conscious.

In relations, separate the possibilities clearly from the difficulties.

A sense full of words can have more implications then practical and psychological ones.

Words are symbols of the daily as well as the spiritual.

Space and time, a lot more relative then we might imagine.

Send positive things in the direction of others, without always accepting missions.

Just ask for the strength your inner needs, when strength fails you.

Do there have to be studies about the healing power of knowledge, insights, wisdom… ?

In each period of your life you awake in yourself the things you must deal with.

Passing thoughts without words becomes easier when one exists intensively.

Measuring the evolution of oneself and the people one knows, not so easy.

The DNA, where past lives and works ?

To reach something, risk something even if it goes step by step and the summit is not yours.

Through the ones you know you understands the total picture more, sometimes less.

A searches for meaning is a kind of detective.

Magnetism, pigeons find their way home, we need a map.

Everything is a remix of what came before, with more and more consciousness.

Dead. Like a train station near the see…it seems like this is it.

Radiation. Physics. Chemistry. Bio. Soul. Thought. .Art. Spirit. Radiation.

Do not be each other’ s volcano that prohibits one from flying.

Burst out in something, that you get it over with.

Understand who you are and that you are who you were looking for.

Being is smaller than matter, but a lot bigger.

Each one knows the way he is, but not completely.

Evolution of radiation to our soul and radiation again. Holy trinity.

Are seeds in the air aware of where they can land to flourish ?

Put the top of a lemon in water and you get rings around the sun.

Lives, living, constantly prepared. Prepare to want.

The leaves of indignation lead to understanding sometimes.

To be or not to be, but what is to be ?

 

Watch out for accepting nearly impossible tasks.

You are a part of the solution as well.

Doing what one does, moment by moment.

Getting closer to the spiritual is living through all ,passed to you, facets of the soul.

Connecting the first impressions with the last for the time of being always.

The more confronting reality is, the more one pushes it away.

Not feeling well is not meant to push in the direction of others.

The karma of our own lives is looking for balance.

Do all personages know the meaning of the pieces they play in ?

Emotionally this is both a dangerous as heavenly world.

Our bio –soul- spirit produces better stuff then the factories of pharmacy.

One knows who one is by understanding the past better.

From an early age knowing what is in front of you, it does not work like that, but… .

That one and that one one will meet, slowly understanding why.

Dead. Return to separate elements. Radiation. Relations. Exchange ?

Life is a daily preparation of improvement of the quality of being.

One cannot remember all of the inspiration…it will find road to reach us again.

Wisdom not only comes on a top, also by descending, resting, meditating.

Dreaming, a surrealist remix, works of art with and without message.

Earth, hereafter, thereafter, always NOW is more easy to understand.

Time, does it exists only for those who do not feel well in their skin ?

The past, that what was, always in repetition to prepare the next show.

Both the literate and not literate do not always understand all structures.

One often forgets, speaking words, thinking is energy as well. Energy has consequences.

Energy is also faith, acting, believing… .

Insight that leads to energy is shared, exchange, experienced, not only tapped.

One cannot and does not have to be able to support all the pain of others.

Being satisfied often helps against too much or too little.

Keep on swallowing without learning, you must be wanting to become a zombie

Each awakening is a change to write a prolongation.

Wanting somebody at your side and only thinking of yourself is nearly emptiness.

In the book off all, each person is one of the different kinds of personages.

To give yourself your life back, understand it’s roots and plant understanding.

On moments you realizes the meaning of it all…one feels great.

On joins life starting from all those reasons for living of others too.

You’ve got it, or you don’t…or nearly, but you can get it…what ?

The meanings of the meaningful, hard to understand ? Nonsense easier ?

Becoming is experiencing by observing and acting or not acting.

Acting or not acting. The wright words, silence, listening, intervening...

…by doing so, wisdom an progress come easier…interpreting the unbalances.

In fact sometimes everything is too crazy for words.

Connecting and combining while understanding is almost the French word ‘religion’.

Make some time for nature from time to time.

Observe and commentate inside, outside, free from stress and circumstances.

Wish some good things from time to time.

The greater your interests and your desire to know you are and what you can do, the more you can control your life. Emotions are a teacher in different phases. We can change direction every time we understand more and know what we want and don’ t want.       Then we can act or not act from a balance situation…with the hope and believe that this acting will be positive for yourself and others…even if in the beginning it does not appear like it will be. Who can understand for others which direction will be positive for them ? The answers lay in our environment for the grasping if we really want…if we didn’t give up searching, that is.

Without wires, there isn’t a single electrical lamp that burns (except for those with an inner battery). We exist because of inner power and connections.

 

De echte kunstenaars

Wandel door onze steden en dorpen..

Wie bouwde alles wat staat en beweegt en in onze winkels ligt ?

Wie onderhoudt de akkers, de plantages en weiden ?

Het werkvolk begot. Zelfstandig of als loonkracht op zich.

 

b)de wereld van de arbeid

WP_20151114_14_09_51_Pro.jpgmet dank aan

professor Jacques R.Pauwels

Octaaf Poezie b) De wereld van de arbeid

 

telekommunikatie 1

Het welke is jouw nummer ? 1

De echte kunstenaars 2

intro octo-politico 2

questions for workers, dear comrades 3

gelijktijdig 4

't gaat soms te ver 7

al jullie gemarchendeer met pillen 7

emailreklame 8

het waanzin   8

niet ons lot     8

madness       9

het sterven van de rupsen 9

voting 10

song for the worker 11

text for the worker 12

niks meer te koop   13

opa indiaan   14

lessons from history 14

kameraad arabier 15

meer arbeidenden in aktie 16

ontmoeting met het Lommels Friedhof 17

intermezzo 19

you call yourself a president ? 20

while it is so silent here...       20

disarmement 20

to the new generation 21

Middle East Madness   21

toerisme in het beloofde land 21

Detroit's protest against the invasion 22

Wordt het al een beetje duidelijker ?   22

Besef 22

Een strookje land onderaan een Oosters kontinent 22

Max Havelaar 23

Politiek via filosofische invalshoek 23

Kanä schuilkelder 23

                                                       

Labour Party versie sociale demokraten GB 2006     23

Uit jezelf leren werken 24

Linkse hergroepering ? 24

Zoutontziltingsfabrieken 24

Fiktieve vogel 24

De politiek van d'ouwe tijden 25

Congo 26

Burgeroorlog in Mesopothamië 27

Stel het eens even anders voor 27

inzet van ons voor hen             28

Mindcontrol                               28

Terwijl we onze families verzorgen 28

Neonazischurft                           28

Uitgeteld 29

de stem-voor-mij-rage 29

Toch minder oorlog op komst ?   30

Gij die oproept tot geweld 30

zacht tegen hard 30

onvervulde wensen 30

rechtse overlopers, ...sociaal zijn is altijd beter 30

Belgenlandje 30

Gemeentehuiskoorts 31

0110_2006 waves 31

donkere fruitplukkers 31

Christophe l.hulp op kleine schaal 32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)de wereld van de arbeid

telekommunikatie

Adam en zijn madam deden het al

Als ze in de naburige stam iemand wisten wonen

Klommen ze hoog in de bomen

Al schuddend met de takken

Nodigden ze de buren uit om af te zakken

Wat later ontdekte men het vuur en de rook

En bestond de kommunikatie uit wat smoke

Toen begonnen ze hun klanken in tekens om te zetten

Zo lieten ze op een rots in schrift iets achter waar ieder moest op letten

Aldra ontdekte men nog later het papier

De grote conkurrent van de huiden en het dier

En terwijl het paard met berichten ging ronddraven

Ging de post al gauw van haven tot haven

Met een soort molenwieken seinde men vanop menig heuvel

Maar men vond weldra ook een oplossing voor dit euvel

De draad , eerst boven en dan in de grond

Was het modernste dat men voor de eerste wereldoorlog uitvond

De telegraaf en telefoon dan snel geboren

Dra konden we mekaar eindelijk vanop grote afstand horen

Natuurlijk konden we het niet laten van ook

…beeld, geluid en tekst vanop afstand op mekaar los te laten

en uiteindelijk zijn we weer waar het begon

jij zapt of zept of biept en ik kom.

 

Het welke is jouw nummer ?

Eerst pakte je gewoon je horen op en was het de madam die zich op de centrale bevond…die je dan via het hersteken van koorden doorverbond

Wist ze het nummer niet meer van buiten

Moest je daarom nog niet achter je aansluiting fluiten

Ze zocht het wel voor je op op haar gemak

Het kaartje zat altijd wel ergens in haar groeiende kaartenbak

Hoe meer abonnees en nummers over het telefoonnet zwierven

Hoe vlugger alles meer en meer zonder ’s mensenstussenkomst geschiedde

Maar hoe gaat het, je schrijft niet alle nummers van wie je kent ook op

En slechts weinige daarvan blijven zitten in je kop           1.

Dus moesten de telefoontelefonisten blijven ter hulp snellen

…met het antwoord op de vraag om nummers om die en die eens te bellen

wat men allemaal al niet vraagt ligt tegenwoordig door de moderne stress

…zwaar op de maag

Al die transakties moeten maar meer en meer opbrengen

Zonder dat je er nog veel menselijks kan tussenbrengen

En als je binnenkort helemaal met een computer klapt

Is er weinig kans dat ’t em je iets teruggrapt.

De echte kunstenaars

Wandel door onze steden en dorpen..

Wie bouwde alles wat staat en beweegt en in onze winkels ligt ?

Wie onderhoudt de akkers, de plantages en weiden ?

Het werkvolk begot. Zelfstandig of als loonkracht op zich.

intro octo-politico

NO JOB. A LOT OF TIME TO ASK WHY.

WORKING. PRODUCING MORE. THE RHYTHM HIGH.

TIME IS MONEY. TIME IS CALCULATED.

THE WORK YOU'RE DOIING FRUSTRATED.

CANNOT FIND SOMETHING ELSE RIGHT A WAY.

THIS IS NOT SUPOSED TO BE THIS WAY.

COMPETITION IS KILLING SOLIDARITY.

WHY POVERTY, WHY TO MUCH PROSPERITY ?

SCHOOLS, PARTIES, PRESS, UNIONS IN VAIN EXPLAIN.

EACH PASSING DAY ABSURDISM STRIKES AGAIN.

SOLUTIONS OFFERED TO SAVE EACH GROUP's SKIN.

HOW CAN A REAL ALTERNATIVE BEGIN ?

TAKE A CLOSER LOOK AT OUR SOCIETY.

FIND OUT WHAT HAPPENED TO HISTORY.

MONEY, POWER INFLUENCE DAILY LIVES.

THE PSYCHOLOGY BETWEEN HUSBAND AND WIFE.

DO NOT NEED ADDICTIONS ANYMORE.

IT IS TIME TO RESTORE.

FIND OUT WHICH EMOTIONS BLOCK CONSCIOUSNESS.

FIND OUT THE CAUSE OF DISTRESS.  

DEVELOP THE STRONG PART.

LOVE KNOWLEDGE AND ART. BE SOLIDARY WITH THE JUST.

TO EACH HIS PART OF THE WORK IS A MUST.

TAKE SOME TIME FOR SILENCE AND NATURE.

YOU ARE NOT A MINDLESS CREATURE. THE TRUE MEANING OF BEIING LOYAL :

DO NOT LIVE TO WORK AND BUY, DON'T SPOIL.

THE HIDDEN SYMBOLISM BEHIND LIFE...CUTS YOUR WINGS IF YOU DON'T BECOME ALIVE                                                                                                     2

QUESTIONS FOR WORKERS, dear comrades

Why is it we are still being ruled by representatives of bancs ?

Why you work so hard while so many are without a job ?

Why is having a job not normal ? Why can't you easily find a new job ?

Why our telecom services, our energy and transport are not free ?

Why still not one worldcurrency or an administration based on need ?

Why some of us need the discpline of old ideologies to function ?

Why not our inner discipline or the one of our colleagues in charge ?

Why not we but them should be afraid of doiing away with speculation ?

Why does the same product does not cost as much everywhere ?

Why is poverty a form of official slavery ?

Why so few people control so much wealth ?

Why so few robots comand so many soldiers ?

Why religions are not as much spiritual then our inner energy ?

Why imperialism calls war humanitarian aid, free world and democracy ?

Why do criminals control economy, whether in USA,ex- USSR or Liberia?

Why do tradeunions follow the games of bigmoney ?

Why do we not understand that 'foreigners' can be workers to ?

Why we still make weapons to kill our comrades elsewhere ?

Why do kings anq queens still exist ?

Why not use technology and technocracy to build a beautifull world ?

Why doesn't education teaches more about human sciences ?

Why do we pay taxes aswell for putting mines as demining them ?

Why do factories or aerocompanies close when demand is so big ?

Why are farmers payed to destroy or not produce, while so much hunger ?

Why so much short of housing ?

Why our dogs and cats eat more money then some earn ?

Why their system survives by means of crises, wars and exploitation .

Why do we keep on collaborating while modern fascism is so strong ?

Why our media talk in favour of what's gooing on ?

Why is the right to vote, the right to say yes to the system ?

Why don't we put forward our own program first ?

Why don't we defend our own alternative in the enterprises we work ?

Why don't we invite the jobless to join our reunions ?

Why don't we develop our new strategy to put our demands in power ?       3

 

 

                                                                                              GELIJKTIJDIG

Jonge gasten achter flipperkast, jonge gasten achter toog,

een juweel dwars door het vel boven hun oog.

Spelen hun passieve spel, opgaan in consumptie.

 

Weer bommen verdommen; domhoudende bommen;

die de stilte boven Syrie en verder verstommen.

En dat met Pasen, de kiezers en hun keizers van d'USA en de rest;

de gebrainwashte gelovigen van elk van de kampen; zien hun illusies

door hun Kerken en Staten bevochten...doel van het spel...

de superrijken meer rijk, de armen in krotten.

Had den Christus voo z'n leven te geven opgeroepen tot geweld;

waren er misschien nog veel meer in zijn naam afgemaakt...

Het was te vroeg voor zijn ideeen, met welke taktieken kan er van zijn

woorden nog iets komen ?

 

Ieder z'n eigen pas, z'n eigen emotionele wissewas en ijdelheden.

Ieder z'n plaats in de overoverdrukke produktie of in het niets

of onzinnige dingen moeten doen.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn, hoe krijgen we spekulatie klein ?

't Begint al 's morgens; d'ether spuit reklaam,

d'eters vreten hun antibiotika en hormonen;

de dochters en zonen gaan in kritiekloze scholen wonen voor de dag.

Pa en Ma's, zorgen voor het geld; temidden een wereld van gewingeweld en overburokratie...voor wie, voor wie ?

Omdat 't altijd zo is geweest ? Wij in de bres voor het gouden beest.

A knipt kaartjes op de dure trein; ondanks de vele politieke woorden over het properder vervoer en het zuur in de lucht, de bosbranden, de warmere aarde of de anti-ozonbucht.

B zetelt voor de mutualiteit; een schone zaak; maar volstrekt overbodig in een sociaal verdergevorderde maatschappij. Pas, kaart, vignetjes...

en meer van die regeltjes en wettjes.

C werkt voor de promotie en belt de hele dag rond om te verkopen...wat kan men nog meer van 't leven hopen ? Iemand die iets nodig heeft gaat er toch gewoon om...

Waaarom al dat geld in die reklaam ? Waarom ? Zijn wij echt zo dom ?       4

                                                                                                                

D breekt voor de zoveelste keer dit jaar het wegdek open...weer een ander telecombedrijf moet immers z'n kabels kwijt...en de gas , d'electric, 't water en de teevee zijn allemaal privé; dus coordinatie in 't algemeen belang ...da kan niet zijn...en we moeten toch ook ons asfalt verkopen. E is sportman van beroep en verdient poen met hopen...om hem te zien lopen willen we allemaal een stukje minder kopen. F is aandeelhouder van beroep. Hij zit met zijn geld gekneld tussen investeren en verteren; als hij niet genoeg kan terugverdienen, sluit hij zaken ; niet dat er niets meer valt te maken; maar omdat z'n geld sneller groeit als hij er in een andere sektor mee knoeit; snoeit of gooit...alleen z'n werkmensen ,vergaat het berooid; als ze reageren worden ze door de top van hun bonden gekooid en geplooid. G is general manager en leeft met de bevelen van F op zak. Hij rekent uit hoever men uitbuiten kan...riskeert meestal geen gevang...want de wetten staan aan de kant van de ' nv Aan ons persoonlijk vermogen raakt men niet, zelfs failliet' en daarenboven zit menig dikke, wettelijk verkozen piet in onze raden van bestuur...zo kumuleren ze nog meer op de duur. Voor Jan met de pet geldt niet zo'n pret...hij dient te worden 'opgelet' door iedereen tussen de general manager en de ploegbaas... met het 'meer verdienen ' als aas.

H doet in banken en verzekeringen en verdient geld met ieders rekeningen;

ook via pensioensparen probeert men geld te vergaren. Geld is voor hem niet een eenvoudig hulpmiddel om simpel mee te administreren; maar een middel om fortuinen mee te laten renderen. Heb je een paar miljoen te kort voor een huis ? Geen probleem, vraag het hem, en twintig jaar later ligt het bedrag dat jij leende in zijn kluis. Hij heeft geen geduld, want ook via de Staatsschuld vergroot hij zijn gouden bult. I, is journalist, die de waarheid vernist en zich beperkt tot de feiten omdat z'n baas nu eenmaal ook overal met z'n geld zit misschien en buitenvliegen ambetant is bovendien. J is boer en mag altijd maar minder met z'n aarde; kan z'n ziekgemaakte vee soms alleen nog veilen aan gesubsidieerde brandhaarden. Komt hij in opstand, dan ziet hij zeker geen cent; van diegenen die beletten dat we de hongerigen ook een gevuld bord voortzetten. K werkt voor de Post; 't is hij die van 's ochtends vroeg door alle weer en krost; voor een karig loon; met verlof waar hij niet moet om vragen; moet ie zich straks nog meer gaan afjagen.

L is ambtenaar en zit in een papieren doolhof; voor een loontje waar z'n bazen aan de top om giechelen; met reglementen waar hij zeker niet mag aan wiggellen,                                                                          5.

zit hij dagelijks het leven van de massa tot en met de buitenlandse politiek mee te helpen bepalen en betalen...zonder nog teveel van zichzelf te balen.

Wie kan daar nu nog aan uit aan die duizenden statuten en schalen ?

M is kunstenaar, maar daar mag je niet van leven, want wat brengt dat nu op, al die mooie woorden voor de kop ? Of het laten zingen van kleuren en vormen...

is dat nu belangrijk voor ze komen...de wormen.

N is militair en men houdt hem klaar voor als hem moet gaan knokken...

tegen diegenen die men in 't buitenland ook kon verlokken...of men houdt hem 'inzetbaar', voor als wij weer eens worden de sigaar.

O is in spiritueel mens, bezield bezig met de mensen en dingen die hem omringen; hij neemt god en kerken en religies voor overgangsfasen naar de ontdekking van het ware innerlijke en vindt zijn kracht in de natuur die alles schiep en schept en ons gelukkig met z'n geest heeft behept. En...ook al zijn er voor de twee soorten pijnen ,het stoffelijke en het andere bestaan, niet alle twee medicijnen...hij weet van veel het zijne...

Het klinkt wellicht wat raar; maar dees beroep is zeker geen koopwaar.

P is bij de polies en doet nuttig werk : de dronken chauffeurs uit verkeer halen, ruziemakers kalmeren enzoverder...chapeau ! Toch zou hij ook tegen ons kunnen worden ingezet...dus opgelet ! Q das die van U. Alles ok als 't snor zit, zoniet, grote 'fit'...en langswaar dan 't energieverlies compenseren...zonder teveel miseere ? " Omwille van Uw hard gemoed, boet gij boet gij goed" Als iedereen zorgt dat hem content is, is er met een ander niks mis; dus kom niet teveel zagen; maar leer je ware gevoelens uitdragen...ook in zware dagen R is revolutionair en naast veel uitleggen moet hij met z'n soortgenoten overeenkomen; maar ze bevinden zich in verschillende stromen...die eens toch in de zee uitkomen, ondertussen kunnen ze slechts altijd weer hopen en dromen van aan de macht te komen

S is een stukje groen; waarvan de geldzucht vindt 'niks mee vandoen'

T is telekommunikatie, je kan er enorm veel mee en 't is nog altijd geen recht, maar iets waar men om veel centen om vecht. U ben jezelf en wat je ook doet, wees geen muggezifter, want we spelen in een heel onnatuurlijk stuk...om ons gelijk en geluk V is de overwining die we alle dagen een stukje kunnen behalen om onze toekomst toch een beetje mee te kunnen bepalen.

Wee is de keerzijde van het wel...weet je snel X is de onbekende medemens die net als wij dezelfde en andere moeilijkheden tegenkomt en die in ons niet mag worden verstomd                                                                                  6

Y is de vrede en haar vele gezichten; waarnaar we ons met alle middellen moeten leren richten.

Z is een alternatief samenlevingsmodel; met op alles een abonnement dat direkt van ons pree mag afgaan; de rest zullen we wel voor eten en drinken en wonen afstaan.

 

't gaat soms te ver

raken aan de geheimen tussen buiten hemzelf en vanbinnen

dagelijks tussen onbegrip en commercie beginnen

de armen der wereld die men ons als minderwaardigen serveert

de rijken aan wier systemen men de rest van de wereld modeleert

zonder geld, geen titels en geen macht

mét geld het lawaai van de bommenwerpers, dat de ziel verkracht

hun systeem deelt de samenleving in vakjes in

wij blijven mooi stil zitten, middenin

de grenzen tussen onze kleine ruimten DUREN

af en toe mogen we eens door de kieren turen

maar alles is oh zo wettelijk en geregeld...niets dat ons helse ritme ontregeld

 

AL JULLIE GEMARCHENDEER MET PILLEN

HEBBEN JULLIE JE AL WEL EENS AFGEVRAAGD OF MENSEN DAT WEL WILLEN ?

AL JULLIE VOORSTELLEN OM GEZOND TE BLIJVEN

OM TOCH MAAR POEN KUNNEN BINNEN TE RIJVEN

ALS JULLIE ECHT GEZOND WILLEN LEVEN

MOETEN JULLIE DRINGEND BETER GAAN LEVEN

AL ERGERDE IK ME VAAK AAN JULLIE GEMAIL …

VOORTAAN STUUR IK JULLIE DIT GEDICHTJE MISSCHIEN WEER…

OF OOK WEER NIET…misschien verdienen jullie het nog niet

NU MOET IK DIT NOG IN HET ENGELS VERTALEN

ANDERS HAAL IK OP ‘t INTERNET GEEN VOLLE ZALEN

MAAR ALS JIJ ; TOEVALLIGE PASSANT IN M’n LEVEN DIT AL LEEST

IS HET VOOR MIJ OOK REEDS MOOI GEWEEST TOCH GEK, SOMMIGE DINGEN SCHRIJF JE OP

ANDEREN BLIJVEN STEKEN OF VERDWIJNEN IN …JE KOP ?

NOG ANDEREN ZIJN ALLEEN ERVARINGEN VOOR HET LIJF

…OF HET GOEDE DAT JE DOET IS OOK ZO GEEN ITEM VOOR GESCHRIJF

WIL IK JE NOG OP EEN ANDERE MANIER DAN MET SCHRIJVEN PLEZIEREN…

LAAT ONS DAN GEWOON DE DAGELIJKSE REALITEIT VIEREN

GENIETEN VAN ZOWEL HET BANALE ALS SOCIALE

VAN HET KILLE EN HET PRILLE ...VAN DE LUIDRUCHTIGE EN DE STILLE

VAN PILLEN EN ECHT VOORUIT WILLEN...VAN BRAVE MENSEN EN POTENTATEN

VAN LIEFHEBBEN EN VAN HATEN                                          7

                                                               EMAILREKLAME

jullie moesten je schamen

AL JULLIE ONGEVRAAGD GEZEUR OM ME TE WILLEN VERRIJKEN

GA ER ERGENS ANDERS MEE ZEIKEN

 

HET WAANZIN

het waanzin waart om ons heen, besluipt eenieder

opvoeding en commercie houden het waanzin in ere;

media voeden het doden van elk medicijn

relaties, gevangen gehouden binnen oude geldwetten

en oude driften, echte grenzen zelden overschrijd

nationalisme, imperialisme, alle dagen binnengelepeld binnen staten die zogezegd bestrijden wat ze zijn : fascistisch en door lieve-geld-beesten geregeerd

voor het waanzin is vrijen ...neuken; geen ziel die met z'n sexe een andere ziel penetreerd of ontvangt, maar een kunstobjekt, al of niet op batterijen...

of een overwerkte driftjanus die van iets af moet

voor het waanzin is religie geen verbondenheid met het bewustzijn van de elementen waar we vandaan komen en geestrijker terug naar toe moeten, naar de aarde en het licht...maar een geheel van regels die het lijden goedpraten

voor het waanzin is je te pletter werken, 'stressbestendig' zijn

voor het waanzin is onderontwikkeling niemands schuld

voor het waanzin kan er gewoon geen betere maatschappij met openbare diensten voor iedereen komen

voor het waanzin garandeert alleen het winstbejag arbeidsdiscipline

voor het waanzin zijn werkeloosheid en oorlog gewoon

voor het waanzin wordt mouw gevleit op basis van loonverschil

voor het waanzin komen er alleen winkels met goederen bij,,

geen winkels met ideën...het waanzin dat zijn ook wij

NIET ONS LOT

Gij naamt niet de macht in 1914, neen gij hielp mekaar uit te moorden

Uw zogezegde vertegenwoordigers collaboranten, goedbetaald,

keurden de rekeningen voor Uw afslachten parlementair goed.

De 20er en 30er jaren, gevangen tussen het spel dat fascisme en 'demokratie' met mekaar spelen; weer gefopt.

Weer mekaar uitgemoord. Men vreesde jullie, men gaf een klein deel van jullie voordelen.                                                8

                                                                                                                

Welvaart groeide; oorlogen bleven duren;

Echt reageren bleef beperkt, onschadelijk voor de grootbezitters.

Geplaagd door absurditeiten, stress, zinloosheid, blijven jullie meedraaien...in het wiel der geldgeschiedenis, hopend op het grote lot

De betekenis van dat woord 'lot' totaal vergeten

MADNESS

All around us , stalking everyone

Education and commerce, honoring it

Media feed the killing of medicine against it

Relations being kept within the old economical rules and instincts;

Not often the old borders are overcome

For the Madness, making love is reduced to fucking;

not a soul that penetrates and receives

another soul with it’s sex .

For the Madness being spiritual is not about the connection between the elements that created us (earth, light, energy…)and our consciousness now… but all about making more money then your neighbor

For the Madness, working like robots is being stress free

For the madness underdevelopment is necessary

For the madness, no other society with free public services is possible

For the madness , it alone can guarantee disciplines

For the madness unemployment and war and poverty are normal

Madness can buy us, and then we feed it; whatever victories we think we made.

                            het sterven van de rupsen

sociale mensen zijn het zaad van de toekomst

de aarde is de eicel, de milieuvervuiling de misval

het militarisme, de verplichte vruchtafdrijving

imperialisme van enkele staten, een schadelijke insecticide

de superklasse, kleine benden hyena's

absurde levensomstandigheden, de materie voor verandering

de oude staat, een vergankelijk cocon

onze organisaties, vlinders...de hunne, roofdieren zonder honger

onze leiders, veel handen op één buik

inhoudelijk samenlevingsbeheer, één wereldwijd verbonden welzijnsplan

waarvoor gekozen vooraleer de te kiezen dirigenten van de projektlijsten   9

                                                                                                                

één telekomsysteem, voor iedereen toegankelijke zelfadministratie

DAN KOMT HET GELUID VAN HET STERVEN VAN DE RUPSEN

de nieuwe, vrije mensen, van oude en moderne slavernij bevrijd,

zouden vlinders kunnen zijn, verscheiden en gelijk

geschapen voor waardevolle vluchten tussen al het schone

dat kunst, liefde en leven bieden kan

voting

We vote for the ones with lots of money to spend on their campaigns

We vote to keep on producing inequality

We vote for further collaboration in wars and pollution

We vote to guarantee human rights for the few

We vote for less culture that touches our soul

We vote for keep on watching sensation

We vote for the ones who were in opposition before elections

We vote for the ones who did not make a difference in last election

We vote because our alternative isn't organised enough

We vote because we believe some cheap promises ...

that die behind their negociation-desks

Wonder if there will come a day that the individual realises his power

Comes at work and starts to work slower the first day, slower the second,

slowest the third...starts talking with his fellow-workers about it all.

Wonder if there will come a day when workers start talking about their lives :

Do they get enough holiday ? Why do they pay to much for everything ? Wonder when they will realise that a lot of the work they are doiing is not necessary, and a lot is not beeing done.

Wonder why and when and how organisation will grow.

By demanding more money and by working less stressed ?

The money-system will die quicker, but will have to sack us even more.

Why not beiing one step ahead of this all : and demanding it's abolition ?

Wonder if we can be disciplined enough to keep on believing in our new dream. Wonder if we get used to work out of solidarity instead of working because out of necessity. I think in the end we will.

 

 

 

 

                                                                                                                 10

SONG FOR THE WORKER

To earn a living as a one man company can be a delight.

For many 'independants' it has become an enormous fight.

It started years ago, if you were not a big farmer, you had to go.

Agroindustry has poisoned a lot of the cattle, it's time to start the battle.

Let's do away with injecting hormons,antibiotics, giving dead meat to cow

The sensible and honnest farmers know better how.

It isn't a question of beiing able to pay more for more quality.

But a question of honnesty, not believing in insanity.

Investing in health instead of spilling to much wealth.

 

To earn a living as a litle enterprise can be very nice.

Working together in a close team can sometimes be a dream.

But when competivity gets to tough, workers often get enough.

Their lttle boses being obliged to attack their former friends

No longer they can pay the same amount of cents.

 

To earn a living in Statecapitalism can be a mockery.

Because to many overpaid bureaucrats at the top can take away your job

Even while you are at work with no usefull thing to do.

Or belonging to the part of the collegues with to much to do.

Your life is really no delight and badly needs a fight.

 

To earn a living in a half State owned company

Is not the key for a better destiny.

Every month more oppression is invented.

Priviliges divide the discontented.

The unions of classcollaboration do not give the answers.

Just as the rest of bourgeois politicians they see us as puppet dansers.

Prices for pubic services rice; proletarian masses atomise... is big money's only advice.

Meanwhile all those who think they can stay..

put on a comedy show to please the bosses in any way.

To earn a living in a big private capitalistic machine, is the biggest hell

We ought to do away with as well.

So later on we can tell children : work at ease, work is meant to please

Don't care about profit-making, the world is ours for the taking   11

Money is only something you can use to exchange

Handed over in more equal parts it can rearange.

This speculation-mad world considers humans as economical worth.

Put the system out of it's misery, where it belongs, with the dirth.

It's time to realise we pay a terrible price for this 'his masters-disguise'

Pollution, stress, poverty, wars and famine are things to examine

And to do away with in time...if not, we're also guilty of the biggest crime

text for the worker

You give the best of your own, the invisible, living on your money get you down. Their money makes you suffer, they control every second of your life

They use your mates to punish you when you get weak

Of course, they are better organised and control all structures

the newspaper, the art and teevee, the internet and your talk at the pub.

Their parties got the power, their paliments inspired by their race, their language, their ecology, their religion, their freedom of the strongest.

Their elections don't talk about exploitation, their unions locked you out,

or put each of you in an isollated box. When are you going to attack ?

Of course, their order reigns and you've got some cash.

They keep on restructurating and close the factories

in times with so much hunger

What you faught for, they'll take back again. Their new bloody world order marches ; while they spoil a few of us to keep strong themselves.

While old structures control, your own program, can't be born

You cannot choose your leaders, you stay isolated...afraid, they cut your wings each day... untill you don't fly no more

and the next generation steps in their tricks again

Give us the right to live and work, we will create welfare and income

If their system cannot give this, we'll take the means for it

We don't need complicated calculations. We count and divide.

Give us free subscriptions for almost everything, and we 'll do all the work;

our way, equally, without harming nature.

Give us time to think and talk and discover who we are,

we're not jus that political and economical animal,

we have our human needs as well We want to discover other cultures, not bombing them. We want to get close to those inner energies we discover,

not follow their rivaling churches.We will make good things happen in time.   12

                                                                                                      

meer te koop één dag is er nodig om de wereld te veranderen

niet meer geloven in een begin, alles eeuwig middenin

één geheel werd wie we dagelijks zijn en worden

van atoom tot cel tot onszelf en de anderen en daarna het andere

wat is kan en moet van vorm veranderen

laten we god gelijk stellen met het goede

dat zal de wereld al minder doen bloeden

in liefde een hele dag aangenaam blijven

kinderen mogen ons vandaag om onze driehoeken bekijven

biologische jaloersheid kunnen we toch zo slecht aan

een verhouding laten we best niet beginnen voor de andere is gedaan

vandaag iedereen aan 't werk en hoeft alleen wat echt nodig is

kom je zonder werk te vallen krijg je iets anders dat zal bevallen

boeren gaan veel extra hulp krijgen, verstedelijkten hun ogen weer blinken

welk een werkgeluiden gaan er dan vandaag weerklinken

die van treinen, bussen, trams die we gaan maken om ons te vervoeren

die van auto's voor wie 't genot van de fiets nog niet kon beroeren

die van PC's die het leven van vele bomen gaan sparen

die van wind-en zeemolens die onze elektriek gaan vergaren

de olie doen we de oliebonzen geleidelijk kado

dat ze er zich maar in wentelen of zo

vandaag eens weinig vlees en veel ander lekkers

maar zoals alles met mate, dan hoeve we geen slechte gewoonten te laten

vandaag iedereen naar het bedrijf en kantoor en fabriek van zijn keuze

tijd voor overleg en een babbel wordt onze nieuwe leuze

een babbel over wat en hoeveel en aan wie we gaan leveren

over geld en kostprijs gaan we echt niet meer zeveren

zij die het hadden konden het tot gisteren nog opmaken

aan hun onroerende bezittingen zullen we niet raken

alleen waar ze zelf niet kunnen wonen en waar we werken mogen we kraken

ook de politiek wordt vandaag bijgewerkt

door internationale programma-verkiezingen versterkt

door bekwame vakmensen op projektlijsten verkozen bekrachtigd

dan kunnen we wereldwijd aan 't werk, ééndrachtig

dan komt er door echte arbeidsverdeling meer vrije tijd

dan zullen we ons van allerlei soorten verdeeldheid hebben bevrijd   13

dan moet alles wat is gebouwd niet meer worden kapotgeschoten

om de winsten en de strategische posities te vergroten

dan zijn er geen staten meer die men kan claimen

slechts gemeenten, provincies, landen en continenten, het ene

dan vertrekken er enkel nog militairen om dijken en scholen te bouwen

dan hebben we een politie die we volledig kunnen vertrouwen

dan heeft het geen zin meer om op percenten te spekuleren

dan verlaat je je land niet om het te ontvluchten maar om te leren

dan komt er tijd vrij om te reizen naar mekaars landen

in plaats van de rijkdom naar het koude noorden te verpanden

eindelijk krijgen kultuur en innerlijke verdieping een kans

we leven maar even dit leven en zijn niet gemaakt van kadans

eindelijk kunnen we de waarheid over onze geschiedenis onderwijzen

en de echt moedige mensen in plaats van de moordenaars prijzen

eindelijk zullen journalisten schrijven wat er toe doet

kunnen schrijvers vertellen over de mens en niet 'het volk' zijn gemoed

geen verhoudingen op bezit en geld gebaseerd

al die oorlogen zullen ons dan toch iets hebben geleerd

alleen zij die hun inzet niet leveren zullen zich vervelen

zullen het sociaal zijn ook wel willen leren

het wordt een erezaak in een winkel niet te veel mee te nemen

we hebben geen keus of we moeten het geld weer als systeem aannemen

het inhoudsloze ontploft als we geven om mekaar

autoriteit en hierarchie worden dan een mooi gebaar

negatieve emoties houden we voortaan voor bekeken

de tijd van afgunst is verstreken

het hangt allemaal van U en ons af

hoeveel we van dit alles kunnen waarmaken voor het graf

wat zal het zijn, de geldzweep, het gezever en geleuter

of geld, desnoods als neutraal instrument en geen voortdurend misgepeuter

 

OPA INDIAAN

zat vredig een pijpje te roken

toen de troepen te paard aankwamen? hij zou net het vuur aanpoken

toen ze de leden van zijn stam gevangen namen

het einde van het leven in en met de natuur

het begin van het leven in hoge betonnen huizen       14

grond en vruchten, dieren en andere wezens kregen een prijs                

ertsen en olie moesten worden ontgonnen

het leven, voortaan gemeten in geld

geen eeuwige jachtvelden, geen respekt voor de oude kampvuren

we werden en worden door luid en stil geweld geveld

het eeuwige spel van geest en natuur ondergaat de geldkuren

 

LESSONS FROM HISTORY

Can lessons from class-struggle become descisive ?

Or does evil continue to be permissive .

                           

KAMERAAD ARABIER GEDICHT

Ik kom uit het kleine Belgenland, eeuwenlang onder de voet gelopen.

waar men eeuwenlang op vrede is blijven hopen.

Net als jullie ook beschavers en onderdrukkers zijn geweest;

dachten wij ook te hebben afgerekend met menig kwade geest.

Met al diegenen die onze streken met hun hebzucht stenigden;

hebben we ons toch voor een stuk kunnen verenigen.

Maar het spook van het imperialisme, hebben we niet onthoofd;

vandaar dat er maar geen brandhaarden raken gedoofd.

We bedanken jullie voor jullie bijdrage aan de beschaving;

ook voor de warme winteravonden met jullie olie als laving.

 

Ook onze machthebbers proberen ons te verdelen;

zeurend over kulturele verschillen, op emoties inspelen.

Met wetenschap hebben we ons hier geestelijk beziggehouden

In 't onsterfelijk atoom en het goede; was wat we vertouwden. Niet alleen jullie hebben het moeilijk met het thema man en vrouw

: ook wij zoeken onze weg in het land van 'ik hou van jou'. Schep moed, laat ons ieder met onze geweldenaars afrekenen;

laat ons samen, hier en ginder, een ander plan tekenen.

Een wereld met voor iedereen een nuttig werk, een vast inkomen;

een programma goedkeuren dan verkiezingen, op projektlijsten opkomen.

Dan zenden we legers uit om huizen en zo te bouwen;

herstellen we al werkend het vertrouwen.

Dan kleden, voeden we ieder, onderwijzen menswaardige dingen,   15

produceren, verdelen op gelijke basis ; spekulatie verdringen.              

Dan roeien we al hetgeen het welzijn bedreigd met wortel uit;

overwinnen we negatieve emoties, is ook hun sprookje uit.

Dan komen we zoals toen, in 't Cordoba voor Columbus samen,

om ons filosoferend in de strijd voor werk te bekwamen.

 

Die leiders die afspraakjes met het grote geld maken;

zullen onze toorn, onze vastberadenheid en verzet smaken.

Hou stand nu de maskers der geldvazallen beginnen vallen;

de klasse die ons het slagveld insturen mag niks meer verknallen. Zij worden niet ingehuurd voor een beter buurt ;

maar opdat de heerschappij van 't grote geld voortduurt. Kies jullie eigen leiders;

het woestijnzand met arbeidersbloed kleuren,

had nooit mogen gebeuren.

 

Kameraad Arabier deel II

strijd op basis van klassebelang,

weet dat elke fraktie van de bourgeoisie in binnen-of buitenland,

je uiteindelijk zal weten te nekken,

weet dat je niet aan terrorisme meedoen moet

in afwachting van de eerste niet-burgerlijke, programma-en projektverkiezingen :

meer arbeidenden in aktie

die betogingen tegen oorlogen organiseren

die massaverzet realiseren

die sluitingen van spekulatiebonzen stoppen

die opkomen voor zij die doppen

die sociale verworvenheden willen behouden

die op de kracht van de werkenden betrouwden

die geneeskunde aan sociale tarieven willen verstrekken

die reizen naar plekken waar men mensen laat verrekken

die aan fabriekspoorten te vinden zijn

die strijden tegen wereldwijde boerenpijn

die de dogma's van de nationalisten niet volgen

die voor de eenheid van alle kulturen en kleuren zorgen

die bijna nooit op Tv en in gazetten komen       16

die durven blijven van een betere wereld dromen

die willen zetelen aan een arbeidersloon

die in vakbonden opvallen door echt dienstbetoon

die geloven in betaalbare openbare diensten

die een kans moeten krijgen omwille van verdiensten

die zich nog verdiepen in de lessen van de geschiedenis

die de wereld willen behoeden van verdoemenis

die nooit de ontslagpremies van supermanagers krijgen

die niet over onrecht en gesjoemel zullen zwijgen

die fakteur zijn of in 't onderwijs staan

die aan de band werken of wat er ook moet worden gedaan

die humanistische en andere waarden in de praktijk omzetten

die geen schijnheilige belovers zijn, maar werk verzetten

die van 't internet meer maken dan een game-mania

die verzekeringen en zo te duur vinden, zo is da

die mensen niet tegen mekaar opzetten

die op 't eind van de maand op hun centen moeten letten

zet de politieke wereld maar eens op z'n kop

stem voor meer arbeiders in aktie aan de top

zij die er nu aan zijn stonden nog nooit aan den dop

zij die alle dagen als macht en oppositie op TV komen

zullen altijd van goedkoper werken en besparen dromen

ontmoeting met het Lommels Friedhof (van 1988)

Duizenden malen een betonnen kruis, telkens voor twee,

of ze nu met de teenkootjes of de schedels tegen mekaar ingekuild zijn.

Te vroeg van hun vlees ontdane botten.

Al die dode, uitstralingsloze gelaten, met nog even die grimassen van onbegrip.

Geraamten door Kruppkogels ontsierd.

Met granaatscherven, taaier dan de knoken waartussen ze liggen te roesten.

Op enkele dagen vielen zij, opdat een vernietigend model van overheersing

en de leiders die dat voortbrengt,

nog het einde van de eeuw zouden kunnen halen. Mannen, vooral 20, 30 en jonger. Ook kerels die nog maar net naar het stadium

van krasse grijsaard aan 't toegroeien waren.

Allemaal als slachtvee gekrepeerd. Ieder geraakt,

                                                                                                                 17

elk van hen gevallen of uiteengespat.

Sommige bijeengeveegd, wie weet zonder kist tussen d'aarde geschoven.

Eugeen Wette, Leopold Berger en Heinz Thormann,

zoek ze er maar eens tussenuit.

Allemaal op één mei geboren.

Verraden en bedrogen onder het juk van de klasse die,

verdoken, aan de touwtjes trekt.

Slachtoffers zoals er nu in 1988 nog overal ter wereld geofferd worden.

Primitieve offeranden. Ritueel en barbaars.

Door bruine wolven en alle andere oorlogskredieten goedkeurende marionetten mee de dood ingeduwd.

Ter ere van de daaropvolgende heropbouw,

na de eerste grote, nieuwe bankcrashenreeks.

In plaats van werk gaf men hen dromen...

die na het eerste doodsgevaar, nachtmerries werden.

Hun geweten pakte men hen af...

omdat je daarmee na je eerste dode, niet meer leven kan.

Hun soldij was een soort werkeloosheidsvergoeding uit die tijd.

Zo 'verGOEDE' men en vergoelijkt men nog immer een aantal andere gruwelijke en

...als vanzelfsprekend gepresenteerde dingen...

't was zogezegd toch allemaal om ONS belang begonnen ? Ik dacht daar in Lommel aan alle geestelijke en andere geneugten des Levens die, deze onzer voorouders als vijanden voorgestelde werkmensen

niet hebben kunnen ervaren. Door, als domme kruisvaarders hun even armzalige lotgenoten in andere landen, als op iets rood afstormende stieren te lijf te gaan, ondergingen en voerden zij de geschiedenis uit...

in plaats van deze uit handen van de onderscheiden elites te nemen.

Uiterst rechtse krachten beslisten voor het werkvolk en wilde de absolute vrijheid van 't grootkapitaal, ...meer ruimte...je kan die ruimte in Lommel gaan overturen. Er zullen er weinigen zijn die hier liggen, die dat moorden met plezier hebben ondergaan...en toch is alles zo gegaan.

Mensen toch, zij waren niet onze vijanden en hadden onze kameraden kunnen zijn. Terug in m'n wagen. Het radionieuws van 'vier'-en. Een Vlaams SS-er uit het Leuvense had op z'n gemak nog tien naoorlogse jaren voor de CIA gewerkt. Het ging gewoon om één van die hele dikke pieten die Maurice Dewilde keel is vergeten toeknijpen, vergeef me de figuurlijk bedoelde _18     uitdrukking.

Op de zetel naast me lag een voor de gemeenteverkiezingen te typen tekst.

Kiezen voor wat ? Kiezen voor 'Mensela' natuurlijk...Mensela, de oud-Latijnse naam voor m'n dorp...

betekent symbolisch 'de aarde als gemeenschappelijke woonplaats.

 

Intermezzo

         AL DERTIG JAAR SCHRIJF IK IN M'N VRIJE TIJD OVER ALLES WAT MET OORLOG/ ARMOEDE/ WERKELOOSHEID /WERKSTRESS/ RELATIES OF DE ZIN VAN HET LEVEN IN ZIJN BREEDSTE BETEKENIS TE MAKEN HEEFT. IK GOOT DAT ALLES IN EEN VORM :

POEZIE/ESSAYS/THEATERMONOLOGEN/KORTVERHALEN/PAMFLETTEN/CITATEN overdenkingen, enz...IK OBSERVEERDE DE GESCHIEDENIS VAN DE MENSHEID VANUIT EEN FILOSOFISCHE INGESTELDHEID EN MAAKTE ER LITERATUUR VAN.

 

            VERMITS IK TOTNOGTOE NIET VIA BOEKVORM PUBLICEERDE MAAR ZO'N 500 pagina's van mijn werk OP HET INTERNET GEZET HEB, KWAM IK ONDER ANDERE OP DIE MANIER SOMS IN KONTAKT MET GROEPEN EN INDIVIDUEN DIE OOK IN DERGELIJKE DINGEN GEINTRESSEERD ZIJN.

Ik regel SOMS ONTMOETINGEN TUSSEN MENSEN OF NODIG IK HEN UIT OM _IN _EEN MIDDEN DE NATUUR GELEGEN LOKATIE delen van MIJN WERK TE KOMEN LEZEN OF MIJN UITGEBREIDE DOCUMENTATIE ALLERHANDE TE KOMEN RAADPLEGEN, wat al eens tot vraag en antwoord en diskussie leidt.  

            We hebben het gewoonlijk opzettelijk minder over de gevolgen van allerlei toestanden waarover de media berichten, MAAR MEER over oorzaken en mogelijke alternatieven (zoals de promotie van een internationaal systeem van verkiezingen in twee ronden, eerst de goedkeuring van een de basisnoden van de wereldbevolking aangepast programma, daarna de verkiezing van de verantwoordelijken, rechtstreeks op projektlijsten ipv partijlijsten te kiezen of over het afdwingen van gelijke lonen voor hetzelfde werk in heel de wereld). OP DIE MANIER PROBEER IK VIA DE FILOSOFIE EN DE KUNST ANTWOORDEN AAN TE REIKEN AAN DIEGENEN VOOR WIE IN DE POLITIEK of zelfs in de RELIGIE ONVOLDOENDE ANTWOORDEN VINDEN. DOOR OP DIE MANIER TE WERKEN KWAM IK ERACHTER DAT DE MENSEN DIE IK ONTMOETTE VAAK ZELF MET EEN OF ANDERE KUNSTUITING BEZIG WAREN. IK BEN DAN OOK CONTENT DAT IK HEN KAN AANMOEDIGEN OF HEN EEN SOORT NIET-COMMERCIEEL PODIUM voor vrienden onder mekaar KAN AANBIEDEN.

            Onze kontakt email kan je vinden via de homepage van : users.skynet.be/octo   of voor de upgedate versie ervan op : http://be.msnusers.com/octo-poetry

Mensen die vinden dat wat er nu met de wereld gebeurt niet meer kan kunnen ook voor een afspraak op 0472/759 268 terecht. Voedsel voor de Geest verstrekken is de dag van vandaag meer dan nodig zou ik zeggen. Niet alleen door uitleg geven en kunst als je dat niks zegt maar ook door het vertonen van documentaires over natuur en mens overal ter wereld, zorgvuldig geselecteerd te midden van veel nonsens. Ook voor mediawatching en alternatieve media kan je bij 'voedsel voor de geest' terrecht terecht.

19

you call yourself a president ?

you declared war while no state attacked you

you use the words 'freedom' and 'liberty'

but in fact you mean ' domination' over the rest of the world

you can still smile, oh what a wonder...

while you see the mess you helped to create

let me give a reminder to soldiers and workers

no nationalist issue is word a struggle for

no competition between companies is word to go on strike for

in fact your workers, who build your world are unemployed

by working for different wages, they already are at war

they are made to believe your world is theirs

 

while it is so silent here...

someone is made to believe he has to let a bom go of

someone is paid to fight a war where the owners of economy

try to get richer from

it is so silent here... it was so silent in many a village around the globe

before subsidised and armed madness blew the silence away

all kinds of egoism govern the world

they are inside a lot of us

that's why we follow the rules of the stock market

that's why we don't simple produce and distribute in a fair way

unnecessary activities give a false meaning to a lot of lifes

disarmement

unther the controle of the united nations

begins with workers occupying their weaponfactories

begins with a ban on weaponsales worldwide

if no parlement on earth can achieve this

it can be achieved by the neighbourhood picketing before the stores

begins with a worldwide consumerstrike against your governement

begins with backing a united nations plan on disarmement

begins with using money for social purposes

begins with social development

begins with using global resources for the benefit of every nation       20

 

 

to the new generation

I say welcome to this life

They will say we are all socialy equal

Is it so difficult to invent a society without poverty ?

We achieved a lot already.

Resources are used for the happy few.

To much of speculation with money and stuff is goiing on.

The main reason for living is not that what you need to keep alive.

Use some other ways to find answers as well.

Learn to understand philosophy, history's youngest child.

A lot of political suffering is based on our negative emotions.

A lot of trouble is based on not following our hart and spirit

Money should be a way of exchanging, not the ultimate goal.

 

Middle East Madness

While parents try to give their children a good education.

While workers try to do their job.

While some try to survive like animals.

While stockmarkets push economical war over it's limits.

While evil is preparing it's domino's of downfall.

While too many amongst us aren't educated in preparing for a real change.

While each day new heroes representing the greedy ones are presented,

in fact ... idiots of the past.

It's a good thing she knows when to enter the gate of my heaven...

to strengthen me.

Kalhil Gibran doesn't have the same pessimistic view

on dead then the patriarchs over there

Toerisme in het beloofde land

Altijd mooi weer in het oude Palestina.

Al duizenden jaren wordt er gevochten.

Nooit was de barbaarsheid groter dan vandaag.

Moest er vrede zijn, was er geen werkeloosheid meer.

Toeristen uit koudere landen in 't land en op zonovergoten stranden.

Rechtstreeks per tgv naar 't midden oosten gespoord.

Wat belet er dat alles? Verschil in religie ?

Besef dan dat 'god' overal niet niets en niet niemand willen zijn is...

                                                                                                                 21

zonder deze wet, geen big-bang, geen straling, geen atoom, geen cel,geen mens.

Streven naar maximumwinst en maximumuitbuiting ...

naar maximum aan grond en macht en invloed...

overal heb je wel hebberige mensen...

leer dat ginder nu toch ook eens.

 

Detroit's protest against the invasion

Detroit was against 'détruire', destruction.

The destruction of Libanon.

Detroit manifested.

The news wasn't brought.

The media in the hands of people unther the influence of money.

The yankee dollar used it's Israeli fist.

He who kills his brother should never claim any sense of religion.

He'll never be a great philosopher in...

the spiritual evolution behind beiing religious.

 

Wordt het al een beetje duidelijker ?

Dat oorlogen niet beginnen met domme aanleidingen.

Dat ze niet gevoerd worden om het algemeen welzijn, maar om het geld ?

Dat ze dienen als middel om strategisch voorbereid te zijn ?

Dat humanitaire hulp geen politiek valabel verlengstuk heeft ?

Dat de machtige nog niet voor de straat beeft ?

Besef

Besef. De wereld is één land.

Er zou voor iedereengenoeg aan alles kunnen zijn.

Besef. Je hebt recht op een inkomen.

Het hele konkurrentiedenken maakt levens tot een hel.

Besef. Jij kan het wiel van de ontmenselijking stoppen.

Besef. Als we 't niet doen gaat er nog veel naar de knoppen.

Een strookje land onderaan een Oosters kontinent

Vietnam...bezetters stonden je strijd voor sociale verbetering naar het leven.

Ze grepen een klein landje aan, 't had hun niets misdaan.

Misschien is zo de clash tussen titanen uitgebleven.

In de harten van mensen uit d'aanvallende staat, werd verzet geboren...

werd doorzien...het absurde van die strijd.           22

Een hele generatie zou de wereld gaan veranderen.

Sommigen mislukten in hun wanhoop en werden stadsguerillia.

nog altijd zoeken we naar manieren om de mens in ons...

over het systeem te doen zegevieren.

 

Max Havelaar

Liep soms met z'n hoofd tegen de muur.

Maar probeerde, leerde, was rechtuit en doortastend.

Maakte definities en plannen, doorzag...handelde, werkte uit.

Niet op gewin uit.

Had een oog voor het juiste woord.

Dikwijls bijna vermoord, gedachten gesmoord.

Goed als je nog iets van zo'n mens nu hoort.

Politiek via filosofische invalshoek

Niet-bestaan is onmogelijk. Alles bestaat. Niks kan niet bestaan.

Alles iets onhoudbaar en bijna niks wordt, ontploft het.

Big-bang van materie en relaties.

Bestaan, voortdurende beweging, strijd tegen onzin...inhoudsloosheid.

Doordat alles iets en niemand niet 'niemand' wil zijn...is er ook veel venijn.

Teveel willen bezitten, te jhaloers, te ego-centrisch, te vol zelfbeklag,

teveel angst, te rijk, te arm...en te arm van geest.

Niet waarom denk of doe ik dit of dat...

maar 'heb ik al genoeg van dit of dat gehad'...beheersen ons leven.

Dus sta soms eens even stil bij wat een mens als filosoof nu eigenlijk gewoon wil.

Kanä schuilkelder

Kan dat nu nog in Kanä ? Zoveel jaren dat we al beter moesten weten.

Jaren m'n eigen kas over het waarom van de oorlog in de mens opgevreten.

Buldozers graven gewoontjes een heel groot graf.

Wat mediaäandacht en de kous is af.

De slachtoffers...voor welk een ritueel in dienst van de religie geld...en andere zogenaamde religie.

Voilà, we geven de moordenaars een trap, daar zie.

Labour Party versie sociale demokraten GB 2006

Ze hebben hun leider vóór de invasie in Irak niet kunnen afzetten...

want teveel lakeien heeft een apparaat om zich heen.

                                                                                                                 23

Ze vertegenwoordigen naar eigen zeggen, de werkende mens.

Terwijl de aandeelhoudersklasse in feite die klasse regeert.

In ruil voor een beetje, een beetje meer, veel of teveel comfort...

sluiten ze zich aan bij de 'legale' mort.

 

Uit jezelf leren werken

Niet omdat je gedwongenwordt, maar uit jezelf.

Vanwege een bijdrage die je aan de medemens leveren wil.

Niet vanwege geld of wat je door geldwolven wordt verteld.

Werken aan wat nodig en nuttig en leerzaal en rijp is...

niet aan waar je in feite niks kunt mee doen.

Meer en meer zal de wereld zó te werken wél zien zitten.

 

Linkse hergroepering ?

Alleen als de kiezer slimmer wordt.

Hoe ? Moeilijkt, denkt teveel volgens oud instinkt...

hier in dit land, al honderden jaren door het geloof in lijden verbrand.

Verkrampt, zich zelfs nu met comfort onveilig voelend.

Weet niet dat rechts terug naar dommer en armer wil.

Gelooft teveel in apotheken en voor alles een pil.

Niet zozeer in eigen wil !

Zoutontziltingsfabrieken

We hoeven niet te pikken ...

al dat gemekker over 'niets aan te doen'.

Wat wordt er aan 'armoede', 'dorheid' en 'vervuiling' gedaan ?

Teveel middellen aan het ekonomisch oorlogsbeest verspild.

Te weinig energie gestoken in wat jij nu eigenlijk wilt.

Daarom allen op de bres...de geest van het goede, moet nu uit de fles.

Fiktieve vogel

Moest er een vogelsoort bestaan, die telkens de mensheid zichzelf verwond,

begint te fluiten...en stonden we dan met z'n allen buiten...

d'er zou dagelijks wat afgefloten worden...

tot we met z'n allen alle enggeestige beslissingen terugfloten...

en dan die vogelsoort ergens rustig kon gaan paren...

in afwachting van de volgende zang tot bedaren.                24

 

                                                                                                                

De politiek van d'ouwe tijden

Beslist welke mensenlevens worden gewist.

Welk een schuldgevoelens aan z'n soldaten klagen.

Wie er over wat op tv mag komen zagen.

Wat wij dagelijks hebben te dragen.

Maar dan hier een daar zo'n zucht...

als van een overtrekkende duivenvlucht...

die nieuw leven aan de vooruitstrevenden geeft...

zodat alles weer herleeft.

Nu 'nee' zeggen

Tegen de bewapening van de volgende oorlogen.

Tegen het feit dat mensen daaraan meewerken.

Tegen de trauma's van de toekomst.

Vergeet de elkaar aangedane pijn uit 't verleden

We waren slechts pijn in een spel der zogezegde grote en wijze leiders.

We waren slechts hun kanonnenvlees.

Hun manier van leven.

We werden slechts ingedeeld naar hun grote kleingeestige belangen.

We dachten dat het ook voor ons zo een noodzakelijk kwaad was...

zo'n oorlog uit hun lijf gesneden.

Vredesakkoorden

Volgen mekaar op. Na elke patsstelling een nieuwe top.

In hun kiemen liggen vaak de volgende spanningen.

Alles in de evolutie van de domino's van eeuwen ingebakken.

We hoeven niet op die manier verder te gaan.

Hoe diep en hoe lang kunnen we nog wegzakken ?

De oorlogskoning

Er werd verteld...oh...' t is een held.

Weinigen wisten, oh ja, één met twee gezichten.

Een beetje meehelpen met de bezetter.

' t Gewone volk een verzetsbeweging,

maar in feite zijn plannen gesmeed verkopen.

En zelfs na de oorlog op een autoritair systeem hopen.

Velen zijn erin gelopen.

Onderzeese verspilling Verspilling,niet alleen iets in d lucht of op het land.

Ook ter zee...kostelijke duikboten bevaren de oceanen,

overalwaar ze kwamen, ten dienste van de kemphanen,         25

die om mekaars rijkdom vochten.

Ons nee, ons krijgen ze niet meer mee.

Ze zijn nochthans nog altijd de baas.

Ook in de lucht en op het land doen ze nog even dwaas.

Libanon. Het bestand

Twee landen schieten hun noorden en zuidenkapotK

Niet diegenen die de wapens betaalden, draaien er voor op.

Niet diegenen met olierijdom, maar diegenen die werken

...in afwachting van ouderdom...

gaan de rotzooi weer eens voor even opruimen.

Hoe lang nog te pruimen ?

D'er is geen lol meer aan petrol.

De ganse planneet loopt langzaam gloeiend heet.

Vinden we onszelf zó belangrijk dat we zelf zon willen zijn ?

Te weinig geld voor nieuwe technieken.

Wij maar verder verzieken.

Teveel petrolgeld verdwijnt in enkele zakken.

Sociale noden lenigen ? Nee, maximumwinsten bevredigen.

De landen waar het nu anders wordt gezegd...

dreigen te worden aan banden gelegd.

Tsjetsenië

Ook veel olie...eens onbeschoten...eens met mensen, bondgenoten.

Dan iedereen tegen mekaar opgezet.

Om het binnenrijven van dividenten aan het splitsen gezet.

Hoe de eendracht van de werkende mens herstellen ?

Hoe nog over de geschiedenis van het werkende volk vertellen ?

Stoppen met mekaar als klassegenoten te kwellen.

Hier komt 't eind van 't gedicht

Over mensen jong van geest, georganiseerd in politieke groepen.

Tegen de oude gewoonten van de geschiedenis geërfd.

Blijf niet als groepen naast mekaar, maak af en toe eens een gebaar...

in de richting van nieuwe strategieën.

 

Congo

Ken mensen van hier met ouders van daar. Hun vrede op hun oude, doorgroefde gezicht... de vrede van vóór de tijd van onze dictators.

Hun dorpen met hun eigen evenwicht van toen           26

Zag hun diepmenselijke uitstraling,

hun kleine gestalte, hun grote hart.

Hun jonge levens van na de tijd van de rubbertap.

Hun blessures van het koloniale bewind.

Ze hadden het hier bij ons op bezoek overwonnen,

toonden ons hun nederige triomf.

Oh Congo, wordt weer zo vredig als dezen.

Congo's goldrush

Posten moeten nu worden verdeeld.

Verkiezingen bijna gepasseerd.

Wat met jullie aardse schatten ...zeker spotgoedkoop blijven versassen ?

Ik denk vaak : 'hopelijk loopt het anders'...

wil mijn beter weten geen gelijk geven...

inzicht en handelen kunnen ' t positieve doen herleven.

 

Burgeroorlog in Mesopothamië

Nee hoor, schrijven ze haast allemaal,

niks ergs aan de hand,

de burgerlijke demokratie heeft er de bovenhand.

Alle dagen honderd doden,

'oh wat godsdienstige verschillen van gestoorden'.

Het imperialisme is een smet, waartegen men zich best...

met menselijke wapens verzet.

'Situatie onder controle', dikteert de dollarfanaat nummer één.

'Onder kontrole'...ze zouden het ginder graag willen horen.

'Oh nee...'t is nog geen burgeroorlog aldaar'...

makkelijk geschreven, zij zijn de sigaar.

Terreurmaniakken

Geef het toch toe, jullie blazen geen mensen op voor een ideaal...

iemand boven aan de top...spijst de bankrekeningen van de lagere hierarchiëen.

Ook jullie famillie is wat na jullie dood beloofd.

Ook dat van die 72 maagden hebben jullie geloofd.

Leven jullie echt met zo'n angst...

dat bloedige taferelen en immens verdriet jullie niet meer kunnen deren ???

Tijd om jullie echt tot het humanisme te bekeren. Jullie zien niet de vooruitgang in Tibet,                         27

maar de mogelijke WINSTGEVENDE val van een zogezegd bedreigende grootmacht in wording.

Jullie zien niet de verdiensten van Cuba,

nog de aanslagen die jullie er organiseerden.

De eigen terroristen houden jullie een hand boven het hoofd...

jullie weten dat velen jullie al hebben misgeloofd.

Jullie zien niet de voordelen van sociale zekerheid...

maar de konkurrentiekracht en een klasse die moet worden ondermijnd.

Inzet van ons voor hen

Een tuinfeest...niet voor de gewone vrienden. Voor een school ergens in Afrika. Lekker exotisch eten...even onze gewoonten vergeten.

We worden er beiden betere mensen van.

Voor zij die geen tuin hebben...Oxfam steunt mensen in projekten aan de basis en waar die nood aan hebben.

Mindcontrol

In 't school waren kolonialen ooit 'onbaatzuchtige' weldoeners...

een oorlog was altijd iets van goeden tegen slechten;

Je was een deserteur als je geen kamp koos.

Velen waren boos en belanden zomaar in 't verzet...

dat door één van de oorlogstokers vaak zelf was opgezet. Mens opgelet !

Terwijl we onze families verzorgen

En vrienden voor onze vrienden proberen te zijn...

schakelt men ons in...in duistere bedoelingen...

doen we niet wat we eigenlijk willen doen...

om de kost te verdienen...

en gaan we door...met het grijpen van elke kans

die ons door 't systeem wordt toegegooid

schrik om te eindigen als 'berooid'.

Neonazischurft

Ze willen heel graag toch oh zo puur en straf en meedogenloos übermensch zijn...en zitten vol onverwerkte pijn,

roepen als verwende, aandacht vragende peuters naar 't verleden...

vaten vol frustratie en pijnlijk kleinburgerlijk zijn achter grote zwakke namen. vaten vol venijn...wie wil er nu nog zo zijn ?

Hun grote leider doodde meer mensen van hun zo geprezen ras,

dan ooit tevoren, misbruikte het woord 'socialisme' als nooit tevoren...

Hoe kunnen ze hem al die doden vergeven...     28

ze hebben ons niets, maar dan ook niets te geven...

lopen achter hun eigen schimmen aan.

In onze moderne tijden, gebruikt als bliksemafleider voor de kwalen.

Verbied toch gewoon hun concerten waar ze hun gelijk nog willen halen.

Uitgeteld

Hoeveel bloed al nutteloos vergoten ?

Hoeveel werk al kapot geschoten ?

Hoeveel onzin al geslikt ?

Op hoeveel harten al gemikt ?

Hoeveel levens al verkwist ?

Hoeveel kans op wijsheid al gemist ?

Hoeveel wegen niet willen zien ?

Hoeveel keren al niet een oorlog gezien ?

Hoeveel sociale strijd al niet verraden ?

Hoeveel ongeduld in plaats van beraden ?

Hoeveel keer niet genoeg georganiseerd ?

Hoeveel keer niet tijdig verweerd ?

't wordt tijd dat dit alles keert.

Laat ons weer herbeginnen en in alles...

terug het mooie aan de mens beminnen.

Het beste uit een benarde situatie halen...

erkennen en herkennen van het falen...

en dan verder onheil afwenden...

signalen voor gunstige ontwikkelingen sturen.

Teveel burgerlijk denken en begraven onder te zware emoties...

zorgt voor moeilijk te overstijgen commoties.

de stem-voor-mij-rage

I have a wish.

That one day, we will cast our vote

on a program, not on parties.

A program to end poverty, war and pollution...

once and for all.

We have a wish; That one day, after the international elections for such a program, we will cast our vote on project-lists, not party-lists...

so as to appoint skilled people in their field of responsibility,

without those games they play right now, bargaining for economical power.

                                                                                                       29

We ought to have a wish.

That one day, we will appoint our presidents of work, housing, economy, managment of society, environment, energy, education...

ourselves.

Toch minder oorlog op komst ?

Want ik zag hoe kinderen onbezorgd in het bos speelden.

Hoe mensen zich in klinieken inzetten.

Al zie ik de ekonomische oorlog in de bedrijven niet minderen.

Zit er een kans in dat alles toch nog geleidelijk goed komt ?

Waarschijnlijk een paar dagen geen kranten gelezen

en alleen maar plezier met vrienden gehad.

Gij die oproept tot geweld

Ge weet toch ook dat ge uw eigen dood en verdoemenis toesnelt ?

Kort zal zijn uw euforie.

Want met ons nooit meer, nie.

Stop terrorising yourselves...and you will stop terrorising others.

zacht tegen hard

In plaats van 'viva' de één of andere louche leider...

heil het leven, een eerlijk en heerlijk bestaan.

Weg met al dat nodeloos gekamp...

dat eindigt in een concentratiekamp...

met of zonder prikkeldraad.

onvervulde wensen

vul zelf in hoe de wereld en jouw deel ervan zou moeten uitzien...

denk niet in termen van ongeloofelijk rijk zijn, maar gelukkig zijn

rechtse overlopers, ...sociaal zijn is altijd beter

Nee, 't zijn niet allen rascisten,

nee, 't zijn niet allen verzuurden,

nee, 't is niet alleen om af te geven

is 'verdommen' niet echt wat ze bindt ???

Opschuiven naar links, veel beter mee gediend.

Jullie overreageren naar rechts als regeerders

de bedrijfstop miljoenen aan ontslagregelingen betalen...

onder de nationalisten zal dat zich allemaal blijven herhalen...

met voor jullie als toetje nog minder sociale zekerheid.

Klassiek links hou es op met jullie zelf en anderen te verrechtsen.       30

 

BelgenlandjE Maak jezelf niet van-kantje.            

 

Noord en Zuid samen en hun hoofdstad die van Europa.

Waarom niet, hé opa's...

die solidariteit niet als iets binnen landsgrenzen zagen...

en dan nog heeft men jullie de oorlog kunnen injagen.

Iedere generatie al door een systeem verraden...

op zoek naar betere formuleringen en formules...

samen onderweg...al voor we geboren waren.

Nooit meer oorlog ?

Wie weet komt de dag dat dat we overal naar vredige landen reizen kunnen.

Als zij het ons niet gunnen...zullen wij het onszelf vergunnen.

Ze zijn nog altijd bezig met ons in extreem-rechts en de rest op te delen.

Over de ware wortels van het kwaad wordt veelal zedig gezwegen.

Ik ken nog enkele gemeenten waar 't extreme van rechts nog niet bestaat.

Durf hun namen niet te noemen...

zoals je ook de broedplaatsen van zeldzame vogels niet verklapt.

Gemeentehuiskoorts

Over fietspaden, riioleringen en diesmeer, hebben we dus iets te zeggen...

over internationale politiek, over afdankingen en veel meer...

vraagt men ons niets...de vertegenwoordigers van het grootkapitaal

zullen dat wel even op een 'hoger nivo' regelen...

wat is het leven makkelijk, we hebben maar achterna te lopen.

Dwingende, dringende interantionale afspraken opleggen,

zelfde werk overal hetzelfde betalen, afbouw van de legers en omschakeling voor andere taken...

daar zijn we toch niet te dom voor...we hebben er allen mee te maken.

0110_WAVES

GENOEG GEZWEGEN NOOIT GENOEG GEZEGD GESCHREVEN GEZONGEN

NOOIT GENOEG GEOBSERVEERD GEANALYSEERD

EN ALTERNATIEVEN VOORGESTELD

WEER TIJD OM DIT ALLES VOORTDUREND IN IETS ANDERS OM TE ZETTEN

GIJ ALLEN VAN GOEDE WIL...CATCH EACH OTHERS WAVES

ONBAATZUCHTIG DOORIJVEREN VOOR EEN BETERE WERELD

ZONDER MOORDTUIGEN EN KREPERENDE OF STRESSERENDE MENSEN...

ZONDER SCHAAMTELOZE VERRIJKING IN OOST EN WEST IN ZUID EN NOORD

ZONDER DAT DE WOORDEN 'GOD'

EN 'SOCIAAL' en 'VRIJHEID' en 'NATIE' WORDEN MISBRUIKT           31

 

donkere fruitplukkers

als in de tijd van de katoen in de jonge States

hebben we ze nu hier vandoen

niet meer overgekomen per slavenboot

vaak op gevaar van eigen leven naar hier geroeid

werken voor vaak die overdreven huur en het dure leven

als regen en koude vallen mijmerend over ginder gebleven

ginder bieden de koude marktwetten uit het noorden hen geen kans

anders zouden wij hun gasten op vakantie kunnen zijn

 

Christophe l.hulp op kleine schaal

twee dikke diploma's in ekonomie en één in journalistiek

even op bezoek bij moeder theresa

en daar dan zelf aan de slag

dan zelf dingen uit te grond gestampt

reeds zestien jaar dingen in beweging gebracht

verzorgen en leren lezen en opkomen voor rechten

altijd om die centen moeten bedelen en vechten

wereld geef hen toch kansen

 

 

c)Filosofische gedichten, overdenkingen,citaten

c)gedichten

dankbaar blijven   1

geroosterde boterhammen 1

ode aan een punt 2

na de dood 2

hoopje ellende   3

doorgeven 4

definities van dichten uit geest en tuinieren op grond 4

de essentie 4

dichterseucharistie, zeg maar gewoon 'dichtersmis' 5

innervoice 6

everybody has a name 7

  1. c) innerlijke overdenkingen

Peace will come in the hart of the one with the honnest soul. 8

Evolutie van het bewustzijn.   8

De fietstocht naar de notenberg 12

aan iedereen die... 13

spiritualiteit is ... 15                            

philosophy 16

c)beschouwende citaten   17